Κόσμος

Η Ευρωζώνη ξεπέρασε τις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με ρυθμό 0,4% έως 0,5% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters αντίστοιχα, εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης των σχετικών στοιχείων μεθαύριο από την Eurostat.

Σύμφωνα με το Reuters είναι σαφές ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είχε για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλύτερη επίδοση από την αμερικανική, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι συρρικνώθηκε ελαφρά στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόλις τον Μάρτιο ξεκίνησε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, κυρίως κρατικών, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ένας τέτοιος ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύσει περισσότερο τις φωνές όσων θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν χρειάζεται καν ένα τέτοιο πρόγραμμα στήριξης, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς, η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%, η γαλλική με ρυθμό 0,4% και η ιταλική με ρυθμό 0,2%.
Οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι πολλές θετικές δυνάμεις, εκτός από τη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, προστέθηκαν για να υπάρξει η βελτίωση της επίδοσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Η ανάκαμψη στηρίζεται σε πέντε παράγοντες: Την ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση, τις πιο χαλαρές εσωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης, το τέλος της δημοσιονομικής λιτότητας, την εξασθένηση του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, σημείωσε αναλυτής της Goldman Sachs. Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το