Άρθρα

Η δημιουργία ξενώνα αρρώστων και των συνοδών τους

Του Βάιου Καρπέτα*

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι κάτοικοι της Σκιάθου, είναι το πρόβλημα της Υγείας. Οι παροχές της Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι ανύπαρκτες στο δημόσιο Κέντρο Υγείας, ενώ τις ακριβοπληρώνουμε και λέμε και «ευχαριστώ» στους ιδιώτες. Το πρόβλημα αυτό γιγαντώνεται, όταν ένα ζήτημα υγείας είναι πιο σύνθετο, χρόνιο ή έκτακτο και σοβαρό. Η διακομιδή του ασθενή στο Νοσοκομείο του Βόλου αποκτά διαστάσεις οικονομικού σοκ για τον ίδιο και την οικογένειά του, που εκτός από τα έξοδα που προκύπτουν από τη νοσηλεία του, προστίθενται και τα έξοδα διαμονής των μελών της οικογένειας που τον συνοδεύουν και αναγκάζονται να μείνουν σε ξενοδοχείο. Οι χρόνια ασθενείς (που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κτλ.), εκτός από τα έξοδα της μετακίνησης και της θεραπείας τους, αντιμετωπίζουν και το κόστος της διαμονής τους, εάν τα δρομολόγια των πλοίων δεν εξυπηρετούν την αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή στο νησί.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Σκιάθου είχε δεχτεί κληροδοτήματα, τα οποία κάποια από αυτά έχουν αξιοποιηθεί, άλλα όχι, ενώ υπάρχουν και κάποια, που η χρήση τους δεν είναι τέτοια, που να ικανοποιούν το δημόσιο συμφέρον. Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη την Ελλάδα, διαχρονικά, υποστηρίζει την πάγια θέση της, τη χρήση των κληροδοτημάτων και των δημοσίων κτιρίων για να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Βάσει του νομικού καθεστώτος των κληροδοτημάτων, υπάρχει στον Βόλο κτίριο, που ανήκει στο ίδρυμα «Ιωάννου», στο οποίο εκτός τριών καταστημάτων στο ισόγειο, υπάρχουν και τέσσερα διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα αυτά, εάν ανακαινιστούν, μπορούν με συμβολικό κόστος να αξιοποιηθούν, για να φιλοξενούν τους Σκιαθίτες, που νοσηλεύονται και τους συνοδούς τους. Η πρόταση της παράταξής μας είναι το οικονομικό κόστος για την ανακαίνιση του παραπάνω κληροδοτήματος να καλυφθεί εξολοκλήρου από πόρους του Ιδρύματος, ενώ ο Δήμος Σκιάθου να προβεί στην ενοικίασή του και να αναλάβει τη λειτουργία του.

Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί και με τη μορφή ερώτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου. Δεν είναι μία πρόταση που έρχεται από το πουθενά. Είναι μία αναγκαιότητα για τους Σκιαθίτες, που έχει εκφραστεί εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία από τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια. Η θέση αυτή είχε αποκτήσει μία δυναμική την τετραετία 2010 – 2014 από τον εκπρόσωπο της ΛΑΣ, σε εκείνη τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, Γιώργο Καραστατήρα, χωρίς να βρει καμία υποστήριξη. Η πρόταση αυτή (μεταξύ άλλων) έχει μεταφερθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των συνταξιούχων του νησιού στην τωρινή Δημοτική Αρχή τον προηγούμενο Οκτώβρη, χωρίς να βρει ανταπόκριση, εκτός από λόγια συμπάθειας. Η δημιουργία του ξενώνα, εκτός από οικονομική ανάσα, θα δώσει και ανάσα αξιοπρέπειας στους Σκιαθίτες, που δίνουν τον αγώνα για τη ζωή τους, χωρίς να σκέφτονται σε ποιον θα υποχρεωθούνε για δανεικά ή για φιλοξενία. Θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους, να κανονίσουν τα ραντεβού τους με το δημόσιο Νοσοκομείο και να κάνουν εξετάσεις ή για μακροχρόνιες θεραπείες, που τώρα ακριβοπληρώνουν.

*Ο Βάιος Καρπέτας είναι δημοτικός σύμβουλος Σκιάθου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και γραμματέας της ΚΟ Σκιάθου του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το