Τοπικά

Οι εργαζόμενοι στο τούνελ της Γορίτσας απαντούν στις καταγγελίες Μπέου και καταγγέλουν ότι ψεύδεται

toynel

 

Οι κατηγορίες επιστρέφονται και σε  «ψυχολογικά τεστ» παραπέμπουν τον δήμαρχο και το γραφείο Τύπου που συνέταξε την ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στη σήραγγα της Γορίτσας, μετά τον χλευασμό που δέχτηκαν για τις καταγγελίες τους και επιμένουν ότι ο κίνδυνος στο τούνελ είναι μεγάλος από την έλλειψη προσωπικού.

Όπως τονίζουν, η προσφυγή στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποιήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια και οι αντοχές τους (τέσσερις και πλέον μήνες προσπαθειών για να κατανοήσει η Δημοτική Αρχή, τι συμβαίνει στη σήραγγα, χωρίς όμως αποτέλεσμα).
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι που κατέφυγαν στην Επιθεώρηση, η προσφυγή περιελάμβανε, εργασιακά θέματα (μη λήψη αμοιβών απασχόλησης – βραδινά, αργίες κ.λ.π.) λήψη αδειών, γονικές άδειες κ.λ.π., βλαπτική εργασιακή μεταβολή, άγνωστο αντικείμενο καθώς και θέματα υγιεινής και ασφάλειας, όλα αυτά δηλαδή που αυτό το χρονικό διάστημα έκαναν γνωστά στη Δημοτική Αρχή χωρίς αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα (ενάμιση μήνα μετά, την προσφυγή), που δεν έχει γίνει τίποτα.
«Η προσφυγή έγινε γνωστή στη Δημοτική Αρχή λίγες μέρες, αφότου κατατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με αφορμή την καταγραφή των ελλείψεων σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρου του Κέντρου Ελέγχου που έγινε παρουσία του, Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου, του τότε προϊσταμένου της Σήραγγας και των Επιθεωρητών. Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στα γραφεία των επιθεωρητών εργασίας με συμμετοχή των εργαζομένων και νομικού συμβούλου του Δήμου, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι παραβρίσκεται κατ’ εντολή Δημάρχου και ζήτησε παράταση 30 ημερών διότι δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στη σήραγγα  τονίζουν ότι η καθημερινή προσέλευση στην εργασία τους με καταφανέστατη στέρηση των δικαιωμάτων τους και με μόνο καθήκον την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους δεν ονομάζεται φυγοπονία, αλλά εργασιακή συνείδηση. «Η φυγοπονία δεν αφορά εργαζόμενους που δούλευαν ακόμη και στο σπίτι τους για το Δήμο και είναι γνωστό αυτό μεταξύ των υπαλλήλων αλλά και στους δημότες. Ποιος όμως να μπει στον κόπο να εξετάσει ποιοι ήταν οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν σ’ αυτή την άσχετη με την ειδικότητα τους θέση και τι ακριβώς πρόσφεραν μέχρι εκείνη τη στιγμή στο Δήμο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι στη σήραγγα απαντούν και για το θέμα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η ¨ενημέρωση¨ και όχι εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου του 2014, διήρκησε όχι πάνω από 5 ώρες συνολικά (σε 2 ημέρες) και είχε το χαρακτήρα μιας παρουσίασης επιπέδου ημερίδας και όχι κατάρτισης. «Αυτό για τους 4 που συμμετείχαν τότε, γιατί σήμερα, στους 4 από τους 5 εργαζόμενους υπάρχει παντελής έλλειψη ακόμη και αυτής της παρουσίασης!», τονίζουν.

