Οικονομία

Η ΕΕ στρέφει το βλέμμα στην Αφρική για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο -Από πού μπορεί να αγοράζει LNG

Σε ενίσχυση της συνεργασίας της με χώρες της Αφρικής προσβλέπει η ΕΕ ώστε να συμβάλει στην αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και τη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία κατά σχεδόν 2/3 τη φετινή χρονιά.

Χώρες της Αφρικής, ειδικά στο δυτικό της τμήμα, όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αγκόλα προσφέρουν μεγάλες, αναξιοποίητες μέχρι τώρα, δυνατότητες για υγροποιημένο φυσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg News επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ. Η ανακοίνωση για την εξωτερική ενεργειακή στρατηγική αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν εντός του μήνα στο πλαίσιο ενός πακέτου για την εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Το προσχέδιο ενεργειακής στρατηγικής επιδιώκει επίσης να προετοιμάσει την ΕΕ για εισαγωγές 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030 που θα συμβάλουν στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το φιλόδοξο Green Deal της Ένωσης για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Το σχέδιο της ΕΕ για αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 50 δις. κυβικά μέτρα και να ενισχύσει τις αποστολές φυσικού αερίου από άλλες χώρες πλην της Ρωσίας κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα απαιτεί τη δημιουργία σχέσεων με παραδοσιακούς προμηθευτές σε μια νέα βάση και επέκταση του εμπορίου με νέους, αναδυόμενους προμηθευτές σύμφωνα με το έγγραφο.

Τα βασικά βήματα του σχεδίου της ΕΕ για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο
Μεταξύ των βασικών βημάτων του σχεδίου περιλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια πρόσθετων 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG τη φετινή χρονιά και περί τα 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2030.

Πρόσθετος στόχος είναι και η υπογραφή τριμερούς μνημονίου με Αίγυπτο και Ισραήλ για ενίσχυση μέχρι το φετινό καλοκαίρι των προμηθειών LNG στην Ευρώπη. Παράλληλα η ΕΕ σχεδιάζει να υποστηρίξει τον διπλασιασμό στα 20 δις. κυβικά μέτρα ετησίως της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Στο μεταξύ μια ομάδα εργασίας με τον Καναδά εξετάζει αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου τα ερχόμενα χρόνια, ενώ Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανακατεύθυναν ήδη προς την Ευρώπη έναν αριθμό φορτίων LNG.

«Το Κατάρ είναι έτοιμο να διευκολύνει ανταλλαγές με ασιατικές χώρες», λέει η Κομισιόν στο προσχέδιο στρατηγικής. «Όσον αφορά στο φυσικό αέριο μέσω αγωγών η Νορβηγία έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, ενώ σχετική προθυμία έχουν εκδηλώσει η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν», σημειώνει.

Από πού θα αγοράζει LNG η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ακόμη στο έγγραφο ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει «ανοικτές, ευέλικτες και εύρυθμες αγορές LNG παγκοσμίως», με μεγάλους παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Κατάρ και καταναλωτές, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Οι αυξημένες προμήθειες από την Ευρώπη μεσούσης μιας εντεινόμενης παγκόσμιας ζήτησης και ήδη υψηλών τιμών LNG, θα έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. «Η ΕΕ πρέπει επίσης να στείλει συνεπή σήματα στην αγορά για την εξισορρόπηση των βραχυπρόθεσμεων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της με μακροπρόθεσμους στόχους», λέει το έγγραφο. «Όλα αυτά απαιτούν μια πιο συντονισμένη πολιτική αναφορικά με το φυσικό αέριο για την εκμετάλλευση της αγοράς και του πολιτικού βάρους της ΕΕ και την ανάπτυξη ενός εργαλείου για κοινή δράση».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το