Τοπικά

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες του Ξενώνα “Άρσις” ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους

P1110666

Δράσεις ενημέρωσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες υλοποίησε ο Ξενώνας “Άρσις” στη Μακρινίτσα το προγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα» που χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και υλοποιείται από το Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης των Παιδιών, της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Οι δράσεις αφορούσαν βιωματικά εργαστήρια (workshops) που στηρίζονταν στην ενεργή συμμετοχή των ανηλίκων και χρησιμοποίησαν τεχνικές Κοινωνικού Θεάτρου και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Στόχοι της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση των ασυνόδευτων ανηλίκων για τα δικαιώματα τους με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του Παιδιού, η πρόληψη του trafficking και η ανάπτυξη τρόπων αυτοπροστασίας από κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν. Τα εργαστήρια συντόνισαν η Θεατρολόγος Χριστίνα Χατζηνικολάου και η Ψυχολόγος Βασιλική Τσαγκάρη.

P1110619
Οι δράσεις διήρκησαν 4 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι νέοι, μέσα από παιχνίδια ρόλων, ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, forum theatre, ομαδικές συζητήσεις, παρακολούθηση βίντεο και άλλες δραστηριότητες, μοιράστηκαν τα προσωπικά τους βιώματα, ενημερώθηκαν πάνω στα δικαιώματά τους και αντιλήφθηκαν με ποιόν τρόπο μπορούν αυτά να καταπατώνται, αλλά και πως εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα κατάλληλα πρόσωπα- φορείς, ώστε να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια για τη λύση του προβλήματός τους. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι στιγμές που οι συμμετέχοντες συζητούσαν και δημιουργούσαν θεατρικές σκηνές που αφορούσαν πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες πάνω στη διακίνηση και το trafficking, διερευνώντας κινδύνους και πιθανούς τρόπους αυτό-προστασίας. Τα παιδιά απόλαυσαν την εμπειρία και συμμετείχαν ενεργά και καθολικά. Τέλος, η βοήθεια των μεταφραστών του Ξενώνα ήταν πολύτιμη για την υλοποίηση του βιωματικού προγράμματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το