Τοπικά

Η Ένωση υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος για το μέλλον του ΟΑΕΔ

“Κραυγή αγωνίας” από την Ένωση υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος, σχετικά με το μέλλον του οργανισμού, που όπως καταγγέλλουν πλέον ότι μετατράπηκε σε έναν οργανισμό που ούτε καν βλέπει τους ανέργους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Συνάδελφισσες/οι,

Ο μικρός ΟΑΕΔ για τον οποίο η Ένωσή μας ήδη εκφράστηκε από 01/11/2019 νομοθετήθηκε. Όλα ήταν γνωστά, βρέθηκε και όνομα (ΔΥΠΑ).
Η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2019 έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Διόρισε ανθρώπους που θα εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τον στόχο της δημιουργίας ενός μικρού ΟΑΕΔ. Αυτόν τον ΟΑΕΔ που επιθυμούσε πάντα ο ΣΕΒ, ένα μέρος των κοινωνικών εταίρων, αλλά και άλλα συμφέροντα που ανδρώθηκαν τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης. Η κοινωνική διαχείριση κονδυλίων, ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του Οργανισμού, ο υποστηρικτικός ρόλος του ΟΑΕΔ δεν βόλεψε ποτέ. Συγκεκριμένοι άνθρωποι μεταχειρίστηκαν τον οργανισμό ως να ήταν ιδιοκτησία τους, κάνοντας ότι έπρεπε για να τον μεταμορφώσουν σε έναν ΔΗΘΕΝ οργανισμό, σε μια υπηρεσία για λίγους, προβληματική στην διαχείριση πολιτικών απασχόλησης, αλλάζοντας το χαρακτήρα της και το ρόλο της αλλά το κυριότερο αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης κονδυλίων, πόρων, εισφορών, αποθεματικών.
Η περίπτωση ΟΑΕΔ μαζί με τους ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ και άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ενδείκνυται για μελέτη περίπτωσης -πώς να διαλύσεις έναν Δημόσιο Οργανισμό. Στην δικιά μας περίπτωση, στον ΟΑΕΔ ο διοικητής και το επιτελείο του, ανέλαβαν το κομμάτι του ρόλου που τους αντιστοιχούσε. Να προσπαθήσουν και να πετύχουν την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του, την εξάντληση του προσωπικού του,την διάλυση της εσωτερικής συνοχής θέλοντας να πληγεί ο οργανισμός από μέσα. Θα πετύχαιναν έτσι πιο εύκολα την αποδόμηση του Οργανισμού στην συνείδηση της κοινωνίας σαν έναν κουρασμένο, γραφειοκρατικό και απομονωμένο από τις ανάγκες της κοινωνίας Οργανισμό. Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή αλλά και του Σ. Πρωτοψάλτη στα ΜΜΕ ενώ το νομοσχέδιο βρισκόταν ακόμη στην διαβούλευση, ότι ο ΟΑΕΔ είναι στη συνείδηση του κόσμου ένας επιδοματικός, εσωστρεφής Οργανισμός και δεν βοηθάει τους ανέργους.
Πως αποδομείται ένας Οργανισμός:
Πάντα κάτι έκρυβε ο διοικητής:
Στην αρχή ήταν ενάντια στη μείωση των πόρων του οργανισμού, δηλώνοντας ‘’δεν θα δεχτώ ούτε σεντ μείωση΄΄ αλλά μετά την υποστήριζε με πάθος. Κάποια Πέμπτη όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο ‘’δεν γνώριζε κάτι’’ αλλά το Σάββατο το πρωί σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό ανέλυε διεξοδικά όλες τις πτυχές του.
Δημιούργησε κύμα φυγής εξαντλώντας το ανθρώπινο δυναμικό. Παλαιοί έμπειροι υπάλληλοι μη αντέχοντας τις συνθήκες εργασίας, την απαξίωση, την απουσία κινήτρων, την εργασιακή εξουθένωση, την προσφορά χωρίς λόγο, την απουσία οράματος, αποχώρησαν και αποχωρούν. Υπάλληλοι που με την εμπειρία και τις ικανότητες τους στήριξαν και προσέφεραν στον ΟΑΕΔ σε δύσκολες εποχές αλλά και σε εποχές αλλαγών και μετασχηματισμών αποχώρησαν έτσι απλά με την κινητικότητα. Σκέφτονται να αποχωρήσουν και αποχωρούν με την κινητικότητα ή άλλους τρόπους, νεότεροι υπάλληλοι με υψηλά προσόντα. Ανθρώπινο κεφάλαιο που ο οργανισμός επένδυσε για να στηρίξουν τον χαρακτήρα του και τις δράσεις του τα επόμενα χρόνια.
