Πολιτισμός

Η Χάρτα της Ελλάδας κεντρίζει τα βλέμματα στην 85η ΔΕΘ – Κέντημα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

H Χάρτα του Ρήγα σε πιστή κεντητική απόδοση – ένα έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που φιλοξενείται εδώ και ενάμιση μήνα στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσιάζεται – αυτές τις μέρες – στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ύστερα από συνεννόηση φορέων του υπουργείου Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η Χάρτα αποτελεί ένα από τα περίοπτα επετειακά εκθέματα της φετινής ΔΕΘ, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των επισκεπτών, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού, που συρρέουν στο «Περίπτερο 13», όπου βρίσκεται και το περίπτερο της χειροτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού. Η Χάρτα του Λ.Ε.Β. σε κέντημα εντυπωσιάζει και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες πλησιάζουν πολύ κοντά για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους, εάν πράγματι το έργο είναι αυθεντικό και εάν το κέντημα έγινε με τα χέρια ή πρόκειται για κάτι άλλο. Διαβάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα κείμενα που τη συνοδεύουν και εκφράζονται πολύ θετικά για το αισθητικό της αποτέλεσμα. Εντυπωσιασμένη δήλωσε και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», από την οποία το έργο υποστηρίχτηκε από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή του, αλλά και στην εκθεσιακή του δραστηριότητα. Το ίδιο εντυπωσιασμένοι ήταν και οι επίσημοι που την επισκέφθηκαν, εκφράζοντας με κολακευτικά σχόλια την αξία του συλλογικού αυτού χειροτεχνικού έργου, μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία τη χαρακτήρισε «αριστούργημα», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτότυπο αυτό έργο, που αφορά στην πιστή κεντητική απόδοση της «Χάρτας της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798), σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πρόσφατα (21 Ιουλίου) έγινε η πρώτη ανοικτή παρουσίασή του σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και εκτίθεται. Μια επετειακή δράση, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού.  

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, φιλοτεχνήθηκε διά μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών  τεχνών (υφαντική, κεντητική, πλεκτική, κοπτική-ραπτική), που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία. Η Χάρτα αποτελεί ένα πρωτοφανές – για την εποχή – εκδοτικό εγχείρημα και ένα μεγαλόπνοο έργο που αντανακλά την έκταση, αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που τιμούμε φέτος. Το μεγάλο αυτό έργο της χειροτεχνίας,  απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών. Η Χάρτα καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση. Απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα. Απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη. Περιλαμβάνει επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, όπως της Κωνσταντινουπόλεως με τη συμβολική παράσταση του λιονταριού, της Φεράς «νυν λεγομένης Βελεστίνος», της Σπάρτης κ.ά. Επίσης, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, αρχαία τοπωνύμια, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση της Εθνεγερσίας. 

Ως εκ τούτου, το λαμπρό αυτό έργο της νεοελληνικής τέχνης, η «Χάρτα της Ελλάδος» σε κέντημα – ύστερα από την πρόταση του επίτιμου μέλους του Λ.Ε.Β. κ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», και προέδρου της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας, βρέθηκε  φέτος στο επίκεντρο της εκθεσιακής διοργάνωσης της ΔΕΘ, συμμετέχοντας στη μεγάλη επετειακή γιορτή.  

Μετά το τέλος της έκθεσής της στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, η Χάρτα θα επιστρέψει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και θα παραμείνει έως τις 7 Νοεμβρίου (αίθουσα 8), όπου θα είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 8.30-15.30. 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το