Άρθρα

Η ιδεοληψία για την απλή αναλογική και η απόφαση του ΣτΕ

Του Ηλία Β. Ξηρακιά,
π. αντιδημάρχου Βόλου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων της σημερινής κυβέρνησης (Ν. 4623/2019 και Ν. 4625/2019), με τους οποίους προσπάθησε να «αδρανοποιήσει» τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά με απλή αναλογική (2019).
Έτσι το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης των εκλογών της Αυτοδιοίκησης παραβιάσθηκε μεταφέροντας αρμοδιότητες, αλλοιώνοντας τη σύνθεση των Επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής) και επιβάλλοντας πλασματική πλειοψηφία 3/5 στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση, κόντρα σε συνταγματολόγους νομικούς και στελέχη της Αυτοδιοίκησης που είχαν διαφωνήσει και τεκμηριώσει την αντισυνταγματικότητα, ικανοποιώντας και τις πιέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, προχώρησε στην ψήφιση των παραπάνω νόμων, αλλά και στην κατάργηση της απλής αναλογικής υπολογίζοντας ότι μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα παρέλθει τουλάχιστον μια 3ετία.
Είναι αλήθεια ότι η συντηρητική παράταξη αρνείται πεισματικά ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα που να πλησιάζει την απλή αναλογική για διάφορους λόγους που έχουν αναφορά και στην εμφύλια διαμάχη που ταλαιπώρησε τη χώρα μας, όχι μόνο μέχρι τη λήξη των στρατιωτικών εμπλοκών του 1949, αλλά και πολλά χρόνια αργότερα.
Η επίκληση της θλιβερής εκείνης περιόδου συνέχισε να πολώνει τις εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει τον ουσιαστικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης τις δικές του πολιτικές ευθύνες για τη συνέχιση αυτής της άγονης πόλωσης, παρ’ ότι προώθησε σημαντικά θέματα για τη συμφιλίωση της κοινωνίας.

Είναι γνωστό ότι, με εξαίρεση ελάχιστες περιόδους, αυτή η άγονη πόλωση έφερνε μονοκομματικές κυβερνήσεις, που πολλές φορές διαχειρίσθηκαν την εξουσία με βάση το κομματικό συμφέρον. Έτσι οδηγηθήκαμε στην τραγωδία της χρεοκοπίας που εξουθένωσε την κοινωνία για μια ολόκληρη 10ετία, με οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες. Οι πολίτες αγανακτισμένοι αρνούνται πια αυτές τις εικονικές διαμάχες και αποστρέφονται τις εκλογές με ποσοστά που ξεπερνούν το 40%, ενώ η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στο σύνολο της κοινωνίας είναι «στα τάρταρα».
Η ανατροπή αυτής της κατάστασης δεν είναι εύκολη και χρειάζεται κοινή προσπάθεια. Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στον διάλογο και τη συμμετοχή του πολίτη και πρώτα απ’ όλα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
Η εύρυθμη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης προϋποθέτει συμμετοχή και κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της. Ήταν, λοιπόν, μια ευκαιρία να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος στην Αυτοδιοίκηση και ειδικά στους Δήμους που διαχειρίζονται τις τοπικές καθημερινές υποθέσεις των πολιτών, η συνέργεια των οποίων είναι απαραίτητη.
Είναι απόλυτη ανάγκη όλοι να επανεξετάσουν τη στάση τους. Η χώρα και η κοινωνία μας έχει τεράστια προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις μπροστά της και δεν μπορεί να πορεύεται με τους μισούς να απέχουν και τους άλλους μισούς να πολιτεύονται με πολώσεις και αναφορές στο παρελθόν. Οι ιδεοληπτικοί και οι ιδιοτελείς όλων των κομμάτων πρέπει να παραμεριστούν για το κοινό καλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το