Πολιτισμός

Η αστυνομική λογοτεχνία με την πένα Ελληνίδων συγγραφέων – Μυθιστορήματα από τρεις εκπροσώπους της

Τρεις Ελληνίδες συγγραφείς εκπροσωπούν με επιτυχία τον συγγραφικό κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι αν νομίζετε πως το είδος είναι ανδρική υπόθεση, ας μην ξεχνάτε ότι η Αγκάθα Κρίστι, μια γυναίκα δηλαδή, είναι και η πιο γνωστή εκπρόσωπός της.

Της Χαριτίνης Μαλισσόβα*

 

1) Ευτυχία Γιαννάκη, Τριλογία της Αθήνας, Ίκαρος
Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια πλέον από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο αστυνομικό της μυθιστόρημα, Στο Πίσω Κάθισμα (Εκδόσεις Ίκαρος, 2016) με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι που την έφερε σε επαφή με χιλιάδες αναγνώστες. Δεν είναι μόνο η αστυνομική πλοκή, είναι το κοινωνικό σχόλιο και η καταβύθιση στον ψυχισμό των ηρώων της που ξεκλειδώνουν αυτή την επαφή με τους αναγνώστες. Όταν μιλάμε για σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία καλό είναι να έχουμε πλέον στο μυαλό μας ότι το αστυνομικό είναι το σχήμα, το πρώτο επίπεδο, η ιστορία γύρω από ένα έγκλημα και η έρευνα είναι απλώς οι αφορμές, αλλά η λογοτεχνία και το συναρπαστικό εσωτερικό ταξίδι και οι καθρεφτισμοί που επιφυλάσσει στον αναγνώστη είναι το ζητούμενο. Έστησε, λοιπόν, μεθοδικά ένα τρίπτυχο έργων που διαβάζονται αυτόνομα, αλλά και ως συνέχεια, ένα σύνθετο παζλ, μια ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων της πόλης που λειτουργεί βεβαίως ως σχήμα προκειμένου να δημιουργήσει μια συνθήκη όπου ο ίδιος ο αναγνώστης αναμετριέται με τον εαυτό του, τα όρια και τις απόψεις του, τους φόβους ή τις βεβαιότητές του, με το εδώ και το τώρα και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που απασχολούν τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική σφαίρα του. Στόχος της δεν είναι ο τεχνητός φόβος, η ανατροπή για την ανατροπή, ο αιφνιδιασμός και οι άσοι που πετιούνται από το μανίκι μου ή απλώς ένας έξυπνος γρίφος. Στόχος της είναι ο αναγνώστης να περιπλανηθεί σε ένα σύμπαν στο οποίο θα αναζητά λύσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο, σε αυτό που είναι ο ίδιος. (Από συνέντευξη στην εφ. Θεσσαλία)

2) Κική Τσιλιγγερίδου, Βυθισμένος ουρανός, εκδ.Bell


Η Κική Τσιλιγγερίδου, στο πρώτο της βιβλίο και πρώτο βιβλίο της επικείμενης τριλογίας της Στέλλας Άνταμς, δημιουργεί ένα σύγχρονο μυθιστόρημα δράσης, μυστηρίου και αγωνίας που ξεφεύγει από τα στεγανά της εγχώριας λογοτεχνίας του είδους. Ο πυρήνας του βιβλίου είναι η Στέλλα Άνταμς, χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις στη δυναμική της αστυνομικής υπόθεσης που εκείνη καλείται να εξιχνιάσει. Απόλυτη ισορροπία σε ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στη λογική και στην τρέλα. Σχήμα οξύμωρο που τρελαίνει την αδρεναλίνη σου. Σύντομα κεφάλαια, λιτός λόγος, συνεχείς εναλλαγές, πυρετικές εξελίξεις, ζωντανοί διάλογοι και γρήγορος ρυθμός δεν σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις τις άμυνές σου. Και απολαμβάνεις κάθε στιγμή καθώς βαλτώνεις μέσα σε αυτόν τον καθηλωτικό «Βυθισμένο ουρανό». (Κέλλυ Κρητικού, Athens Voice)

3) Σόνια Σαουλίδου, Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών, Ωκεανίδα


Το πρώτο βιβλίο της Σόνιας Σαουλίδου είναι ένα μυθιστόρημα με έντονα κοινωνικά στοιχεία.
«Μία προδομένη σύζυγος, μία εξαπατημένη γυναίκα, μια εγκαταλελειμμένη μάνα. Μέχρι τα μέσα του βιβλίου ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει ποιο είναι το βρώμικο μυστικό της πόλης που συνδέει τις υποθέσεις αυτών των τριών γυναικών και επηρεάζει τις ζωές τους.
Το μυστικό αποκαλύπτεται, οπότε ο αναγνώστης ξέρει τι ρόλο παίζει ο καθένας από τους κακούς χαρακτήρες. Μετά, όμως, οι χαρακτήρες αυτοί κάνουν τις δικές τους συμμαχίες, ορμώμενοι από την απληστία τους. Η πλοκή γίνεται πιο γρήγορη κι αποκτά μια αστυνομική χροιά, όχι τόσο από τις Αρχές αλλά από τα ίδια τα θύματα.
Ένας λόγος που απέφυγα να δώσω την έρευνα, εξολοκλήρου, στις Αρχές ήταν γιατί έχει ενδιαφέρον να ψάχνουν τα ίδια τα θύματα, αλλά και γιατί θα ήταν παρακινδυνευμένο για δική μου αρχή στο αστυνομικό.
Νομίζω, όμως, ότι τα πήγα καλά με τις ερωτήσεις της αστυνομίας στο τέλος, και στο κομμάτι αυτής της χροιάς του βιβλίου. Το απόλαυσα απίστευτα. Στο δεύτερο μυθιστόρημά μου τολμώ την αστυνομική έρευνα και, νομίζω, πως, τελικά, το μπορώ. Θα το δείτε». (Από συνέντευξη της Σ. Σαουλίδου στο missormadam.gr)

* Η Χαριτίνη Μαλισσόβα είναι εκπαιδευτικός-αρθρογράφος λογοτεχνίας και πολιτισμού

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το