Κόσμος

Οι αστροναύτες θα φάνε πρώτη φορά σαλάτα από το διαστημικό τους… μποστάνι

ImageHandler (1)

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα έχουν αύριο μία σημαντική αλλαγή στο μενού τους. Θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα έχουν φάει φυτά που θα έχουν αναπτυχθεί εκτός Γης, μέσα σε ειδικούς θαλάμους στο Σταθμό.

Τα μέλη της Αποστολής 44 θα είναι αυτά που θα γευτούν πρώτοι τα αποτελέσματα του πειράματος της NASA με την ονομασία Veg-01 στην οποία έχουν αναπτυχθεί μέσα σε ένα ειδικό χώρο του Σταθμού, με την ονομασία «Veggie» ειδικά σχεδιασμένο για να προσομοιώνει τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών στην επιφάνεια της Γης.

Το μενού θα περιλαμβάνει λίγο κόκκινο μαρούλι το οποίο έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά μέσα σε 33 ημέρες από την φύτευσή του. Αυτή είναι η δεύτερη παρτίδα λαχανικών που αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο εργαστήριο, με την πρώτη παρτίδα να έχει επιστρέψει στην Γη, τον Οκτώβριο του 2014, για ανάλυση της ασφάλειας των φυτών.

Το πείραμα είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης αποστολής για να βρεθεί ένας τρόπος σταθερών συνθηκών για τη ΝΑSA και το ταξίδι προς τον Άρη. Ένας τέτοιο διαστημικό «μποστάνι» θα μπορούσε να παράγει τα απαραίτητα λαχανικά για τους ανθρώπους που θα κληθούν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Ιδίως αν υπολογίσουμε ότι σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων της NASA τα φρέσκα λαχανικά μπορούν να έχουν θετικότατη επίδραση στην διάθεση των αστροναυτών, ενώ μπορεί να τους προστατέψει ενάντια και στην ακτινοβολία από το διάστημα.

Εκτός από το να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην πακεταρισμένη τροφή της NASA, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν το πολύ τρία χρόνια, οι υπεύθυνοι του πειράματος τονίζουν ότι εκτός από φρέσκια τροφή, η ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη ενασχόληση στα μεγάλα ταξίδια του διαστήματος.

Το πείραμα επίσης θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμο και για εκείνους που βρίσκονται στην Γη. Καθώς μεγάλος μέρος της τεχνολογίας που και των διαδικασιών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ανάπτυξη φυτών μέσα σε αστικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας ειδικές πηγές φωτός και νέες διαδικασίες για την καλύτερη αξιοποίηση του νερού.

Το εργαστήριο Veggie είναι ένα μόνο μέρος της διαδρομής προς τον Άρη. Ένα πρόγραμμα σχετίζεται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας που απαιτείται για να επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν έναν αστεροειδή μέχρι το 2025 και να περπατήσει στην επιφάνεια του Άρη τη δεκαετία του 2030.

Πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το