Επιστήμη, Θ Plus

Η εμμονή του με το σεξ το οδηγεί σε εξαφάνιση: Το είδος ζώου που κινδυνεύει λόγω… υπερσεξουαλικότητας

Το σεξ απειλεί με εξαφάνιση τους αρσενικούς δασύουρους, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Οι δασύουροι, τρωκτικά γνωστά και ως ιθαγενείς γάτες (native cats) είναι σαρκοφάγα μαρσιποφόρα ενδημικά στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εγκαταλείπουν ακόμη και τον ύπνο για να κάνουν σεξ και αυτή η εμμονή μπορεί να είναι ο λόγος που ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται.

Η εποχή του ζευγαρώματος σκοτώνει τα αρσενικά
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το sciencefocus, ανακάλυψαν ότι οι αρσενικοί δασύουροι ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας συντρόφους, συχνά παραιτούνται από τον ύπνο για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Η έλλειψη ωρών ανάπαυσης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αρσενικά αυτών των σαρκοφάγων μαρσιποφόρων αναπαράγονται μέχρι θανάτου μετά από μόλις μία περίοδο ζευγαρώματος, λένε οι ειδικοί. Τα θηλυκά, ωστόσο, μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν έως και τέσσερα χρόνια.

Μερικοί αρσενικοί μάλιστα βρέθηκε ότι ταξίδεψαν απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων σε μια νύχτα – που ισοδυναμεί με 40 χιλιόμετρα για τον άνθρωπο μόνο και μόνο για να ζευγαρώσουν.

Επιπλέον, τα αρσενικά του είδους φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στα παράσιτα. Ο πιο πιθανός λόγος: δεν φροντίζουν πλέον την υγιεινή του σώματος τους για να αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εποχή του ζευγαρώματος.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι τα αρσενικά δεν είναι τόσο προσεκτικά όσο τα θηλυκά όταν αναζητούν τροφή ή αποκρούουν τα αρπακτικά. «Η στέρηση ύπνου και τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια παρατεταμένη περίοδο [χωρίς ύπνο] θα καθιστούσαν αδύνατη την ανάρρωση και θα μπορούσαν να καταδείξουν τις αιτίες θνησιμότητας μεταξύ των αρσενικών μετά την περίοδο ζευγαρώματος», δήλωσε ο Joshua Gaschk, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου Sunshine Coast Αυστραλία .

Τα αρσενικά «γίνονται εύκολη λεία, δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση με αυτοκίνητα ή απλώς πεθαίνουν από εξάντληση», εξήγησε ο Gashck.

Σύμφωνα με την Australian Wildlife Conservancy, περίπου 100.000 δασύουροι έχουν απομείνει. Η απώλεια οικοτόπων λόγω της αστικής ανάπτυξης και των επιθέσεων αδέσποτων γατών αλλά και η δηλητηρίαση από βατράχους ζαχαροκάλαμου τα απειλούν.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το