Ελλάδα

Η αστυνομικός που γράφει παραμύθια

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου έχει καταφέρει να συνδυάζει τις δύο ιδιότητες με αρμονία, φαντασία και αλληλεγγύη.

Στην επαγγελματική της ζωή, υπηρετεί στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οταν… σχολάει όμως, γράφει παραμύθια για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Το παραμύθι της «Μια ζαχαρένια συνταγή» κυκλοφόρησε πρόσφατα σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου από τις εκδόσεις IANOS, υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Υπατης Αρμοστείας, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

«Ηθελα κι εγώ να βοηθήσω… Οταν είδα και την Aya, ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, που φιλοξενείται σε προσφυγικό καταυλισμό της Ιορδανίας και έκανε λόγο για το όνειρό της να γίνει γιατρός για να βοηθήσει την αδελφή της και τα παιδιά που δεν είχαν χρήματα, όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους», εξήγησε η συγγραφέας του παραμυθιού στο «Εθνος».

«Αστυνομικός και συγγραφέας παραμυθιών… Ναι, μπορεί να ακούγεται οξύμωρο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τον συνδυασμό των δύο ιδιοτήτων. Οταν δεν εξαιρείς τον παράγοντα άνθρωπο από την καθημερινότητά σου, τότε όλα ισορροπούν χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις και χωρίς κόπο. Ιδιότητα χωρίς ανθρωπιά είναι πορεία στο κενό. Καθημερινότητα χωρίς φαντασία είναι πίνακας χωρίς χρώματα», εξήγησε στο «Εθνος» η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

«Με θυμάμαι μικρό παιδί να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στα «Σκέφτομαι και γράφω» του δημοτικού, προσπαθώντας να αναδείξω τις λεπτομέρειες που δεν φαίνονταν με «γυμνό μάτι». Πιστεύω με πάθος ότι τα παιδιά είναι το σημείο εκκίνησης για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, που όλοι στα δύσκολά μας ονειρευόμαστε. Και σε αυτήν την εκκίνηση θέλω να δώσω μία επιπλέον ώθηση. Μια κοινωνία ελεύθερη, να διεκδικεί, να αγωνίζεται», τονίζει. Τα έσοδα από το βιβλίο της διατίθενται στην παγκόσμια εκστρατεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων.

«Τα παιδιά αυτά, όπως και όλα τα παιδιά, γεννήθηκαν για να κάνουν όνειρα και να έχουν τη δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν. Ξαφνικά όλα άλλαξαν. Η καθημερινότητά τους έμεινε χωρίς όνειρα, η ανθρώπινη αξία υποτιμήθηκε και η διαφυγή τους ήταν η μόνη λύση. Μια λύση που πολλές φορές σημαίνει και το τέλος. Θέλησα να πω στην Aya και σε όλα αυτά τα παιδιά να μη σταματήσουν να πιστεύουν. Να μη σταματάνε να ονειρεύονται. Τα όνειρα μας ανήκουν, καθώς και η δύναμη να τα πραγματοποιήσουμε. Με τον τρόπο μου στέκομαι δίπλα σε αυτά τα παιδικά όνειρα και τα στηρίζω», μας είπε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

«Τελικά, η Αστυνομία ως θεσμός έχει ανθρώπινο πρόσωπο;», τη ρωτήσαμε. «Είναι η αποστολή και το καθήκον της. Το έχω συναντήσει σε περιστατικά που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας με συναδέλφους μου που συμπαραστέκονται, που βρέθηκαν δίπλα σε πολλούς που είχαν ανάγκη», απάντησε με σιγουριά.

Μέσω των παρουσιάσεων του «Ρένιου» της, η Φ. Κωνσταντοπούλου έχει ζήσει αξέχαστες εμπειρίες. «Θα μου μείνει αξέχαστη εκείνη της Θεσσαλονίκης, όπου παιδιά από το ”Χαμόγελο του Παιδιού” παρακολούθησαν την παρουσίαση και στη συνέχεια όλοι μαζί στολίσαμε με τη βοήθεια της ζαχαροτέχνη Melisoula – Μελινα Χατζηπαντελή χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Στο τέλος με πλησίασε ένα παιδί και μου είπε: ”Κυρία, θα ξαναέρθετε να μας διαβάσετε παραμύθια;”. Τα μάτια του είχαν θλίψη, αλλά και τη λάμψη της στιγμής. Του υποσχέθηκα ότι θα πάω ξανά και του ζήτησα να τον πάρω μια αγκαλιά. Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο σφιχτή αγκαλιά».

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος είναι ένας ζαχαροπλάστης που το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του είναι στα σύννεφα. Φτιάχνει γλυκά για τους ήρωες των παραμυθιών, αλλά αγαπάει πολύ και τους ανθρώπους και φέτος την Πρωτοχρονιά φτιάχνει ένα γλυκό μόνο για εκείνους. Φτιάχνει τη Συνταγή της αγάπης με υλικά που όλοι έχουμε μέσα μας, αρκεί μόνο να ανοίξουμε το ντουλαπάκι της καρδιάς μας και να τα ανασύρουμε. Φτιάχνει τη Συνταγή της αλληλεγγύης, που δίνει το σύνθημα της ενότητας, της ισότητας, του όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το