ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεομπαίκτες στο ΚΙΝΑΛ

Παραπολιτικά

Μαρίνα

Παραπολιτικά

Ανακήρυξη

Παραπολιτικά

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μαύρη σοκολάτα

Ελλάδα

Τοπικά

Η εξέγερση στη Γαλλία με τη ματιά Βολιώτη – Ο Νίκος Πράντζος μεταφέρει στη «Θ» το εκρηκτικό κλίμα στο Παρίσι

Η φτωχοποίηση της μικρομεσαίας τάξης λόγω της καθήλωσης ή και μείωσης των μισθών, αλλά και της ακρίβειας από τους έμμεσους φόρους προκάλεσε την κοινωνική οργή προερχόμενη κυρίως από την περιφέρεια της Γαλλίας, τονίζει ο Βολιώτης αστροφυσικός κ. Νίκος Πράντζος που ζει χρόνια στο Παρίσι, όπου τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Το φαινόμενο των «κίτρινων γιλέκων» συνταράσσει τη Γαλλία και ο κίνδυνος επέκτασης σε άλλες χώρες μόνο αμελητέος δεν είναι.
Χθες στο Παρίσι τράπεζες, λύκεια, ωδεία δεν λειτούργησαν, ενώ τα καταστήματα στο κέντρο έμειναν κλειστά.
Το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία μεταφέρει ο Βολιώτης ερευνητής κ. Νίκος Πράντζος. Η τηλεφωνική μας επικοινωνία έγινε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και ενώ είχαν προηγηθεί για ακόμη ένα Σάββατο σοβαρά επεισόδια με δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

«Η Γαλλία περίμενε με μεγάλη αγωνία τη χθεσινή μέρα. Τελικά τα επεισόδια δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης, όσο το προηγούμενο Σάββατο. Η αστυνομία οργανώθηκε καλύτερα, ενώ και η κυβέρνηση πήρε πίσω κάποια μέτρα που εξαγρίωσαν τον κόσμο. Αλλά η αντίδραση δεν έχει σταματήσει. Θα δούμε τι θα γίνει και τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο κ. Πράντζος.

Τα παιδιά του χθες δεν πήγαν στο ωδείο, επειδή ήταν κλειστά σε όλη τη Γαλλία, ενώ η σύζυγός του που διδάσκει σε Λύκειο, τα οποία είναι ανοικτά το Σάββατο, επίσης δεν μετέβη για εργασία, αφού έκλεισαν και αυτά.
Υπό του φόβου των επεισοδίων το Παρίσι και η Γαλλία έζησε τη χθεσινή μέρα με κομμένη την ανάσα.
Πώς, όμως, εκδηλώθηκε αυτό το ποτάμι κοινωνικής οργής; Ο κ. Πράντζος εξηγεί λέγοντας πως «η αντίδραση προέρχεται κυρίως από τους ανθρώπους της περιφέρειας της Γαλλίας και όχι τόσο των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων. Πρόκειται για τη μικρομεσαία τάξη, η οποία φτωχοποιείται από τη μείωση ή καθήλωση των μισθών, την ημιαπασχόληση και την αύξηση των έμμεσων φόρων που ροκανίζουν τα εισοδήματα. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται, αλλά οι μηνιαίοι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα 1400 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα βγάλουν εύκολα πέρα και η ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται. Άρα έχουμε να κάνουμε με αύξηση των φτωχών εργαζόμενων που τώρα ξεσηκώθηκαν».

Αφορμή στάθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο στο ντίζελ. «Οι κάτοικοι της περιφέρειας χρησιμοποιούν πολύ το αυτοκίνητο για να μετακινηθούν στα μητροπολιτικά κέντρα για θέματα υγείας, παιδείας ή και εργασίας. Η αύξηση του φόρου θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του μισθού τους και γι’ αυτό αντέδρασαν με οργή. Οι κάτοικοι στα μητροπολιτικά κέντρα δεν επηρεάζονται από την αύξηση των φόρων στο ντίζελ, αφού χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς» τόνισε ο Βολιώτης επιστήμονας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το