Άρθρα

Η έκρηξη…

Toυ Γεώργιου Καπουρνιώτη

Με αφορμή το γεγονός που συνέβη στη Νέα Σμύρνη το απόγευμα της Κυριακής, νωρίς το βράδυ, νομίζω ότι δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Ένας αστυνομικός δεν συγκράτησε τον εκνευρισμό του και έβγαλε το πτυσσόμενο σιδερένιο κλομπ για να αντιμετωπίσει την άρνηση μιας οικογένειας να επιστρέψει σπίτι της και αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στη λιακάδα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Η εικόνα που προβλήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί κριτήριο απαξίωσης της αστυνομίας και αφήνει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει να υπονομευθεί το έργο της;
Η αστυνομία είναι απαραίτητη, γιατί είναι το μοναδικό ανάχωμα στην κουλτούρα της ανομίας που υποθάλπεται. Κάθε βράδυ καίγονται ΑΤΜ, ρημάζονται περιουσίες, γίνονται επιθέσεις σε τμήματα και σε αστυνομικές περιπόλους και καλείται να παλέψει ένα κλίμα άρνησης για μέτρα με τον κορωνοϊό. Μέτρα που επιτείνουν την ένταση και δημιουργούν το κατάλληλο μείγμα για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών.

Για όλα αυτά, μαζί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι λόγω της υπόθεσης του Κουφοντίνα οι αστυνομικοί αποτελούν στόχο, οδήγησαν στα γεγονότα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη. Στην υπερπροσπάθεια εφαρμογής του νόμου. Όμως ελάχιστη σημασία έχει πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα. Δεν μπορούν όργανα του κράτους να συμπεριφέρονται ως σκόρπιες ομάδες, χωρίς πειθαρχία, χωρίς οργάνωση, χωρίς αρχή. Χρειάζεται η αστυνομία, αλλά μια δημοκρατική αστυνομία, που θα ελέγχεται αλλά και θα μπορεί να δρα.
Ο παρατεταμένος εγκλεισμός μάς έχει κάνει να «τρώμε και τα ρούχα μας». Φταίει ο ιός, φταίει η κακοδαιμονία μας; Φταίνε τα πλάνα από τα αποκριάτικα κορωνοπάρτι και τα τσικνοτσιμπούσια εν μέσω πανδημίας; Φταίνε οι νεαροί στην Πάτρα που πηδάνε από τις βεράντες και τρέχουν να κρυφτούν στους ελαιώνες; Φταίνε τα συνθήματα: «θέλουμε πίσω τις ζωές μας»; Φταίνε οι πορείες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις; Φταίνε οι «ημιπιτσιρικάδες» που επαναστατούν;

Πάντως στη Νέα Σμύρνη όλο αυτό που έγινε προκλήθηκε γιατί υπήρχε η εντολή στους αστυνομικούς για την περιφρούρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Κάποιος όμως πρέπει να τους εξηγήσει, ότι όσο κουρασμένοι είναι οι ίδιοι, άλλο τόσο είναι και η κοινωνία. Μετράει μέρα με τη μέρα, μέχρι να βγει από την καραντίνα και αδυνατεί να δεχτεί οτιδήποτε επιπλέον. Αυτή η κούραση δεν θεραπεύεται με τα κλομπ, τα δακρυγόνα και τις βομβίδες κρότου – λάμψης, αλλά με πειθώ και με καλό τρόπο.
Η κατάσταση αυτή δεν τιμά ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου. Δεν συμβάλλει στην αναγκαία συνειδητοποίηση από τους πολίτες ότι τα όργανα της τάξης υπερασπίζονται, δεν καταπατούν τα δικαιώματά τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει επανειλημμένα την Ελλάδα σε προσφυγές πολιτών για αστυνομική βία εναντίον τους. Αλλά ούτε αυτό οδήγησε στην επιβολή κάποιων κυρώσεων. Ματαίως έχει ζητήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη, σε περιπτώσεις που τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, να ζητήσουν έστω και μια συγνώμη οι θύτες από τα θύματά τους. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια στους σιδηρόφρακτους της ομάδας ΔΙΑΣ και των αντίστοιχων σωμάτων ότι άλλο τα μπουκάλια με μολότωφ και άλλο τα μπουκάλια με νερό – ακόμα κι αν αυτά εκτοξεύονται εναντίον τους. Ας τους θυμίζουν συνεχώς ότι κάποιος έφηβος σκοτώθηκε στα Εξάρχεια από αστυνομικό επειδή πέταξε ένα μπουκάλι νερό και αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει. Επείγει να γίνουν αυτές οι διευκρινίσεις και να ανακληθούν οι νεαροί αστυνομικοί στην τάξη γιατί σύντομα θα αναλάβουν να αστυνομεύουν τα πανεπιστήμιά μας, όπου συνεχώς θα βρίσκονται μεταξύ ομηλίκων τους. Ο αλληλοφαγωμός μας εξελίσσεται ξανά σε εθνικό σπορ.
Εν κατακλείδι, όποιος αστυνομικός ή όποιος πολίτης δρα παράνομα, παράτυπα ή καταχρηστικά πρέπει να ελεγχθεί. Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ένα ευρύτερο σχέδιο αποκέντρωσης κι οργανωμένης αναταραχής που η ελληνική αστυνομία πρέπει με κάποια μέθοδο να το αντιμετωπίσει. Φυσικά δεν αποτελεί μέθοδο να πλακώνει και να πλακώνεται στις πλατείες, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Κανείς δεν δικαιούται να αφήσει ανεξέλεγκτα διάφορα αντικοινωνικά στοιχεία να σουλατσάρουν σε δρόμους και πλατείες φωνάζοντας «Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας». Όχι φυσικά επειδή λένε ανοησίες αλλά επειδή το σουλάτσο επιβαρύνει την υγειονομική κατάσταση. Μόνο που η αντιμετώπιση θέλει τρόπο…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το