ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαθήματα αλα Τσιλιμίγκα

Παραπολιτικά

Στον Αλμυρό χθες ο Καμίνης

Παραπολιτικά

κυκλο – φ – οριακα

Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Μπαρούνης

Τοπικά

«Έφυγε» από τη ζωή η Καλλιόπη Ζούπη

Τοπικά

Τοπικά

Η εκπαίδευση αφετηρία για 40χρονη προσφορά στον πολιτισμό – Επετειακό έτος για την Χορωδία Εκπαιδευτικών Μαγνησίας

Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας συμπληρώνει 40 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς (1978-2018).
Ο πρόεδρος της κ. Γιώργος Τουφεξής αναφέρεται στους σημαντικότερους σταθμούς στα 40 χρόνια της, ενώ η Χορωδία προετοιμάζει σειρά επετειακών εκδηλώσεων για τη φετινή χρονιά: «Στα 40 χρόνια της ιστορίας μας έχουμε μια πλούσια καλλιτεχνική – πολιτιστική δράση που έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική παρουσία στην πόλη μας και ευρύτερα. Μόνιμες πλέον διοργανώσεις αποτελούν η ετήσια συναυλία μας, πριν το καλοκαίρι στην πόλη μας με τη συμμετοχή και άλλων μουσικών συνόλων από το εσωτερικό ή και το εξωτερικό, με αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες, στιχουργούς και λογοτέχνες, όπως Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Ηλ. Ανδριόπουλο, Λευτ. Παπαδόπουλο, Οδ. Ελύτη, Αλέξ. Παπαδιαμάντη, Κ. Καβάφη κ.ά. Ανάμεσα σε όλες αυτές πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτή του 2003 (και πάλι το 2011), αφιέρωμα στον Σκιαθίτη Αλέξ. Παπαδιαμάντη και το ποιητικό του έργο, το οποίο τολμώ να πω ότι εμείς πρώτοι αναδείξαμε τραγουδώντας και αξιοποιήσαμε τη σπουδαία σύνθεση ενός γνωστού Βολιώτη μουσουργού και μαέστρου αρκετών χορωδιών (Αλμυρού, Σκιάθου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ), του Ντίνου Πάντα, σε εναρμόνιση Κ. Ευαγγελάτου. Έπειτα η συναυλία του 2005, αφιερωμένη στην ποίηση και τη μουσική της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και στο δημοτικό τραγούδι.

Αλλά ξεχωριστή θέση στη μουσική μας πορεία αποτελούν και οι κατά καιρούς συνεργασίες μας όπως παλιότερα με την μπάντα του Δήμου Βόλου και τον αείμνηστο μαέστρο της Γ. Καρυδάκη, με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «ΙΩΝΕΣ», με αφιέρωμα στο σμυρνέικο τραγούδι και ιδιαίτερα με τη «Βολιώτικη Χορωδία» και διακεκριμένους μουσικούς της πόλης μας με το αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι (το 2010, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ελασσονιτών Βόλου και με αποκορύφωμα την περσινή συναυλία (23 Ιουνίου 2017). Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα Μ. Θεοδωράκη, με τίτλο «Νύχτα μαγικιά, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Βόλου.
Ακόμη ξεχωρίζουμε τις τιμητικές συναυλίες που δώσαμε για τον πρώτο μαέστρο μας Θανάση Χατζηδημητρίου το 1994 (10 χρόνια μετά τον θάνατό του) και την επετειακή συναυλία του 2008 για τα 30 χρόνια μας, προς τιμήν των μετέπειτα μαέστρων της, Βλάση Μαστρογιάννη (1984-1994), Γιάννη Βασιλείου (1994-2001), Γιάννη Γράμψα (2001-2005), Κώστα Εβταλιτζίδη (2005-2006) και Στάσας Τζάλλα (2006…).

Ακόμη ξεχωρίζουμε στις μόνιμες διοργανώσεις μας, τον θεσμό της χριστουγεννιάτικης συναυλίας, με τίτλο «Μελωδικά Χριστούγεννα», που τελείται από το 1994 και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη μορφή φεστιβάλ, όπου παίρνουν μέρος μαζί μας αρκετές χορωδίες από τον χώρο της εκπαίδευσης, όπως και άλλες, ελληνικές ή ξένες.
Επίσης θεωρούμε ως σταθμούς της ιστορικής μας πορείας τη δράση μας στο εξωτερικό, που αφορά βέβαια στις πρώτες 10ετίες μας, η συναυλία στην πόλη Calencienne της Γαλλίας (1981) ή στην Κύπρο (1991) με τη συνεργασία της Καλλιτεχνικής Χορωδίας και Ορχήστρας Λευκωσίας, όπου δώσαμε συναυλία, παρουσιάσαμε πρόγραμμα την κυπριακή τηλεόραση και πραγματοποιήσαμε προσκύνημα στα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους της Μαρτυρικής Κύπρου, για την οποία ο Κώστας Λιάπης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής και εκλεκτός φίλος της Χορωδίας, ο οποίος συνόδευε αυτή την καλλιτεχνική μας εξόρμηση, έγραψε το βιβλίο «Κύπρος, το νησί της πληγωμένης Αφροδίτης, με εκτενή αναφορά σ’ αυτό το ταξίδι μας. Και αργότερα το 2001, όταν συμμετείχαμε στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο Λορέτζο Ιταλίας, καθώς και άλλες εξορμήσεις μας στο εξωτερικό, όπως Ουγγαρία, Βουλγαρία κ.ά.

Άλλον σταθμό – κεφάλαιο της ιστορίας μας αποτελεί η συμμετοχή μας σε φεστιβάλ στο εσωτερικό της χώρας, όπως στο 2002 που πήραμε στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στο Καρπενήσι, όπου η χορωδία μας κατέκτησε το Β’ βραβείο (πρώτο δεν δόθηκε) μεταξύ ελληνικών και ξένων χορωδιών, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Έτσι και το 2008 και το 2014 στο Ναύπλιο, όπου πήραμε μέρος στο 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναύπλιο – Artiva 2014.
Τέλος, αξίζει να τονίσουμε το θρησκευτικό κεφάλαιο στην ιστορία της χορωδίας μας, που αποτελεί η συμμετοχή μας στους Χαιρετισμούς, κατά τους οποίους ψάλλουμε σε διάφορους ιερούς ναούς της πόλης μας και της περιοχής της τους ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκου, ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια όπως και φέτος με τη μαέστρο μας πάντα Στάσα Τζάλλα, αλλά και τον αντικαταστάτη της μαέστρο του θρησκευτικού τμήματος της χορωδίας, Γιώργο Τσιούρη, ξεχωριστό φίλο της παλιό χορωδό και αρωγό μέλος της τώρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το