Τοπικά

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί το απορριπτικό βούλευμα για τον Κουφοντίνα

Καταιγιστικές εξελίξεις χθες στην υπόθεση του πολυισοβίτη Δημ. Κουφοντίνα, που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Βόλου μετά την αδιαθεσία που ένιωσε λόγω απεργίας πείνας που κάνει. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκανε ομόφωνα δεκτή χθες, με το υπ΄ αριθμόν 93/2019 βούλευμα, την εισαγγελική πρόταση-ένσταση και για δεύτερη φορά έκριναν ότι ο «Λουκάς» της 17 Ν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, για να του χορηγηθεί άδεια από τις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

Η απόρριψη του αιτήματος του πολυισοβίτη προκάλεσε άμεσα την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που ζήτησε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, καθώς και τον ιατρικό φάκελο του Κουφοντίνα, όπως και την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει. Παράλληλα, ζήτησε και το τελευταίο ιατρικό πιστοποιητικό από το Νοσοκομείο του Βόλου, όπου νοσηλεύεται ο Κουφοντίνας μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, δεν προτίθεται να σταματήσει. Σε περίπτωση κατά την οποία η κ. Δημητρίου έχει διαφορετική άποψη από την κρίση του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναίρεσή του. Πάντως, όπως έλεγαν συνάδελφοι της κ. Δημητρίου, η όποια δικονομική κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα στηριχθεί το πιθανότερο, στην κατάσταση της υγείας του πολυισοβίτη.

Ο Κουφοντίνας μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι απορρίφθηκε το αίτημά του για τη χορήγηση της 7ης κατά σειρά άδειας, σε δήλωσή του μέσω της συνηγόρου του, στρέφεται κατά των δικαστών που εξέδωσαν το αρνητικό για εκείνον βούλευμα. Ακόμη, κάνει λόγο για δικαιώματα των κρατούμενων και για δικαιώματα του λαού, ενώ θέτει και «ζήτημα αγωνιστικής αξιοπρέπειας». Διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας, ενώ θα αρνείται κάθε ιατρική υποστήριξη. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Δεν λειτούργησαν ως δικαστές δημοκρατίας, αλλά ως πρωτοδίκες εμφυλίου. Ανέλαβαν, ως απρόσωπος κρατικός μηχανισμός, την εκτέλεση της εντολής από την κυβέρνηση, τη γνωστή οικογένεια και την πρεσβεία που διαφεντεύει τη χώρα. Το θέμα δεν αφορά πια μια ατομική άδεια, αλλά την επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού. Πέραν αυτών, είναι και ζήτημα αγωνιστικής αξιοπρέπειας. Η απεργία πείνας είναι ύστατο μέσο πάλης, είναι το μέσο που τίμησαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους τόσοι και τόσοι αγωνιστές, παλεύοντας μέχρι το τέλος. Θα ήμουν πολύ μικρός αν δεν ακολουθούσα μέχρι το τέλος αυτόν τον μεγάλο δρόμο. Γι’ αυτό συνεχίζω την απεργία πείνας, μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος. Αρνούμαι κάθε ιατρική βοήθεια και απαλλάσσω τους αγαπημένους μου από την ευθύνη της απόφασης να με επαναφέρουν οι γιατροί σε περίπτωση που χάσω τη συνείδηση. Ευχαριστώ τις συντρόφισσες και τους συντρόφους και κάθε προοδευτικό άνθρωπο που στέκεται κοντά όχι σε εμένα αλλά σε μια δίκαιη υπόθεση».
Ο Κουφοντίνας δήλωσε στον διοικητή του Νοσοκομείου κ .Μ. Δραμητινό ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας. Όπως είπε ο κ. Δραμητινός, είναι εξαντλημένος και στις συζητήσεις που αφορούν στην υγεία του συγκαταβατικός.

