Άρθρα

Η εγκατάλειψη ενός έργου 3.349.458,08 ευρώ… και οι προτάσεις μας

Του Χρήστου Καραζούπη* 

Το 2014 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση πλατείας και περιμετρικών οδών κέντρου Αλμυρού Ν. Μαγνησίας» προϋπολογισμού 3.349.458,08 ευρώ…!!!. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η κατασκευή του έργου «Ανάδειξη – προστασία και αξιοποίηση της περιοχής «Λίμνες Ζερέλια» – Έργα ερμηνείας και διαχείρισης περιβάλλοντος» προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ (!!!) και πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων Δ. Αλμυρού» (ο δρόμος δηλαδή για τα Ζερέλια) προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ (!!!) με φορέα υλοποίησης και στα δύο έργα τον Δήμο Αλμυρού. Με λίγα λόγια, ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος πολίτης δαπάνησαν 7.249.458,08 ευρώ (!!!) προκειμένου να αποκτήσουν δύο δομές, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, ιστορικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους ανάγκες. Αντί αυτού κατασκευάσθηκαν από τον ίδιο εργολάβο παρακαλώ (!!!), τα δύο αυτά έργα, όλο κακοτεχνίες, οι δρόμοι γύρω στην πλατεία έγιναν δύσβατοι και επικίνδυνοι (και κάποια στιγμή μπορεί να θρηνήσουμε και θύματα) για πεζούς και αυτοκίνητα, οι τέντες και τα κιόσκια σε άθλια κατάσταση, το σιντριβάνι και οι κατασκευές για ανακύκλωση νερού σε μη λειτουργία, έχουν γίνει χώροι σκουπιδιών και σε συνδυασμό με την αδιαφορία του Δήμου, έχουν καταντήσει μη λειτουργικά και χρήσιμα, αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνα για τους δημότες. Για το έργο στα Ζερέλια έχουμε αναφερθεί πρόσφατα, σήμερα θα αναφερθούμε για το έργο στην πλατεία στοχεύοντας στην αφύπνιση, επιτέλους, της τοπικής μας κοινωνίας, ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τον Δήμο σε μία τροχιά υπηρέτησης των συμφερόντων των δημοτών, τα οποία πρέπει να διεκδικήσουμε, πιέζοντας και καταθέτοντας προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή και εξηγούμε:

Από τις 7/11/2019 λοιπόν, ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είχα καταθέσει αίτημα στον πρόεδρο της επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου για εισαγωγή και λήψη αποφάσεων στην επιτροπή, των παρακάτω θεμάτων:
Θέμα 1ον: Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη λειτουργία κεντρικής πλατείας και δημιουργία πεζοδρόμων σ’ αυτή (επισυνάπτεται ενδεικτικά συλλογή υπογραφών δημοτών μας).
Θέμα 2ον: Συζήτηση και λήψη απόφασης για τα αδέσποτα ζώα.
Θέμα 3ον: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την κατάσταση και τη λειτουργία του έργου στα «Ζερέλια».
Η Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος της επιτροπής μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις, αλλά και τις προτάσεις μας, μήπως και ευαισθητοποιήσουμε κάτι από την τσίπα και τα αντανακλαστικά τους.

Σήμερα μετά του κορωνοϊού εποχή, η πολιτεία μέσω των Δήμων, παραχωρεί και άλλους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια πλατείες κ.λπ.) για εκμετάλλευση στα καταστήματα εστίασης, για αναπλήρωση χαμένου λόγω κορωνοϊού εισοδήματος. Γίνεται έτσι αυτονόητο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών, ποδηλατών, ΑμεΑ κ.λπ. θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη πια, η πεζοδρόμηση της πλατείας στο ύψος της Β. Κων/νου με τη Μυρμιδόνων και στο ύψος της Όθρυος με την Αθηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και τα καταστήματα εστίασης, αλλά περισσότερο να έχουν μία ελεύθερη και περισσότερο ασφαλή κυκλοφορία οι συνδημότες μας, αλλά και η πλατεία να γίνει ένας ασφαλής τόπος συνεύρεσης των επισκεπτών της.
Ακόμη στη νότια πλευρά της πλατείας αντί αυτών των ανεξήγητων και επικίνδυνων σχισμών – παγίδων, να κατασκευασθεί μία υπαίθρια σκακιέρα και στα παγκάκια κάτω από τις πέργκολες να στηθούν υπαίθρια – επιτραπέζια παιγνίδια (σκάκι, τριάρα, ενιάρα κ.λπ.) όπως υπάρχουν αυτά σ’ όλα τα πάρκα και πλατείες στις ευρωπαϊκές πόλεις, για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων.
Επιπλέον στην πλατεία μπορεί να τοποθετηθούν από την άνοιξη ώς το φθινόπωρο, δύο μπασκέτες, πινγκ-πονγκ, δίχτυ βόλεϊ, μία εξέδρα, όπου θα διασκεδάζουν και θα δημιουργούν μικροί και μεγάλοι. Στη βόρεια και νότια πλευρά της πλατείας τα αποτυχημένα συστήματα ανακύκλωσης νερού, μπορούν να γίνουν όαση πρασίνου και καλαισθησίας με τριανταφυλλιές και λουλούδια εποχής.

Αυτές είναι μερικές απόψεις – προτάσεις για την πλατεία μας, την οποία μπορούμε να καταστήσουμε σημείο συνεύρεσης και ψυχαγωγίας για τους συμπολίτες μας. Σε περίπτωση που αυτές απορρίπτονται από τη Δημοτική Αρχή, ή δεν γουστάρουν αυτούς που τις προτείνουν (αν και δεν έχουν αυτό το δικαίωμα), ας υλοποιήσουν τις δικές τους προτάσεις, ρε αδελφέ, ας κάνουν όμως κάτι για τον τόπο μας και τους πολίτες και ας είναι …λάθος.
Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει η Δημοτική Αρχή… να διαλύσει την αυλή και τους αυλάρχες και να βγει από τη γυάλα όπου κρύβεται μέχρι σήμερα… Είναι δε γνωστό τοις πάσι, ότι το μόνο πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης, το οποίο τηρείται ευλαβικά και σχολαστικά, μεταξύ της σημερινής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είναι η συνέχεια εγκατάλειψης έργων και απραγίας, μπράβο στη συνέπειά τους!
Όχι άλλη απραγία λοιπόν και τέρμα στον ωχαδερφισμό, ας συζητήσουν επιτέλους με τους πολίτες, ας τους κάνουν ενεργούς και εθελοντές, ας αγαπήσουν και υπηρετήσουν επιτέλους τον τόπο μας και τους πολίτες του, από τους οποίους και εκλέχτηκαν, βεβαίως – βεβαίως.
ΥΣ: Πιστεύοντας ότι εκφράζω και πολλούς άλλους συνδημότες μου θα επανέλθω με άλλα θέματα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, προτείνοντας ταυτόχρονα προτάσεις – λύσεις, για τις οποίες ως επί το πλείστον, η υλοποίησή τους έχει σχεδόν μηδενικό κόστος.

*Ο Χρήστος Καραζούπης είναι οικονομολόγος, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το