Κατά την περίοδο της πανδημίας ο Οργανισμός λειτούργησε και λειτουργεί χωρίς ψηφιακά μέσα με λιγοστό προσωπικό, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει άμεσα τα χιλιάδες αιτήματα των mails, τις πληρωμές προγραμμάτων κλπ. Ο γραφειοκρατικός όγκος αυξανόταν και αυξάνεται, η εντατικοποίηση της εργασίας έσπαγε και σπάει όλα τα κοντέρ. Η διοίκηση όμως διαφήμιζε και διαφημίζει στην κοινωνία τον νέο ψηφιακό ΟΑΕΔ, το myoaedlive , το myoaedapp, chatbot, κλπ ενώ η έλλειψη ενός σοβαρού γενικευμένου προγράμματος ψηφιακής διαχείρισης πλέον είναι κάτι παραπάνω από αισθητή (τόσα έχουν ειπωθεί για αυτό το κομπιουτεράκι)
Ο Οργανισμός λειτουργούσε χωρίς Οργανόγραμμα ενώ είχε στα χέρια του οργανόγραμμα. Το οργανόγραμμα που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση. Η μη εφαρμογή του χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας κρίσεων η οποία προκάλεσε όμως σοβαρό πλήγμα στην αίσθηση διαφάνειας και αντικειμενικότητας μέσα στις υπηρεσίες.
Διατάραξε την γαλήνη την αίσθηση συνοχής και προσφοράς σε πολλές υπηρεσίες καταργώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας δικαίου και κανόνων στις διαδικασίες επιλογής προισταμένων. Παραβίασε επανειλημμένα την νομιμότητα στις διαδικασίες τοποθετήσεων, μετακινήσεων κλπ λέγοντας ότι έτσι γινόταν και παλιά. Απαξίωσε συναδέλφους με εμπειρία, προσόντα, ικανότητες και προσφορά μόνο και μόνο για να χαρίζει θεσούλες. Στόχος δεν ήταν η ομαλότερη λειτουργία των τμημάτων, αλλά η ‘’εξυπηρέτηση’’.
Απέφυγε να εφαρμόσει πρακτικές ενδυνάμωσης και οργάνωσης για την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, επέβαλλε σκόπιμα την κακοδιοίκηση, διασπορά φόβου, άστοχες ή ανεφάρμοστες εντολές, τελεσίγραφα, συν διοίκηση με τοπικούς ψευτοπαράγοντες, ένα μοντέλο διοίκησης και ηγεσίας αναχρονιστικό που το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει φαινόμενα συναισθηματικής εξάντλησης του προσωπικού.
Δεν σχεδίασε καμία πολιτική απασχόλησης προφανώς λόγω έλλειψης πόρων, παρουσιάζει όμως έως και σήμερα σχεδιασμούς της προηγούμενης διοίκησης ως δικούς του.
Αποδυνάμωσε τα ΚΠΑ μετακινώντας όγκο υπαλλήλων στις περιφερειακές και την διοίκηση του Οργανισμού με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η εικόνα του ΟΑΕΔ στην κοινωνία.
Μεθοδευμένα υπέθαλπε το ρόλο των εργασιακών συμβούλων διαφημίζοντας τον ρόλο τους ως τον βασικό πυλώνα του οργανισμού ενώ πίσω από την πλάτη τους εξέδιδε έγγραφα για την υλοποίηση αλλότριων καθηκόντων (2019). Κατάργησε όλο το σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης για την επιπλέον ενίσχυση των συμβούλων και του έργου τους με την υλοποίηση εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων,συμβουλευτικών υπηρεσιών και ενίσχυση ήδη υπαρχόντων εργαλείων. Απαξίωσε εργαλεία διάγνωσης αναγκών, ομαδοποίησης ανέργων, κατάργησε βραβευμένες ‘’καλές πρακτικές’’ του ΟΑΕΔ που εφάρμοσαν άλλες υπηρεσίες της Ευρώπης. Παράλληλα προετοίμαζε και προετοιμάζει ψηφιακά εργαλεία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Προέβαλε την επικοινωνία των δράσεων του οργανισμού και όχι την αποτελεσματικότητα. Επικοινωνία όμως που είχε όνομα και επώνυμο ‘’Σπύρος Πρωτοψάλτης΄ (Παρόν σε όλες τις συνεντεύξεις όλων των ημερών καριέρας του ΟΑΕΔ, αντί για αυτούς που δικαιωματικά θα έπρεπε να παρίστανται, τα στελέχη του οργανισμού)
Κατάφερε το ακατόρθωτο, έναν οργανισμό που αν μη τι άλλο άκουγε τους ανέργους να τον μετατρέψει σε έναν οργανισμό που ούτε καν να τους βλέπει. Υπάλληλοι επί σειρά ετών αγωνίστηκαν για να ξεφύγει ο ΟΑΕΔ από τον στενό διεκπαιρεωτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του δημοσίου και αυτοί αυτόν τον χαρακτήρα τον επανέφεραν ξανά σε μόλις δυόμιση χρόνια θητείας.

Και τέλος επειδή ποτέ δεν τον ενδιέφερε η άποψη των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ επέβαλε την ΔΥΠΑ σαυτούς αλλά και στην κοινωνία με αστυνομία, εισαγγελείς, κήρυξη παράνομων απεργιών, αποστολή προβοκατόρικων emails, και στο τέλος ΜΑΤ, σε ποιους άραγε; ……

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το