Χθες υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις και μεταφέρθηκε στη μονάδα AIDS η οποία βρίσκεται σε χώρο που μπορεί να υπάρχει ισχυρή φύλαξη χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του Νοσοκομείου. Με τον διοικητή του Νοσοκομείου μίλησε ο ίδιος χθες στις 10 το πρωί.

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι διακομίστηκε από τον χώρο νοσηλείας κρατουμένων στο – 2 επίπεδο του Νοσοκομείου, σε άλλο υπέργειο θάλαμο, αυστηρά φρουρούμενος, όπου τον επισκέφθηκαν το πρωί και το απόγευμα η σύζυγός του και ο γιος τους, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα στις Φυλακές Κασσαβέτειας για επισκεπτήριο κι έγινε δεκτό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κουφοντίνας, λαμβάνει μόνο νερό κι αλάτι, δεν δέχεται καμιά διατροφική υποστήριξη και εξετάζεται η διακομιδή του στο Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Στο υπόμνημά του προς το Συμβούλιο στις 8 Μαΐου ο Κουφοντίνας επισήμανε ότι «από καμία διάταξη του νόμου δεν προκύπτει ότι δικαιούται το Συμβούλιο να κρίνει τις πεποιθήσεις του κρατούμενου», ενώ υπογράμμισε πως στην περίπτωσή του πληρούνται όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, που ορίζει ο νόμος, πρέπει να λάβει άδεια. Μάλιστα, σημείωνε ότι μετά τη μεταγωγή του από τις φυλακές του Κορυδαλλού στις φυλακές του Βόλου «τρείς φορές, τρεις διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας». Στο υπομνημα του κρατούμενου, σχολιάζονταν δε, ότι μεταξύ αυτών που είχαν συναινέσει σε προηγούμενο στάδιο στη χορήγηση άδειας ήταν και ο εισαγγελικός λειτουργός που άσκησε βέτο στο πρόσφατο αίτημά του.

