Άρθρα

“Η επόμενη μέρα”

Της Κατερίνας Παπανάτσιου

Πέρασε ένα μήνας από τις εθνικές εκλογές και η ώρα του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα έφτασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και όρθιος να μείνει και να συγκεντρώσει τον προοδευτικό κόσμο που αντιτάχθηκε στις ιδέες και τις απόψεις του συντηρητικού μπλοκ εξουσίας. Αυτό ακριβώς το γεγονός δίνει και το στίγμα για την επόμενη μέρα στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Οι πρώτες ημέρες της νέας Κυβέρνησης δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Υποβιβασμός ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ, προσπάθεια χειραγώγησης Ανεξάρτητων Αρχών, με αντισυνταγματική φωτογραφική διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, (που ήλεγχε το καρτέλ στα Μέσα Ενημέρωσης), συγκεντρωτισμός στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού υπεραρμοδιοτήτων, όπως η ΕΥΠ, το ΑΠΕ, η ΕΡΤ.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων πλέον είναι διττός. Από τη μία στη Βουλή με δομική αντιπολίτευση που θα αναδεικνύει τις προβληματικές του σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς απ’ ότι φαίνεται το μόνο βήμα που μπορεί να ακούγονται τα πράγματα ως έχουν, είναι το βήμα της βουλής. Ενώ παράλληλα, θα πρέπει να κινητοποιήσει τον κόσμο που τα τελευταία χρόνια, από το 2012 κι έπειτα, πλησίασε τον χώρο της Αριστεράς με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις για το δημόσιο βίο και εν τέλει ν’ αλλάξει και τη ζωή του.

Με τον κόσμο που συμπορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια θα κληθούμε να δημιουργήσουμε το χώρο που θα προστατέψει τα κεκτημένα της κοινωνίας και τους κόπους της τελευταίας δεκαετίας. Αυτός ο κόσμος θα πρέπει να είναι το ανάχωμα στα σχέδια για αντικοινωνική πολιτική, τόσο σε επίπεδο δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο κεκτημένων. Το πλέον σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας, όπως το γνωρίσαμε από την μεταπολίτευση, άλλαξε ριζικά και φαίνεται να παγιώνεται. Αν ο χώρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να καλύψει τον προοδευτικό πόλο που θα έχει ως προμετωπίδα του σχεδίου του την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Η πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές μιλάει για την ανάγκη πλατιάς συμπόρευσης με τον προοδευτικό κόσμο. Για να πετύχει αυτός ο στόχος, θεμελιώδης αρχή είναι η επανάκτηση του πολιτικού ρόλου του κόμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ήταν εδώ όλη αυτή την περίοδο. Θα βρούμε λοιπόν, τον τρόπο να επανεκκινήσουμε πολιτικά και οργανωτικά τις δυνάμεις μας για τον νέο ρόλο που ανατέθηκε στην Αριστερά. Η δημιουργία και η συμμετοχή σε νέες, ανοιχτές, ελκυστικές διαδικασίες είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχει αυτή η συμπόρευση, αυτό το άνοιγμα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια για την ανανέωση πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει, επιβάλλεται να παίξουν οι νέοι και οι νέες. Αυτές οι ”χρυσές” ηλικίες που καιρό τώρα εμπιστεύονται τον χώρο της Αριστεράς. Είναι οι ηλικίες με τις πιο όμορφες ιδέες και με τον ”άφθαρτο” αυθορμητισμό.

Τέλος, η έννοια της διεύρυνσης, δεν σημαίνει χωρίς όρια. Σημαίνει συζήτηση σε προγραμματική βάση για τις τους κοινούς στόχους, Σημαίνει συζήτηση και συνδιαμόρφωση για τον τρόπο που θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Συζήτηση ανοιχτά, με όλο τον κόσμο, που ήταν εδώ, που είναι εδώ και θέλει να είναι εδώ, στον προοδευτικό πόλο, στην σύγχρονη Αριστερά, που μάχεται, που παλεύει. Δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία, αν καθυστερήσουμε. Η Αριστερά δεν φοβήθηκε ποτέ τον Λαό, δεν πρέπει. Πρέπει να μαθαίνει και να σέβεται τον ίδιο και τις αποφάσεις του. Ο Λαός είχε δίκιο το 2015, ο Λαός κάτι θέλει να της πει και τώρα, ας τον ακούσουμε!

Το παιχνίδι την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, παίζεται εκεί ακριβώς, παγκόσμια. Οι ανακατατάξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα του πλανήτη το δείχνουν καθαρά. Σε άλλες χώρες το συντηρητικό μπλοκ παίρνει τα ηνία μετά την κρίση, αλλού το ακροδεξιό μπλοκ, μαζί με την Alt- right Δεξιά. Στην Ελλάδα, η Αριστερά έχει κυρίαρχο ρόλο, ένας ρόλος ενισχυμένος μετά ακόμα και από τις τελευταίες εκλογικές μάχες. Αυτό είναι βαριά ευθύνη για την επαύριο της κρίσης. Όλος ο κόσμος που αντιμάχεται το κατεστημένο μπλοκ, που λυσσαλέα πάλεψε τα 4 τελευταία χρόνια να τον πείσει ότι όλοι είναι ίδιοι, θα βρει τον χώρο ν’ αναπνεύσει ξανά συλλογικά.

Δεν θα αφήσουμε να γίνει λάφυρο στα χέρια κανενός η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015. Βλέπουμε πλέον, και με δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης ότι τελικά η χώρα δεν ήταν στο χείλος της καταστροφής. Η Κυβέρνηση δηλώνει, και από επίσημα χείλη, ότι η κριτική που γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, εμπεριείχε και μία ιδιοτέλεια! Σε αυτές τις μικροπολιτικές αστειότητες, εμείς θα είμαστε παρόντες και παρούσες όλοι και όλες μαζί, παλιοί και νέοι, εντός και εκτός Βουλής. Στη γειτονιά, στην πόλη, στο χωριό. Η επόμενη μέρα ξεκίνησε.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου είναι Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το