Πολιτισμός

Η e-thessalia παρουσιάζει σε πρώτη μετάδοση την ηχογράφηση από την συναρπαστική μουσική της «Ηλέκτρας» του Δημήτρη Σκύλλα

Η ηλεκτρονική έκδοση της Θεσσαλίας παρουσιάζει αποκλειστικά και σε πρώτη μετάδοση την ηχογράφηση του πρώτου στάσιμου από την μουσική της Ηλέκτρας του Βολιώτη πολυβραβευμένου συνθέτη Δημήτρη Σκύλα , στην Επίδαυρο. Μια παράσταση που συγκλόνισε το κοινό σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου  και είχε για ψυχή της το μουσικό σύμπαν που εμπνεύστηκε για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή ο Δημήτρης Σκύλλας. Η σύνθεση μιας παράστασης που αποτέλεσε σταθμό είναι για 5 όργανα, πνευστά, κρουστά και ένα μπαγιάν. Η μουσική του βολιώτη συνθέτη απέσπασε συναρπαστικές κριτικές για όλες τις παραστάσεις, από την πρεμιέρα στην Επίδαυρο μέχρι και την περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η μουσική είχε πολύ δυναμικό ρόλο – άψογη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη και του συνθέτη Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Χορό όπου σκηνοθέτης και συνθέτης τονίσανε με μια κλασική και παράλληλη σύγχρονη ματιά.

»Η εμπειρία της Ηλέκτρας ήταν απύθμενα σημαντική για τη μουσική μου πορεία και αντίληψη. Ήταν η πρώτη μου επαφή με το θέατρο, παρόλο που πραγματοποιήθηκε αμέσως στη μεγαλύτερη σκηνή της χώρας. Μαζί με τον σκηνοθέτη, επενδύσαμε στην έντονη παρουσία της μουσικής έχοντας στόχο το ύψιστο επίπεδο λόγου και ήχου. Σε αυτό βοήθησαν πολύ οι εξαιρετικοί ηθοποιοί και μουσικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε. »Έγραψα τη μουσική της Ηλέκτρας γνωρίζοντας πως στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλαίσιο συναυλίας, όπως θα έφτιαχνα ένα soundtrack ταινίας. Η συγκεκριμένη μουσική σύνθεση δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε »ηχητικό χαλί» αλλά αντιθέτως, μουσική με παρουσία, αυτονομία και πολλαπλές αναφορές στην παράδοση, την τραγωδία και την όπερα. Σίγουρα όμως ο πρώτος στόχος ήταν να εξυπηρετεί την παράσταση. Σκέφτομαι πως κάποια στιγμή θα ήθελα να την παρουσιάσω σε κάποιον συναυλιακό χώρο.» δηλώνει ο ίδιος.

Φωτογραφίες John Kouskoutis και Αngel Sifontes

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το