Τοπικά

Η φτώχεια στον Βόλο «χτυπάει» τα παιδιά – Περισσότερα από 1.000 στο δημοτικό πρόγραμμα υποστήριξης

Από το κοινωνικό παντοπωλείο και το πρόγραμμα σίτισης στο σπίτι υποστηρίζονται 1002 παιδιά 1165 οικογενειών στο Βόλο.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και για ένα εξάμηνο διανεμήθηκαν 14.019 μερίδες φαγητού και το κοινωνικό παντοπωλείο υποστήριξε 3013 άτομα εκ των οποίων τα 1002 παιδιά.

Τα στοιχεία για την άνοδο της φτώχειας και της ανεργίας μέσα σε ένα εξάμηνο «μιλούν» Από την 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2020, από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετήθηκαν 974 κάρτες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 2.455 άτομα.

Από αυτά τα 1.635 ήταν ενήλικες και τα 820 αντιστοιχούσαν σε ανήλικα μέλη οικογενειών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 εξυπηρετήθηκαν 1.099 οικογένειες για να καλύψουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες από τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Από το σύνολο των ωφελούμενων οι 1.811 ήταν ενήλικες και 796 ανήλικοι.
Πρόκειται ουσιαστικά για οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που αν δεν υπήρχε η δομή δεν θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες σε τρόφιμα, ρουχισμό και βασικά είδη για την προσωπική τους υγιεινή ή την καθαριότητα των σπιτιών τους.
Οι εξυπηρετούμενοι λαμβάνουν είδη διατροφής, προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας ενώ ανάλογα με τις προσφορές που υπάρχουν από συλλόγους, φορείς και ιδιώτες δίνονται και επιπλέον είδη στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, όπως η κάλυψη των παιδιών σε σχολικά είδη.

Η παιδική φτώχεια και η υλική στέρηση των παιδιών αυξάνονται συνεχώς στο Βόλο , όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία.
Οι επιπτώσεις της φτώχειας δεν περιορίζονται μόνον στα άτομα που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αλλά και στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, λόγω της έλλειψης εργασίας ή της ανεπαρκώς ή καθόλου πληρωμένης εργασίας.
Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία από τον απολογισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου αφορούν τα ανήλικα παιδιά γιατί συνιστούν μία πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα .
Οι περισσότερες οικογένειες που βοηθιούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο και το πρόγραμμα σίτισης αντιμετωπίζουν τη στέρηση βασικών υλικών αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών, που αποτελούν ανατρεπτικούς παράγοντες ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο σύνολο.
Τα νούμερα δείχνουν πως η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική γιατί τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους.
Όταν το κοινωνικό παντοπωλείο ξεκίνησε το 2011 τη λειτουργία του εξυπηρετούσε 500 οικογένειες, αλλά η φτώχεια και η ανέχειας καλπάζουν. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα αναπτύχθηκε στην πόλη ένα δυναμικό κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς,.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το