Άρθρα

Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα ποιας εποχής είναι;

Του δρ. Δημήτριου Καραμπερόπουλου*

Ο Ρήγας Βελεστινλής στο στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του, το 1797, ενέταξε και την έκδοση της Χάρτας του. Αποτελούσε τον πολιτικό χάρτη του Βαλκανικού χώρου, που θα ελευθερωνόταν μετά την επικράτηση του ένοπλου αγώνα, που ετοίμαζε. Μάλιστα, είχε συντάξει και το πρώτο Σύνταγμα του Ελληνισμού, για τη δημοκρατική λειτουργία του απελευθερωμένου χώρου από την απολυταρχική οθωμανική εξουσία.

: Λεπτομέρεια από το 8ο φύλλο της Χάρτας του Ρήγα με τη Μακεδονία και την πολιτική διαίρεσή της μετά την ήττα των Μακεδόνων το 168 π.Χ. στη μάχη της Πύδνας και την επικράτηση των Ρωμαίων, οι οποίοι δημιούργησαν, για την οριστική αποδυνάμωση των Μακεδόνων, τα τέσσερα ανεξάρτητα κράτη της, «Βασίλεια» αποκαλούνται από τον Ρήγα

Με τις έρευνές μας έχουμε τεκμηριώσει πως ο Ρήγας για τον ελληνικό χώρο της Χάρτας του χρησιμοποίησε τον χάρτη της αρχαίας Ελλάδος του Γάλλου γεωγράφου Guill. Delisle «Graeciae Antiquae Tabula Nova», Παρίσι 1707. Σκόπιμα ο Βελεστινλής διάλεξε χάρτη της αρχαίας Ελλάδος και όχι της συγχρόνου του εποχής και τούτο διότι ήθελε να έχει την ελληνική πολιτική διαίρεση, καθώς και την ελληνική ονοματολογία, αντί της μέχρι τότε αντίστοιχης οθωμανικής. Γι’ αυτό και ο Ρήγας θεωρείται εισηγητής του εξελληνισμού της ονοματολογίας των τοπωνυμίων και της πολιτικής διαίρεσης του ελληνικού χώρου (Δημ. Καραμπερόπουλου, Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα. Τα πρότυπά της και νέα στοιχεία, έκδ. Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Αθήνα 1998).

Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα, ποιας εποχής της αρχαίας Ελλάδος είναι η Μακεδονία της Χάρτας, καθώς και ο χάρτης, τον οποίο ο Ρήγας χρησιμοποίησε ως πρότυπο. Την απάντηση θα τη βρούμε αν διερευνήσουμε τη Χάρτα και ιδιαίτερα τη Μακεδονία της, όπου ο Ρήγας αναγράφει την πολιτική διαίρεσή της: «Βασιλεία Πρώτη, Βασιλεία, Δεύτερη, Βασιλεία Τρίτη, Βασιλεία Τέταρτη». Αυτή την πολιτική διαίρεση βρίσκουμε να έχει και ο πρότυπος χάρτης του Delisle, που χρησιμοποίησε ο Ρήγας για τη Χάρτα του, «Regio Prima, Regio Secunda, Regio Tertia, Regio Quarta». Επίσης, υπάρχει στη Χάρτα και η Εγνατία Οδός, που ήταν δημιούργημα των Ρωμαίων.

Ο τίτλος της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, Βιέννη 1797, με τους εμβληματικούς συμβολισμούς και την ονομαστική οριοθέτηση της έκτασής της στον Βαλκανικό χώρο

Η πολιτική αυτή διαίρεση της Μακεδονίας εμφανίζεται μετά τη Μάχη της Πύδνας στην Πιερία το 168 π.Χ., και την ήττα του Μακεδόνα βασιλιά Περσέα από τον Ρωμαίο ύπατο Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο. Μετά την επικράτησή τους οι Ρωμαίοι, για να αποδυναμώσουν πλέον τη δύναμη των Μακεδόνων, διαίρεσαν τη Μακεδονία σε τέσσερις ανεξάρτητες, αυτόνομες κρατικές οντότητες, τις «μερίδες», όπως αποκλήθηκαν, φόρου υποτελείς στη Ρώμη: «Μετά την κατάλυση της βασιλείας και την απόσπαση των εξωτερικών κτήσεων του μακεδονικού θρόνου, οι Ρωμαίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση τεσσάρων αυτόνομων αβασίλευτων ομοσπονδιακών κρατών, των «μερίδων», που σήμαιναν την ολοσχερή καταστροφή της ενότητος των Μακεδόνων» (Αχιλλέα Λαζάρου, «Η κατάλυση του βασιλείου των Μακεδόνων (189-167 π.Χ.)», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τόμ. Ε’, Αθήνα 1974, σελ. 91-131, εδώ σελ. 125-127).
Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως ο Ρήγας χρησιμοποιεί τον όρο «βασίλειο» με την έννοια της κρατικής υπόστασης, όπως αναφέρει στο άρθρο 34 των Δικαίων του Ανθρώπου και στο Σύνταγμά του στα άρθρα 2 7, 32, 53, 55, 119, όπου ονομάζει ως «βασίλειον» τη δημοκρατική του πολιτεία και για παράδειγμα μνημονεύεται το άρθρο 32, όπου γράφει, «Ο λαός τούτου του βασιλείου συμμαζώνεται κάθε χρόνον εις την πρώτην Μαΐου, διά να κάμη τας εκλογάς των τοποτηρητών».

Παρατηρούμε πως η ονοματολογία στη Μακεδονία της Χάρτας σχετικά με την πολιτική διαίρεσή της, μας βοήθησε να προσδιορίσουμε την περίοδο της αρχαίας Ελλάδος, στην οποία αναφέρεται, πως είναι μετά τη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ., και την επικράτηση των Ρωμαίων, οι οποίοι τη διαίρεσαν σε τέσσερα ανεξάρτητα κράτη φόρου υποτελείς στη Ρώμη. Επιπλέον, προσδιορίζεται συνολικά ο χάρτης της αρχαίας Ελλάδος του Γάλλου γεωγράφου Guill. Dilisle (1675-1726), πως είναι της εποχής μετά τη μάχη της Πύδνας και τη ρωμαϊκή κυριαρχία της.

*ιστορικού της Ιατρικής, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μετά από «σύντομη» εκεχειρία οι μάχες με την Χαμάς θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο μήνες

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι μόλις λήξει η «σύντομη» προσωρινή εκεχειρία…

23 Νοεμβρίου 2023

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ για διάσπαση: Αντιδημοκρατική στάση, παραβίασαν τη διπλή εντολή των αριστερών ψηφοφόρων

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα…

23 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Εύβοια – «Ποτάμια» οι δρόμοι, βίντεο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» το απόγευμα της Πέμπτης στην Εύβοια, τη στιγμή που κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει…

23 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες…

23 Νοεμβρίου 2023

Η Αθήνα φόρεσε τα γιορτινά της – Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα

Φως γέμισε το κέντρο της Αθήνας, με τη λάμψη να δίνεται από τη φωταγώγηση του…

23 Νοεμβρίου 2023

Ο Χαρίτσης επικεφαλής της νέας ΚΟ – Ρόλους και όνομα αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο ομάδα Αχτσιόγλου και Ομπρέλα

Τη διανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων αναμένεται να αποφασίσουν το Σαββατοκύριακο οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ…

23 Νοεμβρίου 2023