Ελλάδα

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος προσέφυγαν στο ΣτΕ για… τρίτη φορά

patroklos island

Για ακόμη μια φορά, τρίτη κατά σειρά, οι ιδιοκτήτες (οικογένεια Γιατράκου) της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) απέναντι από το Σούνιο, μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τώρα, ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του Πάτροκλου να πουλήσουν το επίμαχο νησί στην εν λόγω εταιρεία. Και αυτό γιατί η επίμαχη εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

Με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της βραχονησίδας οι ιδιοκτήτες της υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικό αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Το περασμένο έτος, με υπουργική απόφαση, απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία.

Παράλληλα, η δήμευση προσκρούει και στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακίνητου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του, κακώς και στον Αστικό Κώδικα.

Υπογραμμίζουν επίσης οι ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Σε προηγούμενη αίτησή τους οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους. Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά. Ακόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Η αποζημίωση που ζητεί η οικογένεια Γιατράκου να της επιδικαστεί, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες.

Η… Οδύσσεια του Πάτροκλου

Για την Οδύσσεια του Πάτροκλου στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες και έχουν γίνει εκατοντάδες άκαρπες μελέτες και διαπραγματεύσεις με τρανταχτά ονόματα, όπως είναι του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, κ.λπ. Πέρα από όλα αυτά, οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την πώληση της βραχονησίδας έχουν αποτύχει.

Η βραχονησίδα Πάτροκλος είναι ακριβώς απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκτασή της ανέρχεται περίπου στα 2.800 με 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση μόλις 850 μέτρων από την ξηρά. Τον Πάτροκλο τον αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

Το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το