Πολιτισμός

Οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο

Καζαντζάκης

Τα παιδιά των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού με τις παραδοσιακές τους φορεσιές θα κλείσουν μια ακόμη εκπαιδευτική χρονιά, ιδιαίτερα σημαντική για την λυκειακή οικογένεια, αφού φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της χορευτικής ομάδας του Βόλου, το 1965. Έτσι, όλες οι εκδηλώσεις και οι εμφανίσεις των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ θα είναι αφιερωμένες σ’ αυτή την επέτειο.
Διαθεματική προσέγγιση σ’ όλες τις εκδοχές του λαϊκού πολιτισμού που αναφέρονται και υμνούν ζώα και πουλιά θα είναι η φετινή παράσταση των μαθητικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 και ώρα 8.30 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μ. Μερκούρη».
Ανεξάντλητη πηγή τα θέματα του πολιτισμικού βίου και της ιστορίας των Ελλήνων αποτελεί η λαογραφία με αμέτρητα θέματα που διαπραγματεύονται τα παιδιά με ενθουσιασμό και καλλιτεχνική έμπνευση. Στην αποτύπωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής του λαού δεν λείπουν τα ζώα και τα πουλιά για τα οποία οι άνθρωποι πάντα νοιώθουν συμπάθεια και αγάπη.
Τραγούδια χοροί, παιχνιδοτράγουδα, γλωσσοδέτες, παροιμίες, μύθοι και παραδόσεις θα αποτελέσουν ένα θεματικό αφιέρωμα στα ζώα και τα πουλιά που πρωταγωνιστούν στους στίχους του ανώνυμου δημιουργού, στα ακριτικά, ιστορικά, κλέφτικα, μοιρολόγια και τραγούδια του γάμου.
«…επήραμε την πέρδικα την πενταπλουμισμένη και αφήσαμε τη γειτονιά σα χώρα κουρσεμένη….»
Σημειολογικά σχεδόν πάντα στο μυθικό κόσμο της λαϊκής ψυχής, όπου τα ζώα και του πουλιά γίνονται σύμβολα, παρατηρείται η αποθέωση της μεταφοράς και της ποίησης.
Χοροί και τραγούδια από τα νησιά του Ιονίου, του Βόρειου Αιγαίου και των Κυκλάδων, της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Θεσσαλίας και της Θράκης και της Μακεδονίας, των Σποράδων και της Ηπείρου θα παρουσιαστούν στην παράσταση του ΛΕΒ για την πραγματοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν:
Δάσκαλοι χορού: Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας, Αντιγόνη Ιωάννου, Άννα Κουτσελίνη, Αρετή Κατσαγεωργίου, Βιργινία Χρήστου.
Μουσικοί: Χρήστος Δασκαλόπουλος, Θανάσης Δραγάνης και Φώτης Σκαμαγκούλης
Υπεύθυνoι Ιματιοθήκης: Άσπα Καπουρνιώτη-έφορος. Παιδική Ιματιοθήκη: Λένα Λεμονιτσάκη. Συντονισμός εκδήλωσης: Άννα Κουτσελίνη-έφορος χορού και τα μέλη της Εφορείας Χορού: Bασιλική Τράκη, Μάρω Τσιμπούκη, Κίρκη Παπαδήμα και Ρούλα Καπράλου.
Aφήγηση μύθων Αισώπου: Μάρω Αισώπου

Τιμή εισιτηρίου παράστασης: 5 ευρώ για ενήλικες, δωρεάν για τα παιδιά. Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στη Γραμματεία του Λυκείου (Κοραή 79) και στα τηλέφωνα 2421033938 και 2421305753.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το