Τοπικά

Η «Επάνοδος» στον Βόλο- Κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων με δομή στο κτίριο Καπνού  

Στον τρίτο όροφο του κτιρίου Καπνού στον Βόλο θα στεγαστεί η « ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακισμένων. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας θα στηρίξει την «ΕΠΑΝΟΔΟ» με την παραχώρηση του τρίτου ορόφου για τη στέγαση παραρτήματος, ενώ η ΕΠΑΝΟΔΟΣ είναι η  μοναδική δομή της χώρας που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης στους αποφυλακιζόμενους. Η παραχώρηση θα ισχύσει για χρονικό διάστημα 5 ετών. Η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη συναντήθηκε με στελέχη της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την πρόεδρο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Kαθηγήτρια  Χρ. Ζαραφωνίτου, και σφραγίστηκε η συμφωνία και με τον κ. Λαχανά , εκπρόσωπο της γενικής γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής  για να δημιουργηθεί άμεσα ο χώρος για το πρώτο παράρτημα του φορέα στην ελληνική  περιφέρεια. Είναι η πολλοστή φορά που πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ήταν το αποτέλεσμα  της Επιτροπής που συστήθηκε στην περιφερειακή ενότητα, με επικεφαλής εισαγγελέα για την στήριξη των αποφυλακισμένων.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ δημιουργήθηκε για να διευκολύνει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακισμένων.

Ειδικότερα, κάθε εξυπηρετούμενος δέχεται ψυχοκοινωνική στήριξηνομική συμβουλευτικήσυμβουλευτική για ζητήματα απασχόλησης από το εξειδικευμένο προσωπικό του φορέα. Επίσης, η ΕΠΑΝΟΔΟΣ παρέχει στους εξυπηρετούμενούς της υποστήριξη κατά τα πρώτα βήματα τους εκτός φυλακής (ολιγοήμερη φιλοξενία σε συμβεβλημένο ξενοδοχείο, παροχή κουπονιών σε συμβεβλημένο εστιατόριο, εισιτήρια συγκοινωνιών και τηλεκάρτες).

«Όταν ενημερώθηκα πως η ΕΠΑΝΟΔΟΣ θέλει να δημιουργήσει παράρτημα σκέφθηκα πως έχουμε χώρο να διαθέσουμε, σε έναν Νομό με σωφρονιστικά καταστήματα που απαιτείται υποστήριξη των αποφυλακισμένων. Η δουλειά που γίνεται είναι σπουδαία και ο χώρος που θα διατεθεί βρίσκεται συμβολικά μέσα στην πόλη και συστεγάζεται με πανεπιστημιακές υπηρεσίες. Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η χειρότερη μορφή βίας και δεν υπήρχε περίπτωση να μην συμβάλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης και σημείωσε πως θα υπάρξουν συνεργασίες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ με δίκτυο τοπικών φορέων.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ προωθεί εκπόνηση, προώθηση, συντονισμό και εκτέλεση προγραμμάτων που αφορούν την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την προώθηση στην απασχόληση και την οικονομική ενίσχυση κρατουμένων, αποφυλακιζομένων και ανήλικων παραβατών,

στη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρόληψη της παραβατικότητας των κρατουμένων πριν και μετά την απόλυσή τους, καθώς και την προετοιμασία για την επανένταξή τους στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, στην έρευνα, μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην ενημέρωση των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για θέματα που αφορούν τη νομική και κοινωνική τους κατάσταση, την ψυχολογική τους στήριξη και την ανάπτυξη κοινωνικής αρωγής υπέρ αυτών και των οικογενειών τους,

στη μέριμνα για τους ανήλικους κρατουμένους και την εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού, στη μέριμνα για την ενημέρωση επιχειρήσεων και απολυόμενων κρατουμένων σχετικά με την υπάρχουσα προσφορά και ζήτηση εργασίας. Για τον σκοπό αυτό  η ΕΠΑΝΟΔΟΣ συνεργάζεται με τον ΟΑΕΔ ή  άλλους αρμόδιους φορείς,  στην ενθάρρυνση δημιουργίας επιχειρήσεων ή μονάδων υπό την εποπτεία της Πολιτείας στις οποίες θα προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα αποφυλακιζόμενοι, καθώς και στη δημιουργία επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) από τους αποφυλακιζομένους, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, οι αποφυλακιζόμενοι και οι ανήλικοι παραβάτες,  στην ενθάρρυνση, ενίσχυση και αξιοποίηση κάθε δράσης και πρωτοβουλίας ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή εθελοντικών οργανώσεων που αναπτύσσεται στον τομέα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των προαναφερόμενων ομάδων ή ατόμων, στην κάλυψη βασικών αναγκών και στην αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί κρατούμενοι που πρόκειται να αποφυλακισθούν ή είναι ήδη αποφυλακισμένοι, στην ενθάρρυνση, ενίσχυση και αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του εθελοντισμού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το