Τοπικά

«Η δημοτική αρχή είναι πλασιέ της ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών -Όλοι στο συλλαλητήριο»

Η παράταξη Μαζί για τον Βόλο απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να μετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και στους σχεδιασμούς του Δήμου Βόλου, που τον χαρακτηρίζει πλασιέ SRF στην ΑΓΕΤ.
Η παράταξη τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να μετατραπεί ο Δήμος Βόλου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, σε πλασιέ SRF στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία. Προσπάθεια που ενσωματώνεται στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την περσινή αναθεώρηση του ΕΣΔΑ του 2015 από την παρούσα κυβέρνηση και προωθεί την κατά προτεραιότητα καύση των απορριμμάτων ως λύση στο πρόβλημα της συνολικής τους διαχείρισης. Μια πολιτική που επιχειρεί να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των βιομηχανιών, όχι μόνο της τσιμεντοβιομηχανίας, ακόμα και σε βάρος της δημόσιας υγείας.
«Τα επιχειρήματα που έχει διατυπώσει δημόσια η Δημ. Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά, σχετικά με τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής SRF, αποκρύπτουν την αλήθεια:
Πρώτον, η ετήσια παραγωγή του SRF από το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας, πόσο μάλλον αν υπάρξουν κι άλλα εργοστασίων στην πόλη που λάβουν σχετικές άδειες από την κυβέρνηση. Μόνο η ΑΓΕΤ, μπορεί να καίει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές που θα παράγει η μονάδα, άρα θα εισάγει ούτως ή άλλως. Έτσι, ακόμα κι αν δεχόμασταν το επιχείρημα του Δημάρχου για την ποιότητα του SRF, πάλι θα υπήρχε πρόβλημα καθώς ο Αχ. Μπέος έχει παραδεχτεί πολλές φορές ότι αδυνατεί να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία με το να δηλώνει ότι αγνοεί τι καίει η ΑΓΕΤ. Για μας η επιδείνωση της αέριας ρύπανσης στην πόλη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει ήδη, εντείνεται και πρέπει αν αντιμετωπιστεί.
Η περαιτέρω επιβάρυνση της αέριας ρύπανσης και κατ’ επέκτασιν της δημόσιας υγείας, από την επέκταση της χρήσης αυτών των “καυσίμων”, όπως άλλωστε και του εξαιρετικά επικίνδυνου Pet-Coke, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πόλη ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν το εργοστάσιο που θα τα καίει βρίσκεται σχεδόν μέσα στον ιστό της πόλης, όταν οι έλεγχοι είναι πλημμελείς, όταν ενώ λειτουργεί σε δοκιμαστική περίοδο (τόσα χρόνια) δεν έχει ελεγχθεί ο εξοπλισμός του, οι μετρήσεις των ρύπων είναι κρυφοί και για τις διοξίνες και τα φουράνια δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα και ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει διεξάγει σχετικές έρευνες και μελέτες, όπου αναδεικνύεται ο αρνητικός αντίκτυπος, κάποιοι επιλέγουν να πετούν την μπάλα στην εξέδρα.
Δεύτερον, και καύση “εναλλακτικών καυσίμων” να μην γινόταν ακριβώς δίπλα μας, η προτεραιότητα για παραγωγή SRF από σύμμεικτα απόβλητα χωρίς να προηγείται διαλογή στην πηγή οδηγεί σε ταφόπλακα την ανακύκλωση. Οι συγκεκριμένες μονάδες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για ανακύκλωση. Έτσι το εργοστάσιο “ανακύκλωσης”, όπως έχει βαφτιστεί από τη Δημοτική Αρχή και με τις ευλογίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν προβλέπει ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, οδηγώντας σε παραβίαση και της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απόβλητα, και των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης.
Η τυποποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς να υπάρχει από πριν σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης, δεν γίνεται ούτε στον Τρίτο Κόσμο. Αντίθετα, το βάρος όλο θα πρέπει να ριχθεί στην ενημέρωση και εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας για ανακύκλωση στην πηγή, στην κομποστοποίηση και αφού επιτευχθούν αυτά σε ικανοποιητικό βαθμό να πάμε στην τυποποίηση των απόλυτα ανακυκλώσιμων υλικών για την παραγωγή SRF και RDF. Το να φτάνεις στο πιο επικίνδυνο στάδιο της διαχείρισης που είναι η παραγωγή SRF με σκοπό την καύση, χωρίς καμία προσπάθεια μαζικής χρήσης των ορθολογικότερων και οικολογικότερων μορφών δείχνει υστεροβουλία και αποτελεί σαφέστατη πολιτική επιλογή». Η παράταξη σημειώνει πως η
τοπική κοινωνία δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη σε ότι σχεδιάζεται ενάντια στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την υπονόμευση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το