Πολιτισμός

«Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» σε παρουσίαση από τον Παναγιώτη Ανδριώτη

Παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας οι 40 φωτογραφίες από το λεύκωμα «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα», μια παρουσίαση από το μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου κ. Παναγιώτη Ανδριώτη.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η επιλογή του Τάκη Τλούπα έγινε διότι είναι ένας Έλληνας κι αυτοδίδακτος φωτογράφος.
Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920 και στα δύσκολα χρόνια, τα προπολεμικά, αλλά και τα μεταπολεμικά, με την αγάπη του για τη φύση και τη φωτογραφία, ξοδεύοντας πολλά χρήματα, γύρισε όλη την Ελλάδα, από τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τη Σκόπελο και την Κρήτη, ενώ επισκέφτηκε τον Βόλο και το Πήλιο, φωτογραφίζοντας.
«Είτε με τα πόδια, αφού ήταν μέλος σε ορειβατικό σύλλογο, είτε με τη διάσημη βέσπα του είτε με ένα αυτοκινητάκι ο Τάκης Τλούπας γύρισε όλη την Ελλάδα βγάζοντας 30.000 φωτογραφίες, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεότερης Ελλάδας, αλλά και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων της υπαίθρου» σημείωσε ο κ. Π. Ανδριώτης, προσθέτοντας ότι το αρχείο του Τάκη Τλούπα έχει αναδειχτεί από τις κόρες του.

Οι 40 φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν από το λεύκωμα του Τάκη Τλούπα ήταν χωρισμένες σε 10 θεματικές ενότητες. «Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι πορτρέτο, κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και μου τράβηξε το ενδιαφέρον για την παρουσίαση. Επίσης παρουσιάζονται και αρκετές φωτογραφίες από εκκλησιαστικά μνημεία, από το Άγιο Όρος και από πολλά μοναστήρια, όπως και στο Πήλιο, στο Φλαμπούρι» τόνισε ο ίδιος.
Ο Τάκης Τλούπας με τον φωτογραφικό του φακό φωτογράφισε πολλούς άσημους ανθρώπους, αλλά και διάσημους, όπως ο Γεώργιος Σεφέρης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το