Τοπικά

Η επιχείρηση «καθαριότητα» στο Νοσοκομείο του Βόλου παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας

Στo πλαίσιo λήψης έκτακτων μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε προσωπικό καθαριότητας έχουν αλλάξει , δεδομένου ότι στο Νοσοκομείο έχουν διαμορφωθεί καινούργια τμήματα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση όπως η Μονάδα Αρνητικής Πίεσης με πέντε θαλάμους και ένα θάλαμο νοσηλείας (χωρίς αρνητική πίεση ), η  απομονωμένη Κλινική στο χώρο της Β΄ Παθολογικής χωρητικότητας 12 θαλάμων, ενώ στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών έχει δημιουργηθεί θάλαμος προδιαλογής των υπόπτων περιστατικών για Covid-19,καθώς και ειδικά διαμορφωμένος χώρος εξέτασης και λήψης επιχρισμάτων.

Για την ελαχιστοποίηση της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 στους χώρους του Νοσοκομείου Βόλου απαιτείται η ενίσχυση με επιπλέον άτομα του συνεργείου καθαριότητας και με επιπλέον ώρες ημερησίως επί καθημερινής βάσεως λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ περί καθαρισμού απολύμανσης χώρων και επιφανειών κατά την παραμονή-νοσηλεία ύποπτου κρούσματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απαιτείται: Ο συστηματικός και σωστός καθαρισμός με τη συνήθη διαδικασία (χρήση απορρυπαντικού παράγοντα, νερό και μηχανική τριβή) καθώς και η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων των χώρων ιατρικής φροντίδας όπου εκτελούνται διαδικασίες παραγωγής αερολυμάτων ( στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εξέτασης και λήψης επιχρισμάτων – επικουρικά έχουν τοποθετηθεί και δύο containers για την αντιμετώπιση πολλαπλών ύποπτων κρουσμάτων). Ο απορριπτόμενος εξοπλισμός καθαριότητας στο Νοσοκομείο θεωρείται σαν μολυσματικό απόβλητο. Ο καθαρισμός και η απολύμανση πρέπει να διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, εκπαιδευμένο στη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας και συγκεκριμένα στη σωστή επιλογή, εφαρμογή, χρήση και απόρριψή του. Για τον καλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού, η είσοδος στους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών υπόπτων με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να γίνεται μόνο από το απαραίτητο προσωπικό. Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να φοράει κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά την παραμονή του στο δωμάτιο. Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά την έξοδο από το θάλαμο του ασθενούς, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και να ακολουθείται από εφαρμογή των συνήθων πρακτικών υγιεινής των χεριών. Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας περιλαμβάνει μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3 , για τις οποίες οι χώρες δίνουν «μάχες» για να τις αποκτήσουν,  προστατευτικά γυαλιά, προστατευτική ρόμπα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μίας χρήσης και γάντια μίας χρήσης.

 Καθότι δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο χρόνο ο SARS-CoV-2 παραμένει μολυσματικός στον αέρα, συστήνεται η είσοδος στον θάλαμο χωρίς προστατευτικές μάσκες να γίνεται μόνο εφόσον περάσει τόσος χρόνος όσος συστήνεται για αερομεταδιδόμενα παθογόνα (π.χ. ιλαρά, φυματίωση). Κατά τη διάρκεια του καθολικού καθαρισμού, το προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας θα πρέπει να φοράει προστατευτική ρόμπα, γάντια και γυαλιά.

 Ειδικότερα στους νοσηλευτικούς θαλάμους που νοσηλεύουν ασθενείς ύποπτους με COVID-19 γίνεται  καθαριότητα- απολύμανση μία φορά/βάρδια, στο εφημερείο, γραφείο και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους επίσης μια φορά/βάρδια, ενώ στους διαδρόμους και στην στάση νοσηλευτών συνιστάται δύο φορές / βάρδια. Επίσης απολυμαίνονται με 5000 ppm υποχλωριώδους νατρίου όλες οι διαδρομές από όπου περνά ο ασθενής ύποπτος με COVID-19 (με καρέκλα ή φορείο τα οποία επίσης απολυμαίνονται) , δηλαδή από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών είτε έως την Μονάδα Αρνητικής Πίεσης (συμπεριλαμβανομένου και του ανελκυστήρα που έχει χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του εν λόγω ασθενούς είτε έως την Απομονωμένη Κλινική στο χώρο της Β΄ Παθολογικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το