«Η σήραγγα µέχρι και το τέλος του Αυγούστου λειτουργεί µε προσωπικό του αναδόχου κατασκευαστή και οι εργαζόµενοι του ∆ήµου βρίσκονται εκεί ακριβώς για να εκπαιδευτούν» υποστηρίζει ο Δήμος στην απάντησή του και οι εργαζόμενοι απαντούν ότι «αποτελεί προϊόν έμπνευσης του συντάκτη του κειμένου ή ψευδούς πληροφόρησης, μιας και ούτε ανάδοχος βρίσκεται στο Κέντρο Ελέγχου, ούτε εκπαιδευτής, παρά μόνο ένας υπάλληλος του Δήμου σε κάθε βάρδια με ότι αυτό συνεπάγεται, για την ασφάλεια χρηστών και της ατομικής του, γεγονός που με έγγραφό μας και προφορικά έχει επισημανθεί στην Δημοτική Αρχή και στη Διοίκηση και είναι στη διάθεση του καθένα».

Σχετικέ με την ειρωνεία στην ανακοίνωση – απάντηση «για χορήγηση υδρόφιλων πετσετών ενόψει καλοκαιριού», οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν χρειάζονται πετσέτες, εφόσον η εργασία τους δεν είναι χειρωνακτική, αλλά πνευματική και νοητική διαύγεια, ψυχοσωματική αρτιότητα και υποστήριξη από την εργοδοσία «που έχει ξεχαστεί ότι δήμαρχοι και εργαζόμενοι έχουν κοινό σκοπό», όπως αναφέρουν.

Τέλος για το σημείο της ανακοίνωσης – απάντησης «…για την κοπιώδη εργασία τους που θα είναι να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά την Πυροσβεστική και την Αστυνοµία αν – ο µη γένοιτο – συµβεί κάποιο ατύχηµα», οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να τους ενημερώσει γραπτώς, για να αποτελέσει την μια και μοναδική οδηγία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη σήραγγα Γορίτσας, απαλλάσσοντας όλους τους εργαζόμενους από κάθε άλλη ευθύνη. Επίσης κάνουν λόγο για επικίνδυνο της άγνοιας από τον συντάκτη του κειμένου, που δεν γνωρίζει καν το αντικείμενο και τις υποχρεώσεις του Δήμου ως διαχειριστή της σήραγγας Γορίτσας.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι έκαναν τρεις προσπάθειες για να συναντηθούν με τον Α. Μπέο, χωρίς να τα καταφέρουν.

Για τα ψυχολογικά τεστ, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση συμβάντων εντός της σήραγγας (με βάση τη διεθνή πρακτική και κανονισμούς), οι εργαζόμενοι ρωτούν τον συντάκτη το προφανές: «είναι το ίδιο να διαχειρίζεται ένας εργαζόμενος π.χ ένα τεχνικό θέμα ή ένα οικονομικό, σε σχέση με το να διαχειρίζεται ένα ατύχημα, αυτό που απλά ονομάζεται διαχείριση κρίσιμου περιστατικού; Αν ναι, τότε καλό θα ήταν να ξαπλώσουμε όλοι σε μια καρέκλα!».

Τέλος, οι συντάκτες της ανακοίνωσης αναφέρουν ότι «τα περί τσίπας είναι όντως μια διαπίστωση που μας απασχολεί και σχετίζεται άμεσα με την αναφορά του συντάκτη για την ανάγκη ψυχολογικών τεστ».

Η απάντηση Μπέου

Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου ΒόλουΑχιλλέα Μπέου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Διαβάσαμε και την ανακοίνωση – απάντηση εργαζομένων του Δήμου Βόλου στη σήραγγα της Γορίτσας και προφανώς δεν θα συνεχίσουμε το δημόσιο διάλογο, αφού όλα τα επιχειρήματα έχουν κατατεθεί και ο καθένας μπορεί άνετα να συνάγει τα συμπεράσματά του.

Ωστόσο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ισχυρισμός πως οι συγκεκριμένοι ζήτησαν ραντεβού με το Δήμαρχο και δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους, είναι απολύτως ανακριβής. Ο Δήμαρχος, σχεδόν καθημερινά βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών., πόσο μάλλον των εργαζομένων του Δήμου, που θεωρεί ως συνεργάτες του και όχι εχθρούς, όπως κάποιοι ιδιοτελείς θέλουν να τους καταστήσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το