Παραπολιτικά

Η διαδικτυακή μόλυνση εξαπλώθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

«Κολλήματα» εν καιρώ πανδημίας είναι η θεματική του webinar, που διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» στον Βόλο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νεαρών ενηλίκων με διάφορα είδη εξαρτητικών συμπεριφορών και είναι η πρώτη επίσημη διαδικτυακή «έξοδος» του επιστημονικού προσωπικού, μετά την καραντίνα.

Αυτή η πρώτη επίσημη κάνει focus σε ένα ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο και διοργανώνεται με αφορμή 80 οχλήσεις στους ψυχολόγους του ΚΕΘΕΑ για συμπεριφορές εξάρτησης από τις οθόνες που κρατάμε στα χέρια μας. Είναι το σύνδρομο των social media και της δικτύωσης, είναι το σύνδρομο της Νο 1 εξάρτησης τον καιρό της πανδημίας.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλώ δε μάλλον έφηβοι και φοιτητές αισθάνθηκαν εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους και «διένυσαν» τις επαναλαμβανόμενες καραντίνες, αντιλαμβανόμενοι πως η κοινωνική τους δικτύωση είναι σημαντικότερη και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι ειδικοί μάς προειδοποίησαν πως χρειάζεται προσοχή, στο σύνδρομο FOMO (Fear Of Missing Out), δηλαδή τον «φόβο ότι κάτι μπορεί να χάσω», αλλά οι προειδοποιήσεις δεν «πέρασαν» από την οθόνη μας.

O ιός του fomo εισχώρησε βαθύτερα την εποχή του εγκλεισμού, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, μεταξύ 18-33 ετών και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ήταν διαλυτικός. Οι νέοι επικοινωνούσαν σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το internet, τα chat και τα social media. Η έννοια της παρέας, του καφέ, της βόλτας, του σινεμά, ακόμα και της πλατείας αντικαταστάθηκαν μοιραία από τη διαδικτυακή δικτύωση.

Οι ψυχολόγοι ερμηνεύοντας τη διαδικτυακή μόλυνση, που επεκτάθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό, υποστηρίζουν πως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στους εφήβους και τους νέους ενήλικες, αλλά πλέον σχεδόν όλοι είμαστε τόσο «συνδεδεμένοι», ο ένας με τον άλλον μέσα από το Facebook και το Twitter και όλα αυτά τα κοινωνικά δίκτυα που «μεταφέρουν» τις δραστηριότητές μας, τις κινήσεις μας, τη διάθεσή μας ακόμα και το στίγμα μας, για το πού βρισκόμαστε κάθε λεπτό, που η ζωή μας έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι το επίπεδο που μας δημιουργεί και μας γεμίζει ταυτόχρονα με ποικίλα συναισθήματα, όπως ανησυχία, άγχος, ένταση, θλίψη.

Το όνομα αυτών των συμπτωμάτων είναι βαρύ και λέγεται κατάθλιψη και αξίζει ένα μπράβο στο επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ, που μας δείχνει στον καθρέφτη τις πολλές μορφές της εξάρτησης, οι οποίες ψυχολογικά μπορούν να αποβούν εξίσου καταστροφικές με την πρέζα, τον τζόγο, το αλκοόλ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το