Τοπικά

Η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις μείωσαν κατά 80% τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων 

Κατακόρυφη ήταν την περασμένη περίοδο η πτώση των περιστατικών γρίπης και εποχικών ιώσεων, λόγω της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μάσκας. Επίσης, τουλάχιστον κατά 50% μειώθηκε η επισκεψιμότητα στα ιδιωτικά ιατρεία το 2020 σε σχέση με το 2019, με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να δέχονται τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας και στα έσοδά τους.
Ειδικά στην πρώτη καραντίνα η κίνηση στα ιατρεία ήταν πολύ πεσμένη, πολλοί γιατροί διευκόλυναν τους ασθενείς τους τηλεφωνικά και μόνο όταν υπήρχε επείγουσα ανάγκη γινόταν επίσκεψη στο ιατρείο. Στη δεύτερη καραντίνα, που ξεπέρασε τους έξι μήνες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς οι επισκέψεις στα ιατρεία διεξάγονταν κανονικά με τη λήψη βέβαια αυστηρών μέτρων προστασίας. Από την άλλη όμως και πάλι ο κόσμος είναι γενικώς επιφυλακτικός, αναβάλλοντας προγραμματισμένες επισκέψεις και εξετάσεις για λίγο αργότερα.
Η προσέλευση στα ιατρεία αυτή την περίοδο είναι πιο αυξημένη σε σχέση με το περασμένο διάστημα ή την πρώτη καραντίνα, αλλά οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι δεδομένες. Και ο απολογισμός για το πολύ δύσκολο 2020 σε σχέση με το 2019 είναι αρνητικός.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης, ανέφερε πως «η πτώση επισκεψιμότητας ήταν πολύ μεγάλη το 2020, ίσως και 50% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει, καθώς ειδικότερα στοιχεία δεν υφίστανται».
Και πρόσθεσε πως «η συντριπτική πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών έχουν εμβολιαστεί και έτσι διαθέτουν ανοσία. Αυτό μας βοηθά να αισθανόμαστε ότι δεν κινδυνεύουμε και νιώθουμε περισσότερο απελευθερωμένοι από τον ιό».

Μειώθηκαν πολύ τα περιστατικά γρίπης
Αναφέρθηκε και σε μια εξέλιξη που βέβαια μπορεί να είναι θετική για τον κόσμο, αλλά για τα ιατρεία μπορεί να εκτιμηθεί και ως λιγότερη δουλειά.
Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «λόγω των μέτρων προστασίας κατά του ιού, όπως ήταν η χρήση μάσκας, ο περιορισμός των επαφών, φέτος μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως και πάνω από 80% σε σχέση με άλλες χρονιές, και οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη, με αποτέλεσμα τα ιατρεία των παθολόγων, των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων να μην έχουν την κινητικότητα άλλων χρόνων. Βέβαια το καλό είναι ότι ο κόσμος δεν αρρώστησε».
Οι ιδιώτες γιατροί έχουν λάβει μέχρι στιγμής δύο οικονομικές βοήθειες από το κράτος. Η πρώτη ήταν 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη και η δεύτερη 400 ευρώ. Τη δεύτερη δόση, όμως, αρκετοί δεν την έχουν πάρει, γιατί δεν τη δικαιούνταν.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως «σε άλλα ευεργετήματα του κράτους δεν εντάχθηκαν οι ελευθεροεπαγγελματίες, ενώ υπήρχαν και αυστηρά κριτήρια. Το θέμα το αναδείξαμε στην κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν είδαμε και κάποια ανταπόκριση. Τα ιατρεία είναι και μικρές επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Ειδικά για τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς παραμένουν κακές πρακτικές, όπως είναι το clowback και το rebate, με αποτέλεσμα μεγάλες, αιφνιδιαστικές και αδυσώπητες περικοπές στις αποδοχές τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το