Κόσμος

«Η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει»

typos
Να «σοβαρευτεί» και να αποφασίσει «τι θέλει να κάνει» καλούν την ελληνική κυβέρνηση αμερικανικά δημοσιεύματα τα οποία υποστηρίζουν ότι ενώ η Αθήνα έχει πλέον εξαντλήσει τις τεχνικές της για να βγάζει «από τη μύγα ξύγκι», η ελληνική οικονομία βυθίζεται ξανά στην ύφεση. Εντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί και το πρακτορείο Reuters.
«Η πιθανότητα της χρεωκοπίας έχει απομακρυνθεί προς το παρόν μετά από την επιβεβαίωση εκ μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη, Υπουργού Οικονομικών της χώρας, ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ», αναφέρει ο γνωστός σχολιαστής των New York Times Ούγκο Ντίξον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος κίνδυνος θα επανέλθει στα τέλη του Απρίλη αν μέχρι τότε η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Ντίξον, η Αθήνα έχει πλέον εξαντλήσει τις τεχνικές της για να βγάζει «από τη μύγα ξύγκι» ενώ έχει σπαταλήσει και τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία κάνοντας «κήρυγμα» στους δανειστές της, στέλνοντάς τους μπερδεμένα μηνύματα αναφορικά με την πρόθεσή της να χρεοκοπήσει και παρουσιάζοντας «ερασιτεχνικά» σχέδια μεταρρυθμίσεων.
Τώρα όμως πρέπει «να σοβαρευτεί», τονιζεται, εκτός εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πραγματικά πρόθυμος για ένα Grexit.
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να δείξει πυγμή, έστω κι αν υπάρξει κάποιο πολιτικό κόστος στην πατρίδα του ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα, να μιλά με αντιφάσεις και παρ’ όλα αυτά τα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο, αν δεν εξασφαλίσει μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία στα μέτρα της», προσθέτει ο Dixon.
Όσον αφορά στα θέματα που πιστεύει ο δημοσιογράφος ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι δύο πλευρές για την επίτευξη μίας συμφωνίας, αυτά περιλαμβάνουν τις συντάξεις, τη φορολογία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της, η ελληνική οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση, υποστηρίζουν όμως αναλυτές και στη Wall Street Journal.
«Το μακροοικονομικό περιβάλλον πιθανότατα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται έως ότου επιλυθεί η πολιτική αβεβαιότητα και το πρόβλημα ρευστότητας» επισημαίνει έκθεση της JP Morgan. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η εμπιστοσύνη στον τομέα της μεταποίησης, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές έπεσε σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση. Στο άρθρο της WSJ τονίζεται ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με 1,4% το 2015, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η εκτίμηση αυτή είναι πολύ αισιόδοξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι τον Ιούλιο, όταν και πρέπει να πληρώσει κουπόνι ομολόγου ύψους 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Έντονη κριτική όμως στην ελληνική κυβέρνηση για τις συνεχείς αλλαγές της στάσης της στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και την διαφορά στις απόψεις των στελεχών της ασκεί το πρακτορείο Reuters σε άρθρο ανάλυσης που δημοσιεύει, με εκτενή αναφορά στην υπόθεση του λιμανιού του Πειραιά.
Με αφορμή αυτή την υπόθεση, το πρακτορείο τονίζει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «δεν ξέρει τι θέλει», επικαλούμενη πηγή των δανειστών που κάνει λόγο για «κακοφωνία» και για απορία σχετικά με το «ποιος κάνει κουμάντο».
«Αρχικά ήταν προς πώληση, μετά η συμφωνία απορρίφθηκε, μετά η πώληση επανήλθε και τώρα πρόκειται να αποτελέσει κοινοπραξία, ίσως όμως και όχι. Λίγα θέματα συνοψίζουν τη σύγχυση των δύο πρώτων μηνών διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα καλύτερα από την απίστευτη οδύσσεια του λιμανιού του Πειραιά, ένα προπύργιο των μαχητικών συνδικαλιστών», γράφει το Reuters.
«Δεν είναι ξεκάθαρο αν ξέρει ακόμη και η ίδια κυβέρνηση αν είναι το λιμάνι ανοιχτό για πλειοδότες, με δεδομένες τις πολλαπλές αντικρουόμενες δηλώσεις που έχουν γίνει χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Τσίπρα», προσθέτει.
Και συνεχίζει επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλαωμάτη: «Το μήνυμα είναι εξίσου μπερδεμένο στις συζητήσεις με τους δανειστές, που επηρεάζουν την οικονομική επιβίωση της χώρας που ξεμένει από μετρητά, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που εμπλέκεται στις συζητήσεις. ‘Είναι η κακοφωνία που φαίνεται’, δήλωσε».
Το Reuters εκτιμάει πως «η ανικανότητα να συμφωνήσει, πόσο μάλλον να εφαρμόσει, μια κοινή γραμμή στις ιδιωτικοποιήσεις υπογραμμίζει τις προκλήσεις που ο Τσίπρας αντιμετωπίζει για να πείσει τους δανειστές ότι η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και αξίζει την οικονομική βοήθεια».
Το άρθρο χαρακτηρίζει «πρωτάρη» τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τον οποίο σημειώνει ότι πρέπει να συνδυάσει τις διαφορετικές φωνές μέσα στο ίδιο το κόμμα του.
Συμπληρώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει «ελάχιστο περιθώριο για σημαντικές υποχωρήσεις», χωρίς να χάσει τη στήριξη του κόσμου, της ακροαριστερής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού εταίρου του στην κυβέρνηση. Εκτιμά το άρθρο πως «χάνοντας ένα από τα τρία θα σήμαινε κατάρρευση της κυβέρνησης».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το