Τοπικά

Οι «Δρόμοι Συνεργασίας» λένε «όχι» στη μονάδα βιοντίζελ και προειδοποιούν για εφιαλτικές συνέπειες

dromoi-synergasias

Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο λειτουργίας μονάδας βιοντίζελ στην Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, είναι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, τονίζοντας ότι «στο οριακό περιβάλλον που ζούμε, δεν προσθέτεις μια ωρολογιακή βόμβα κουρδισμένη να εκραγεί». Σε σημερινή ανακοίνωση των «Δρόμων Συνεργασίας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, αφενός ξαναζωντανεύει το φάντασμα της αερορύπανσης, αφετέρου το σχέδιο εκτάκτων αναγκών που κατατέθηκε είναι ανεπαρκές, αφού το σενάριο μπορεί να γίνει και εφιαλτικό στην διαφυγή τοξικού αερίου λόγω ελλιπούς μελέτης πυρασφάλειας».
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι:
Μετά την κατάθεση της μελέτης ΜΠΕ και την γνωμοδότηση του τοπικού ΤΕΕ, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα. Μία μονάδα παραγωγικής δυναμικότητας 120 τόνων ημερησίως, από πού θα αντλεί την πρώτη ύλη; Προφανώς η θεσσαλική παραγωγή μεταχειρισμένων τηγανόλαδων δεν φτάνει, οπότε γεννιούνται απορίες για την «καταγωγή» της, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κατά το στάδιο του καθαρισμού θα προκύπτουν 1 τόνος στερεά και 0,7 τόνοι υγρά απόβλητα ημερησίως που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ και στους αγωγούς της ΔΕΥΑΜΒ αντίστοιχα. Αυτά είναι απόβλητα, όχι νερό ή οικιακά απορρίμματα. Είναι ακρυλαμίδιο, βαρέα μέταλλα, αμμώνιο, θείο και αρκετές ακόμη τοξικές ουσίες που χρειάζονται ειδική επεξεργασία και ειδική αποθήκευση. Τα υγρά απόβλητα της μονάδας καθαρισμού 700 λίτρα ημερησίως, γεμάτα επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, φώσφορο και βαριά μέταλλα θα χύνονται στο δίκτυο όμβριων και μέσω του Ξηριά στον Παγασητικό.
Στο επίπεδο των αέριων ρύπων, κατά την καύση του βιοντίζελ δεν θα υπάρχει συνεχής καταγραφικός έλεγχος οπότε ξαναζωντανεύει το φάντασμα της αερορύπανσης, που ήδη δηλητηριάζει τις ζωές μας. Επειδή σε αυτήν την χώρα η τσαπατσουλιά αλλά και η δόλια ασάφεια «βασιλεύουν», το σχέδιο εκτάκτων αναγκών που κατατέθηκε είναι ανεπαρκές, αφού το σενάριο μπορεί να γίνει και εφιαλτικό στην διαφυγή τοξικού αερίου λόγω ελλιπούς μελέτης πυρασφάλειας.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας την αυξημένη νοσηρότητα από καρκίνο και ειδικά παιδικό, λευχαιμιών, πνευμονοπαθειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην πόλη. Όλα αυτά, αναφέρει, σε ένα περιβάλλον ενός ΧΥΤΑ εν πολλής τεράστιου και επιβαρυμένου, ενός Ξηριά και ενός Παγασητικού πολυτραυματισμένου και ενός βιολογικού οριακού και συχνά πυκνά προβληματικού.
Οι «Δρόμοι Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης» καταψηφίσαμε την δημιουργία της εν λόγω μονάδας γιατί σύμφωνα και με τα ανωτέρω, σε καμία περίπτωση μέσα στο οριακό περιβάλλον που ζούμε δεν προσθέτεις μια ωρολογιακή βόμβα κουρδισμένη να εκραγεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το