Τοπικά

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά πάντων για τη αέρια ρύπανση στον Βόλο – “Αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη”

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το θέμα της καύσης στο θέμα της οσμής, αλλά και για ανοιχτή στήριξη πολιτικών προσώπων στην ΑΓΕΤ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της καύσης σκουπιδιών, η Επιτροπή Πολιτών θεωρεί  ξεκάθαρο ότι στόχος είναι η διάλυση του κινήματός της μέσα από το ξεφούσκωμα των εντάσεων εν αναμονή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
Την ίδια ώρα, τονίζει ότι παρόλο που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα μετρήσει τους αέριους ρύπους , δεν θα μετρήσει τις διοξίνες και τα φουράνια που αποδεικνύουν τη ρύπανση από την καύση.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών:

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

1. Έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από το πέρασμα από τη σιωπή στην ανοιχτή στήριξη πια πολιτικών προσώπων στην ΑΓΕΤ-Lafarge. Είτε τοπικών είτε κεντρικών στελεχών της ΝΔ.
2. Ταυτόχρονα συντονίζεται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το θέμα της καύσης σκουπιδιών στο θέμα της οσμής και της προέλευσής της, αλλά και της αέριας ρύπανσης γενικότερα. Σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκεται ταυτόχρονα να αναβληθούν για 2 τουλάχιστον χρόνια οποιεσδήποτε ενέργειες δείχνουν ρυπαντή και ταυτόχρονα να εμπλακούν φορείς που επισημοποιούν με το κύρος τους οποιοδήποτε αποτέλεσμα, όταν αυτό προκύψει.
3. Στο θέμα της αέριας ρύπανσης τρέχουν να συμβάλλουν με προτάσεις και ενέργειες και στελέχη του πολιτικού κόσμου που ήταν υπεύθυνα ως τώρα για την καύση σκουπιδιών (βουλευτές και ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ), την ώρα που για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ κατατίθενται επερωτήσεις στη Βουλή από μικρότερα κόμματα (Αρσένης, Βελόπουλος).

Ενδεικτικά κάποια στοιχεία:
– το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει δικές του μετρήσεις για την αέρια ρύπανση αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα ληφθούν υπόψη από τις Αρχές, που έχουν αναθέσει μελέτη για τους αέριους ρύπους στο ΑΠΘ.
– το ΑΠΘ θα μετρήσει αέριους ρύπους, αλλά τα αποτελέσματα θα τα μάθουμε σε 2 χρόνια και δεν θα μετρά διοξίνες και φουράνια, που αποδεικνύουν τη ρύπανση από την καύση
– οι φορείς της πόλης συσπειρώνονται και συζητούν για το μεγάλο θέμα της αέριας ρύπανσης, που σχετίζεται με την υγεία των πολιτών, αλλά καταλήγουν σε α΄ φάση ότι διατίθενται να γίνουν σύμβουλοι των Αρχών και η πληροφόρηση δεν θα πηγαίνει απαραίτητα στους πολίτες. Οι δε γεωπόνοι προτείνουν να φυτευτούν δέντρα που θα απορροφούν τους ρύπους, κάνοντας καμία κουβέντα για τη μη παραγωγή ρύπων ή την καύση σκουπιδιών.
– Ο Αγοραστός με την Κολυνδρίνη επισκέπτονται τον Αραβώση και αντί να υλοποιήσουν την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ότι θα πάνε στο υπουργείο να ζητήσουν έστω και προσωρινά την άρση της καύσης, ζητάνε μόνο λεφτά για μετρήσεις άλλων αέριων ρύπων.
– Επιπλέον, σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχεται ότι την απόφαση για την άρση της καύσης την πήραν επειδή πιέζονταν από τους πολίτες και δεν σταματά να μιλάει για ιδιοτέλεια και σκοπιμότητες των αγωνιστών.
– Η Παπανάτσιου ζητάει στοιχεία για να μάθει και να πειστεί.
– Ο Μεϊκόπουλος ψελλίζει για προϋποθέσεις που, αν δεν ισχύουν, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί η ΑΓΕΤ.
– Η Κολυνδρίνη φάσκει και αντιφάσκει και δεν μας λέει: αν η καύση RDF της ΑΓΕΤ δεν ρυπαίνει, γιατί η ίδια τάχθηκε ξανά και ξανά κατά της καύσης του?
– Στη ΝΔ υποβόσκει μια σύγχυση (φάνηκε και σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής)
και μέσα σε όλα αυτά η ΑΓΕΤ βρίσκει το πρόσφορο έδαφος να αρχίσει τις απειλές με αγωγές κατά όποιου τη δυσφημεί!

Είναι ξεκάθαρο ότι τα παραπάνω δεν αποσκοπούν μόνο στον αποπροσανατολισμό των πολιτών, αλλά στη διάλυση του κινήματός μας μέσα από το ξεφούσκωμα των εντάσεων εν αναμονή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και με το άλλοθι που προσδίδει στις μετρήσεις η συμμετοχή επιστημονικών φορέων. Αν δεν υπενθυμίζεται από μας το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών και η μη ταύτιση απαραίτητα της οσμής με τις διοξίνες (που δεν θα μετριούνται), ο κόσμος θα επαναπαυτεί περιμένοντας. Αλλά ως τότε για 2 ολόκληρα χρόνια, η καύση θα παράγει διοξίνες και η περιοχή θα δηλητηριάζεται.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άργησε λίγο

Άργησε λίγο, αλλά ήρθε το πρώτο μωρό για το 2024 και μάλιστα γένους θηλυκού, όπως…

4 Ιανουαρίου 2024

Παρέμβαση Αλ.Μεϊκόπουλου για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών στον Άγιο Λαυρέντιο

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τον επικοινωνιακό αποκλεισμό των πολιτών…

4 Ιανουαρίου 2024

Ανέλαβαν

Ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα από αρχές του χρόνου νέοι αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι…

4 Ιανουαρίου 2024

Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ τον Δεκέμβριο

Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2023 τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ…

4 Ιανουαρίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Δίωξη σε πατέρα Αντώνιο και πρεσβυτέρα για τα οικονομικά της ΜΚΟ

Διώξεις σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή, ασκήθηκαν, για την οικονομική…

4 Ιανουαρίου 2024

Πρόεδρος

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και Διοίκησης του Δήμου Βόλου Θάνος Θεοδώρου, ορίστηκε…

4 Ιανουαρίου 2024