Πολιτισμός

Η Ευνοούμενη που δεν ευνοήθηκε από τα βραβεία Όσκαρ και το βιβλίο του Ντάνου

Ο πιο πάνω τίτλος συνοψίζει τα δυο «φλέγοντα» ζητήματα της πολιτιστικής επικαιρότητας την εβδομάδα που πέρασε.
Το πρώτο αφορά στο ένα και μοναδικό βραβείο που πήρε η ταινία του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, παρά τις δέκα υποψηφιότητες που είχε.
Κι ενώ σύσσωμο το «φιλοθεάμον» κοινό χειροκροτούσε τις υποψηφιότητες και επαιρόταν για το ελληνικό ταλέντο που επιτέλους αναγνωρίζεται στο Χόλυγουντ, η απονομή του ενός και μόνο βραβείου (κι αυτό στην πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόουλμαν), δημιούργησε ως διά μαγείας αναστροφή συναισθημάτων με το ίδιο κοινό να κρίνει έως και ανάξιο βραβείων τον δημιουργό της Ευνοούμενης.

Φυσικά οι εκθειαστές που έγιναν επικριτές, ήταν όσοι δεν αγαπούσαν ιδιαίτερα στο παρελθόν το έργο του Λάνθιμου.
Σε πόσους είχε αρέσει ο Κυνόδοντας ή ο Αστακός και ποιοι είχαν αγαπήσει τη δουλειά του Λάνθιμου πριν την υποψηφιότητα για τα 10 Όσκαρ της Ευνοούμενης;
Πόσοι άραγε βγήκαν από την κινηματογραφική αίθουσα έχοντας την αίσθηση ότι η Ευνοούμενη ήταν ως σύλληψη και ως αίσθηση αντάξια του Green Book ή του Ρόμα και δεν αποφάνθηκαν ότι τους άρεσε η ταινία μόνο και μόνο επειδή ήταν του Έλληνα σκηνοθέτη;
Κι εκεί που Facebook, Twitter και κάθε διαδικτυακό μέσο είχαν πάρει φωτιά σχολιάζοντας παντοιοτρόπως Λάνθιμο, Ευνοούμενη και βραβεία Όσκαρ, μια νέα είδηση ήρθε να ταράξει τα social media και την «ηθική» των αναγνωστών αυτή τη φορά, όταν σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, σε σημείο οι ουρές να φτάνουν στον εξωτερικό χώρο, παρά το δριμύτατο ψύχος. Όχι, δεν επρόκειτο για κυκλοφορία βιβλίου ή παρουσίας κάποιου γνωστού συγγραφέα, αλλά για το βιβλίο με τον τίτλο «Ντάνος».

Στο πολυσυζητημένο βιβλίο του Σκιαθίτη γνωστού από το Survivor και τη σειρά Τατουάζ, Γιώργου Αγγελόπουλου, περιλαμβάνονται τα βιώματα και τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του, ενώ μιλά για τις δυσκολίες που πέρασε στο παρελθόν, τα μαθήματα που πήρε, αλλά και για άγνωστες πτυχές του εαυτού του, που δεν γνωρίζουν (όπως είπε ο ίδιος) ούτε τα κοντινά του άτομα. «Θα διαβάσετε τη δική μου οπτική γωνία για… εμένα», δήλωσε ο Ντάνος για το βιβλίο του οποίου μέρος των εσόδων θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ προτρέχουν κι εκθειάζουν παρασυρόμενοι από την κοινή γνώμη, την ίδια στιγμή είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν λεκτικά κάθε πρόσωπο και πράξη που ξέρουν ότι είναι εύκολη βορά ιδιαίτερα για τρολάρισμα στα σόσιαλ μίντια.
Η ψυχολογία του όχλου σε όλο της το μεγαλείο…

Την εποχή που πουλάνε οι εκδόσεις μέτριων βιβλίων και συγκεντρώνουν πλήθος πληθυσμού στις παρουσιάσεις τους με ανάλογες πωλήσεις, γιατί να μας πειράξει που ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από ένα τηλεοπτικό παιχνίδι που είχε χτυπήσει πρωτοφανή νούμερα στην AGB, σπεύδει να εξαγοράσει την όποια φήμη του;
Προφανώς σύγχυση και ταραχή παθαίνουν όσοι νομίζουν πως κάθε βιβλίο που εκδίδεται είναι λογοτεχνία και κάθε ένας που γράφει ένα βιβλίο γίνεται αυτομάτως συγγραφέας.
Στην Ελλάδα που όλοι γράφουν και εκδίδονται, αυτή θεωρώ ότι είναι η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, με σκοπό να ενημερωθεί το αναγνωστικό κοινό και να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Και εν τέλει, όλοι αυτοί που συγκρίνουν τον Ντάνο (κοροϊδευτικά) με τον Παπαδιαμάντη, έχουν διαβάσει έστω κι ένα έργο του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη;

Της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το