Επιστήμη, Θ Plus

Η Ιαπωνία κέρδισε τον πόλεμο κατά της δισκέτας με μόλις… 2 δεκαετίες καθυστέρηση!

Η Ιαπωνία, που κάποτε θεωρούνταν μια τεχνολογική δύναμη, τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω στο παγκόσμιο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού λόγω της βαθιάς αντίστασης στην αλλαγή. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η αφοσίωση των Ιαπώνων στις δισκέτες!

Οι Ιάπωνες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τις απαρχαιωμένες συσκευές αποθήκευσης στο δημόσιό τους, κάτι που για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο και όχι μόνο, θεωρείται ξεπερασμένη τεχνολογία.

Σχεδόν 20 χρόνια αφότου οι δισκέτες άρχισαν να καταργούνται σε όλο τον κόσμο, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε εν τέλει ότι κέρδισε τον πόλεμο εξαλείφοντας τη χρήση τους σε όλα τα συστήματά της, ένα ορόσημο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διαβόητης ιαπωνικής γραφειοκρατίας.

«Νικήσαμε τον πόλεμο κατά της δισκέτας»
Σε ένα μεγάλο άλμα προόδου, το Ψηφιακό Υπουργείο κατάργησε τον περασμένο μήνα τους 1.034 κανόνες για τη χρήση δισκετών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Νικήσαμε τον πόλεμο κατά της δισκέτας στις 28 Ιουνίου!» υπερηφανεύτηκε μιλώντας στο Reuters ο Ψηφιακός Υπουργός Τάρο Κόνο, ο οποίος ανέλαβε να απαλλάξει τη χώρα κι από άλλες αναλογικές τεχνολογίες όπως το φαξ.

Στο πλαίσιο της καθυστερημένης εκστρατείας της για την ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας της, η Ιαπωνία εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 2021 μια ψηφιακή υπηρεσία, της οποίας ηγείται ο κ. Κόνο. Αλλά οι προσπάθειες της Ιαπωνίας για ψηφιοποίηση μπορεί να είναι ευκολότερο να ειπωθούν παρά να γίνουν.

Κολλημένοι στο… παρελθόν

Πολλές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας εξακολουθούν να απαιτούν την επικύρωση επίσημων εγγράφων με τη χρήση σκαλιστών προσωπικών σφραγίδων που ονομάζονται hanko, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τις καταργήσει σταδιακά.

Ο κόσμος απομακρύνεται από αυτές τις σφραγίδες με «παγωμένο ρυθμό», δήλωσε η τοπική εφημερίδα The Japan Times.

Και μόλις το 2019 ο τελευταίος πάροχος βομβητή της χώρας έκλεισε την υπηρεσία του, με τον τελευταίο ιδιώτη συνδρομητή να εξηγεί ότι ήταν η προτιμώμενη μέθοδος επικοινωνίας για την ηλικιωμένη μητέρα του.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το