Άρθρα

Η διαφορετικότητα των μηχανισμών ανάφλεξης και η πολιτική σπέκουλα

Του Γιώργου Ινεπολόγλου, φυσικού

Ένα μικρό κοίλο κάτοπτρο με μία δάδα στην εστία του είναι ένας μηχανισμός ανάφλεξης. Αν συνοδεύεται από έναν απέραντο σεβασμό απέναντι στην ιδέα των ολυμπιακών αγώνων, τότε δίνει στην ανθρωπότητα την ευκαιρία κάθε τέσσερα χρόνια να μεταλαμπαδεύει το αθλητικό πνεύμα, που γεννήθηκε στον τόπο μας, σε όλο τον πλανήτη και να αναπτύσσει την ευγενή άμυλα των αθλητών για την κατάκτηση της νίκης, συμβάλλοντας στην εξάλειψη του ρατσισμού και συμφιλιώνοντας αθλητές όλων των εθνικοτήτων του πλανήτη μας. Η απλή εφαρμογή των νόμων της φύσης με την συγκέντρωση της ακτινοβολίας στην εστία του κατόπτρου, δίνει την δυνατότητα ανάφλεξης της δάδας στην αρχαία Ολυμπία και την μεταφορά της φλόγας στα πέρατα του κόσμου. Τιμή και δόξα σε αυτούς που συνέλαβαν την ολυμπιακή ιδέα για την συμφιλίωση των λαών και την ειρηνική συμβίωση.

Μηχανισμούς όμως ανάφλεξης μπορείς πολύ εύκολα να δημιουργήσεις και από αμέλεια και από δόλο. Μία μικρή παράλειψη και η απέραντη αδιαφορία για την τύχη της ατομικής περιουσίας, της ζωής των ανθρώπων αλλά και των ζώων, μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη αν υπάρχει εσκεμμένη εμπρηστική πολιτική και δόλος για την ανάπτυξη απαγορευμένων δραστηριοτήτων σε καμένες πλέον περιοχές. Το κάψιμο μιας δασικής έκτασης δεν είναι η μόνη καταστροφή που θα υπάρξει. Θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει το πλιάτσικο (σαν να βρίσκονται οι κλέφτες σε συνεννόηση με τους αποστολείς του μηνύματος εγκατάλειψης μιας περιοχής) , θα ακολουθήσουν οι καταπατήσεις, οι πλημύρες, οι κατολισθήσεις, η ασυδοσία των επιτήδειων που χτίζουν την επαγγελματική επιτυχία τους πάνω στα αποκαΐδια και τον πόνο των πληγέντων. Μέσα στην λέξη επιτυχία συμπεριλαμβάνω και τις επαναλαμβανόμενες μακάβριες ανταποκρίσεις των ΜΜΕ σε εικοσιτετράωρη βάση, για την τηλεθέαση, που στηρίζεται στην δυστυχία, την αγωνία και το γοερό κλάμα των παθόντων.

Ένα SMS μηδαμινής αξίας και προσπάθειας στα κινητά μας τηλέφωνα, δεν απαλλάσσει την πολιτεία από την πρόληψη και την οργάνωση υποδομών για την αποτροπή φυσικών καταστροφών. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δυστυχώς πουθενά δεν βοήθησε στη πρόληψη και περιορισμό αυτής της καταστροφής. Καλοπληρωμένοι, θα πίνουν τον φραπέ τους στα πλήρως εξοπλισμένα με air-condition καταλύματά τους λόγω έλλειψης αντικειμένου. Αυτό το άχρηστο δημιούργημα της κυβέρνησης είχε στόχο μόνο τον περιορισμό διακίνησης ελεύθερων ιδεών. Η ελεύθερη διακίνηση της φωτιάς επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η σημερινή πολιτεία «αγρόν αγοράζει» και φορτώνει τις ευθύνες στους πολίτες. Ευλογούν τα γένια τους για την επιτυχία της καταστροφής δεκάδων περιοχών σε όλη την Ελλάδα. Είναι χρήσιμο εδώ να αναφέρω ότι παρόμοια ήταν η συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος στο εγγύς παρελθόν το 2007. Πάλι Αττική, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία κλπ. είχαν την τιμητική τους. 84 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους χωρίς να τιμωρηθεί κανένας από τους υπεύθυνους. Το εκλογικό όμως σώμα τιμωρεί και η φύση πληρώνει πάντα με το ίδιο νόμισμα. Η σπέκουλα πολιτικής εκμετάλλευσης τόσο στην φυσική πυρκαγιά στο Μάτι όσο και στο σιγοντάρισμα των ψεκασμένων «Μακεδονομάχων» γίνεται μπούμερανγκ για αυτούς που με δόλο κατέλαβαν την εξουσία. Είναι καιρός πλέον το εκλογικό σώμα να μην παρασύρεται από την ανοησία των ψεκασμένων αλλά από την ικανότητα των πολιτικών.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά ανακαλύψαμε και ένα νέο είδος ζωής που δεν πέρασε ούτε από την σκέψη του Δαρβίνου. Μη τρώτε, μη μαγειρεύετε, μη χρησιμοποιείτε ψυγείο ούτε πλυντήριο. Όχι air-condition. Δεν φτάνει το ρεύμα. Μην κάνετε μπάνιο δεν φτάνει το νερό, μη ποτίσετε την γλάστρα με τον βασιλικό θα πάρετε πρόστιμο. Πάτε να φάτε μία πίτσα χωρίς να την μαγειρέψτε στο σπίτι. Προσοχή όχι όρθιοι, αλλά καθιστοί. Μας προτείνουν δηλαδή την θερινή νάρκη κατά απόλυτη αντιστοιχία με την χειμερία νάρκη. Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το