Τοπικά

Η Επιτροπή Αγώνα απαντά στο σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ: “Ή θα σταθείτε πλάι στους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά”

“Εσείς θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι που αντιδρούν και απαιτούν την υγεία τους και όχι να σκύβετε το κεφάλι” απαντά η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών στο προεδρείο του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ σημειώνοντας ότι “έτσι κάνουν τα πιστά σκυλιά και όχι νοήμονες άνθρωποι”.  Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ έχει μετατραπεί  από τσιμεντοβιομηχανία σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών και τονίζει πως η άποψη της είναι “όχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ”.
Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι αργά ή γρήγορα η καύση θα σταματήσει και δηλώνει στους εργαζόμενους ότι “ή θα σταθούν πλάι με τους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά που τρίβουν τα χέρια τους”.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

Το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων της ΑΓΕΤ-Lafarge και κυρίως ο διαχειριστής της σελίδας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σαφή στάση υπέρ της καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και ουδέποτε ένοιωσε την ανάγκη να αμφισβητήσει την εργοδοσία του. Αντίθετα, αμφισβητεί πολλά από αυτά που υποστηρίζει η Επιτροπή Πολιτών, αλλά χωρίς να παραθέτει κάποια απόδειξη. Υποθέτουμε ότι περιορίζονται στις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, κάτι το οποίο είδαμε να ακολουθεί και ο Περιφερειάρχης μας. Μάλιστα η ηγεσία του σωματείου κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια θεωρώντας ότι η Επιτροπή Πολιτών στηρίζεται και χρηματίζεται από λόμπυ πετρελαιάδων. Τι άλλο θα ακούσουμε;
Χαιρόμαστε όταν το σωματείο της ΑΓΕΤ-Lafarge παραδέχεται τη δύναμη της πειθούς μας. Κατά αυτούς βέβαια βασίζεται σε βαρύγδουπες εκφράσεις, αλλά ποτέ μάλλον δεν πρόσεξαν τις δύο επιστημονικές ημερίδες που οργανώσαμε, την εκτενή βιβλιογραφία που παραθέτουμε, τη συμμετοχή μας σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για αυτό το θέμα και γενικά όλα αυτά τα στοιχεία και τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η καύση σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία. Και ιδίως όταν η τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Δήμου Βόλου. Αμφισβητούν ακόμη και αυτό! Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι τα πρώτα σπίτια στην περιοχή των Αστεριών απέχουν μόλις 150 μέτρα από την αποθήκη που αποθηκεύετε τα επικίνδυνα σκουπίδια από την Ν. Ευρώπη. Δεν έχετε παρά να το δείτε στο Google Earth.

Αναφορικά με την τεχνολογία του εργοστασίου, σίγουρα η ΑΓΕΤ-Lafarge δεν διαθέτει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. O ίδιος ο τ. Υπ. Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το εργοστάσιο δεν έχει κατάλληλο εξοπλισμό για να καίει σκουπίδια κι ότι τα καίει δοκιμαστικά. Επιπλέον, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτή τη διαδικασία. «Όταν σε αυτό το εργοστάσιο καίγονται σκουπίδια, είναι σα να δίνεις ένα πολυβόλο σε ένα μικρό παιδί», είπε ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Dr. Paul Connett. Βέβαια, ακόμη και να υπήρχε αυτού του είδους η τεχνολογία στη τσιμεντοβιομηχανία, ως Επιτροπή Πολιτών θεωρούμε ότι τα σκουπίδια δεν πρέπει να καίγονται, αλλά να ανακυκλώνονται. Παραγνωρίζετε το γεγονός ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge έχει μετατραπεί από τσιμεντοβιομηχανία σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών με αυξημένα κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας. Και μην ξεχνάτε ότι η μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του κ. Μαρκάτου για το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Ευβοίας, απέδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αθρόα έκλυση διοξινών από το εργοστάσιο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Υπονόμευση του περιβάλλοντος, της υγείας μας και των ζωών μας.

Επίσης, η Επιτροπή Πολιτών δεν είναι αντίθετη μόνο στην καύση σκουπιδιών, αλλά και στο πετ κοκ. Λέμε όχι στην καύση σκουπιδιών και όχι στην καύση πετκοκ. Αν ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον και δεδομένου ότι βρίσκεστε τόσο κοντά στα σπίτια μας, χρησιμοποιήστε σε όλη τον κύκλο της καύσης φυσικό αέριο, μιας εδώ και πολλά χρόνια έχετε συνδεθεί με αυτό. Και μάλιστα το χρησιμοποιείτε στην έναυση των καμίνων.
Και μην ξεχνάτε για την τοξικότητα των σκουπιδιών η ΑΓΕΤ-Lafarge έχει δηλώσει στο ΦΕΚ 1298 της 13-4-2017: «Δεν είμαστε, ωστόσο, σε θέση να προσδιορίσουμε το κατά πόσο τα ανωτέρω δευτερογενή (εναλλακτικά) καύσιμα προέρχονται από επικίνδυνα ή μη επικίνδυνα απόβλητα…». Τι έχετε να πείτε για αυτό; Εσείς θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι που αντιδρούν και απαιτούν την υγεία τους και όχι να σκύβετε το κεφάλι σε κάθε διαβεβαίωση της ΑΓΕΤ. Έτσι κάνουν τα πιστά σκυλιά και όχι νοήμονες άνθρωποι.

Εμείς ως πολίτες δεν θα σταματήσουμε και θα επιμένουμε να καλούμε τους απλούς εργαζόμενους να αντισταθούν και να παλέψουν για την υγεία τους. Γιατί ξέρουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε τον κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι οι 100 μόνιμοι εργαζόμενοι και άλλοι 120 εργολαβικοί που ζουν με μισθούς πείνας και έχουν προσδόκιμο ζωής τα 65 έτη θα αντιδράσετε και θα έρθετε στο πλευρό των πολιτών, κάτι το οποίο έγινε στην Ισπανία, στο Μεξικό και στη Σερβία. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους εργαζόμενους που αποτελούν πιστά σκυλιά των αφεντικών τους, ούτε σε αυτούς που πιάνονται επ’ αυτοφώρω για οικονομικές ατασθαλίες, ούτε σε αυτούς που περιμένουν κάποια κομματική ανταμοιβή σε κάποιο ψηφοδέλτιο.

Ο λαός του Βόλου θα το σταματήσει. Αργά ή γρήγορα η καύση σκουπιδιών θα είναι παρελθόν για την πόλη του Βόλου. Ή θα σταθείτε πλάι με τους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά που τρίβουν τα χέρια τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το