Τοπικά

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του εργοστασίου SRF του Δήμου Βόλου

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου με έγγραφό της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ενημερώνει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου του Δήμου Βόλου για παρασκευή SRF, καύσιμης ύλης για το εργοστάσιο ΑΓΕΤ. Εν όψει της προσφυγής της, ζητά να της αποσταλούν όλα τα έγγραφα του αρχείου της υπηρεσίας, που σχετίζονται με την ΑΓΕΤ Ηρακλής-Lafarge καθώς και με την αίτηση της Geocycle Hellas για τη μονάδα ανακύκλωσης στο παλιό λατομείο της τσιμεντοβιομηχανίας.
Όπως είναι γνωστό, απορρίφθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας τον Αύγουστο του 2020, το αίτημα της Geocycle Hellas για τη μονάδα ανακύκλωσης στο παλιό λατομείο της ΑΓΕΤ, σύμφωνα με την επιτροπή πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών που διερωτάται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εγκρίθηκε η καινούρια Α.Ε.Π.Ο. (Υπουργείο Περιβάλλοντος), για ποιο λόγο η εταιρεία «GEOCYCLE» υπέβαλε εξαρχής αίτημα στην ΕΦΑ Μαγνησίας και επιδιώκει να εξασφαλίσει άδεια για την εγκατάσταση Μονάδας Α.Ε.Κ.Κ σε αναδασωμένη περιοχή, όπως είναι αυτή του παλαιού λατομείου του εργοστασίου της «ΑΓΕΤ –ΗΡΑΚΛΗΣ», παραβιάζοντας το Άρθρο 55 του Νόμου 4710/2020.

Η ΕΦΑ Μαγνησίας αποφάνθηκε στις 31 Αυγούστου 2020 ότι δεν χορηγείται στην Geocycle Hellas η άδεια για την ίδρυση και λειτουργία του έργου «Μονάδα Ανακύκλωσης αποβλήτων, εκσκαφών, κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)», εντός παλαιού λατομείου ΑΓΕΤ Ηρακλής, σε έκταση 2.000 τ.μ. στην περιοχή Τ.Κ. Άλλης Μεριάς, Δ.Ε. Πορταριάς. Δήμου Βόλου Π.Ε. Μαγνησίας, διότι το έργο αυτό:
α) θα επιφέρει άμεση βλάβη, λόγω των αρνητικών συνεπειών της παραγόμενης σκόνης, που θα λειτουργήσουν αθροιστικά στην ήδη αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής και θα επιταχύνουν την καταστροφή των μνημείων του «Αρχαιολογικού χώρου του λόφου της Γορίτσας»
β) θα επιφέρει έμμεση βλάβη, επειδή υπάρχει ορατή επαφή με αυτά, λόγω εγγύτητας.
Η επιτροπή απευθύνεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: Ποιό προβλέπεται να είναι το χρονικό διάστημα λειτουργίας της ΑΕΚΚ, διότι, αν η λειτουργία της είναι επ΄ αορίστου διάρκειας τότε καθίσταται σαφές ότι ο παραπάνω νόμος καταστρατηγείται.
Ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει μόνο για τους κοινούς θνητούς και όχι για τα συμφέροντα, που εκπροσωπεί η ΑΓΕΤ, επιδιώκοντας να «εισάγει» σκουπίδια και να «εξάγει» σκόνη και τοξικό καπνό στα πνευμόνια μας;
Εφόσον οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού λατομείου έχουν ήδη ολοκληρωθεί προ ετών, υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να εγκριθεί άδεια στην εν λόγω Εταιρεία να λειτουργήσει μία μονάδα ΑΕΚΚ;
Η επιτροπή πολιτών αναφέρει ότι διαπιστώνει ότι η έγκριση της νέα Α.Ε.Π.Ο. μαρτυρά ότι η Εταιρεία “GEOCYCLE Ελλάς» προσπαθεί και πιέζει την αρνητική απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.Α. και εκφράζει τον φόβο ότι επιδιώκει να την παρακάμψει. Όπως επισημαίνει είναι βέβαιο, ότι δεν θα παρακάμψει τους πολίτες του Βόλου, που θέλουνε το αυτονόητο: Αέρα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το