Ελλάδα

Οι ενστάσεις των δανειστών για το νέο Ασφαλιστικό

katrougkalos

Θέμα 15ετίας ανακινούν οι θεσμοί, ρίχνοντας στο τραπέζι του σκληρού μπρα ντε φερ με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς, οι δανειστές δεν έκρυψαν τις σκληρές διαθέσεις τους, χαρακτηρίζοντας αντικίνητρο για την ασφάλιση το καθεστώς που επιτρέπει τη χορήγηση σύνταξης με 15ετία.

Χωρίς να ζητήσουν ευθέως την κατάργησή της ή την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη, αποκάλυψαν μέσω ερωτήσεων τις προθέσεις τους, υποστηρίζοντας πως η 15ετία λειτουργεί εκ προοιμίου αποτρεπτικά για την περαιτέρω ασφάλιση και στερεί έτσι έσοδα από τα Ταμεία.

Την ίδια στιγμή δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την πρόταση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για τρία χρόνια, ώστε να αποφύγει τις μειώσεις συντάξεων, χωρίς όμως και να την απορρίψουν.

Γενικώς απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους κι επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν και να καθορίσουν τη στάση τους, όταν θα δουν το τελικό σχέδιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που συμφωνήθηκε να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

«Μένουν σταθεροί στις γραμμές τους, εξαρτούν τα πάντα από το συνολικό πακέτο της μεταρρύθμισης», έλεγαν χθες στο «Εθνος» κυβερνητικές πηγές, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «σκληρή διαπραγμάτευση». Οι δανειστές έδειξαν ενδιαφέρον για τη νέα δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος και κυρίως θέλουν να δουν αν «βγαίνουν τα νούμερα» με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και η πίεση εντείνεται τόσο για την κάλυψη της συμφωνηθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση 1% του ΑΕΠ για το 2016) όσο και για τη μελλοντική δομή του συστήματος. Η ελληνική πλευρά εμμένει στην «κόκκινη γραμμή» της για καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και τις «ελάχιστες δυνατές απώλειες» στις επικουρικές, με ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών.

Πληροφορίες θέλουν δανειστές και κυβέρνηση να έχουν καλύψει το 70% του δρόμου για την προσαρμογή του 2016, ενώ υπολογίζεται πως απομένουν να συμφωνηθούν μέτρα περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για προστασία των συντάξεων και για μια δίκαιη μεταρρύθμιση.

Οι θεσμοί πιέζουν για μικρά ποσοστά αναπλήρωσης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες, ενώ δεν διστάζουν να ανοίξουν και νέα «μέτωπα», όπως ο ισχύων ελάχιστος χρόνος ασφάλισης (15ετία).

Εθνική Σύνταξη
Η κυβέρνηση θέλει να παρέχει την Εθνική Σύνταξη, τη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού που θα έρθει από το 2016, με τουλάχιστον 15ετή ασφάλιση.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως με 15-20 χρόνια ανοίγουν σήμερα την πόρτα της εξόδου στη σύνταξη περίπου 15.000 ασφαλισμένοι τον χρόνο, δηλαδή το 20% όσων συνταξιοδοτούνται. Οι συγκεκριμένες διατάξεις κυρίως αφορούν μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο τραπέζι της χθεσινής διαπραγμάτευσης, που κράτησε περί τη μιάμιση ώρα, βρέθηκε και το ΕΚΑΣ, καθώς ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη συμφωνηθείσα περικοπή (στο 20% των δικαιούχων) του βοηθήματος από το 2016.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το