Το βούλευμα
Με το υπ’ αριθμόν 93/2019 βούλευμά του το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε το αίτημα του Κουφοντίνα, που εκτίει συνολική ποινή 11 φορές ισόβιας κάθειρξης, κάθειρξης 25 ετών και φυλάκισης 2 ετών για τις πράξεις της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονιών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, ληστείας και ανυποταξίας, η δε κράτησή του έχει αρχίσει στις 5-9-2002.
Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι «η αίτηση του εν λόγω καταδίκου περί χορήγησης σε αυτόν τακτικής άδειας είναι απορριπτέα, διότι δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος».
Στο σκεπτικό του βουλεύματος αφού επισημαίνονται τα όσα είχε δηλώσει ο Κουφοντίνας παλαιότερα στα ΜΜΕ, προστίθεται: «Πέραν όμως αυτού, έκτοτε ο ανωτέρω όχι μόνο δεν μετέβαλε τη στάση του, ώστε το παρόν Συμβούλιο να δύναται να αχθεί σε διαφορετική κρίση για το ζήτημα της χορήγησης σ’ αυτόν τακτικής άδειας από το Κατάστημα Κράτησης όπου κρατείται, αλλά αντίθετα ενώπιον του Συμβουλίου της Φυλακής κατά την ενώπιόν του παράσταση για τη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης δήλωσε αυτολεξεί μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «…Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης, είναι μια φράση που τη χρησιμοποίησε μέχρι και ο Τσίπρας. Αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι’ αυτό καταδικάσθηκα. Αν το αρνηθώ, θα σας πω ψέματα… Δεν αλλάζω ιδεολογία… Ζητώ την αλληλεγγύη απέξω, ξεκινώντας την απεργία πείνας, αυτό εννοούσα, η άδεια είναι δικαίωμα. Κατάκτηση αγώνων. Βάζοντας το σώμα σε κίνδυνο μέσα στη φυλακή και συμπαράσταση από τον κόσμο. Αυτό είναι το κόκκινο νήμα της ζωής… Να απαρνηθώ, να μετανοήσω, δεν μπορώ να το κάνω. Είμαι πολιτικός κρατούμενος…» (βλ. τα με αριθ. 31/02.05.2019 Πρακτικά Συνεδρίασης του Τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου Αδειών του Ε.Α.Κ.Κ.Ν Κασσαβέτειας Μαγνησίας). Εκ των ανωτέρω δηλώσεων παρέπεται ότι ο ως άνω κατάδικος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας. Περαιτέρω, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Μάλιστα, τα ίδια (περί της ιδιότητάς του ως πολιτικού κρατουμένου-εγκληματία και μεροληπτικής αντιμετώπισής του με ταξικά-ιδεολογικά κριτήρια) αναφέρει και σε συνέντευξή του με τίτλο «Η απεργία πείνας είναι μονόδρομος», που είναι δημοσιευμένη στον ιστότοπο http://policenet.gr/. Είναι δε αξιοσημείωτο το ότι μετά το κάλεσμα που απηύθυνε σε αλληλεγγύη προς ομάδες-οργανώσεις εκτός της φυλακής, επακολούθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλητικού περιεχομένου αναρτήσεις ηγετικού στελέχους ομάδας που έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη παράνομη δραστηριότητα, οι οποίες έχουν αυτολεξεί ως εξής: «Αυτήν την Πέμπτη το τριμελές συμβούλιο πλημμελειοδικών Βόλου θα αποφασίσει εάν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα. Η υγεία του είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και είναι ζήτημα αν θα αντέξει τις επόμενες μέρες. Οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή του, τη ζωή τη δικιά μας και τη ζωή τη δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν…» αναρτήσεις οι οποίες κατόπιν έτυχαν περαιτέρω «διευκρινίσεων», ως εξής: «Μην ανησυχείτε κύριοι, δεν θα πάμε να πυροβολήσουμε κανέναν. Αλλά να είστε σίγουροι πως οι αντιδράσεις ,σε περίπτωση που οι δικαστές πάρουν παράλογες και πέραν κάθε λογικής αποφάσεις, θα είναι και μαζικές και συνεχόμενες» (βλ. το από 04.05.2019 δημοσίευμα στον ιστότοπο https://www.newsbeast.gr).

Ο ίδιος δε ο ουδέν έπραξε για την έστω και λεκτική καταδίκη των εν λόγω αναρτήσεων, επικροτώντας τοιουτοτρόπως αυτές, έστω και σιωπηρά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το από 08.05.2019 δημοσίευμα στον διαδικτυακό τόπο http://www.thetoc.gr/ παρατηρήθηκαν ήδη φαινόμενα βανδαλισμού από αγνώστους σε πολιτικά γραφεία με στόχο τη χορήγηση άδειας εξόδου στον κρατούμενο. Εκ του συνδυασμού των προαναφερομένων συνάγεται ότι ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές. Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα κράτησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μετρητά Ι

Πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια οι καταθέσεις των Ελλήνων είχαν φτάσει στα 237…

13 Φεβρουαρίου 2024

Στην εντατική 16χρονος μαθητής μετά από τροχαίο στην Ιεράπετρα

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται 16χρονος μαθητής Λυκείου ο οποίος το πρωί της…

13 Φεβρουαρίου 2024

Χαμός στη Βουλή με Βελόπουλο: «Να δηλώσουν όλοι οι βουλευτές αν είναι ομοφυλόφιλοι»

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος…

13 Φεβρουαρίου 2024

Aγγλόφωνο διεθνές πρόγραμμα σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου & την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών

Η Σχολή Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τάρτου (Εσθονία), μαζί με την Ακαδημία…

13 Φεβρουαρίου 2024

Πράσινη Αριστερά Μαγνησίας: Οι κεραίες επέστρεψαν

Ανακοίνωση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εξέδωσε το Συντονιστικό Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς επισημαίνοντας ότι…

13 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες. Πάντως και οι δύο πλευρές ήθελαν για τους…

13 Φεβρουαρίου 2024