Πολιτισμός

Η Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας “Τσαλαπάτα”

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει σειρά δράσεων στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο. Με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, επίκεντρο των φετινών δράσεων αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της άνοιας.
Αναλυτικά:
Τετάρτη 18 Μαΐου (ώρες 10:30-12:30)
«Μουσείο και μνήμη» – Διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης
Το ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οργανώνει κύκλο εικαστικών εργαστηρίων σε μουσεία του Δικτύου του, τα οποία απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας ή και άτομα με άνοια, με σκοπό την ενδυνάμωση της μνήμης, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και την κοινωνικοποίηση. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί από τη διεπιστημονική ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη της Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ και εξωτερικούς συνεργάτες, το πλαίσιο ανάπτυξης του παραπάνω προγράμματος, καθώς και μελέτες περίπτωσης από την εφαρμογή του σε δύο μουσεία του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ.
Πρόγραμμα Ημερίδας
10:30-10:40
Χαιρετισμός
10:40-11:00
Δρ Χαρά Κανάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειακής Αγωγής
Μουσείο και συμπερίληψη
11:00-11:20
Δρ Αλεξάνδρα Τράντα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΠΙΟΠ
Μουσείο, εκπαίδευση και ενδυνάμωση μνήμης: Η αφετηρία και το πλαίσιο
11:20-11:40
Σπύρος Σουβλάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας
«Οικεία μνήμη»: Πρώτα σχόλια για μια μελέτη περίπτωσης
11:40-12:00
Πόπη Κουφογιάννη, Ψυχολόγος, Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχαϊμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου
Άτομα με άνοια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργαστήρι στο μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
12:00-12:20
Γιάννης Μακρίδης, Εικαστικός
Αφορμές και εικαστικοί δρόμοι για ανοιακούς ασθενείς
12:20-12:30
Ερωτήσεις – Συζήτηση

Για συμμετοχή στην ημερίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για την εισαγωγή τους στη διαδικτυακή δράση.

Δευτέρα 23 Μαΐου (ώρες 10:30-12:00)
«Μνήμες και μνήμη: Τόπος, άνθρωποι, αφηγήσεις και δεσμοί»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την άνοια για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αφορμή τον χώρο του μουσείου, τη μνήμη και τις μνήμες, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κατανόησης, στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσα από διάλογο, βιωματικές δραστηριότητες, προσωπική έκφραση και «συνομιλία» εικαστικών δημιουργιών.
Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν κράτηση επικοινωνώντας με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

* Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

** Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος στα εννέα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, τα αντικείμενα και οι εκδόσεις του Ιδρύματος θα προσφέρονται με έκπτωση 10% στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας (Στοά Σπυρομήλιου) και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 9Α και Δημοσθένους).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πολυχώρος Τσαλαπάτα-Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το