Θ Plus

Η Αρίθα Φράνκλιν άφησε τεράστια περιουσία, αλλά όχι διαθήκη – Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά της

Η Αρίθα Φράνκλιν έζησε μέχρι την ηλικία των 76 ετών και τελικά πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος, χωρίς να αφήσει πίσω τη διαθήκη.
Η διάσημη τραγουδίστρια της σόουλ ήταν τόσο σκληρή στις επαγγελματικές της συναλλαγές που απαιτούσε να πληρώνεται μετρητά πριν την κάθε της εμφάνιση. Οι κληρονόμοι της όμως θα τα βρουν σκούρα τώρα.

Οι τέσσερις γιοι της και άλλα μέλη της οικογένειάς της μετά την κηδεία της την Παρασκευή στο Ντιτρόιτ, έχουν ένα δύσκολο έργο. Να ανακαλύψουν το ύψος της περιουσίας της και να το μοιραστούν, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και είναι πιθανόν να γίνει δημόσια.
Οι ειδικοί σε θέματα περιουσίας εξέφρασαν την έκπληξή τους, αλλά όχι και σοκ, από το γεγονός ότι ένα πλούσιο άτομο όπως η Αρίθα δεν έκανε διαθήκη. Τυουλάχιστον ένας από τους δικηγόρους της τραγουδίστριας, λέει ότι προσπάθησε επανειλημμένα να την πείσει να συντάξει μία, εδώ και πολλά χρόνια.
«Προσπάθησα να την πείσω πως έπρεπε όχι μόνο να κάνει διαθήκη, αλλά και ένα καταπίστευμα όσο ήταν ζωντανή» λέει ο Ντον Γουίλσον, ένας δικηγόρος του Λος Άντζελες, που συνεργάστηκε με την Αρίθα για σχεδόν 30 χρόνια. «Δεν μου είπε ποτέ ‘όχι, δεν θέλω να την κάνω’. Κατανοούσε την ανάγκη. Απλά δεν θεώρησε πως ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει».

Λόρα Ζβίκερ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα προγραμματισμού ακινήτων αλλά δεν έχει σχέση με την περιουσία της Φράνκλιν, λέει ότι είναι κάτι που συναντά συχνά. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να έρχονται αντιμέτωποι με την δική τους θνησιμότητα» λέει. «Είχα έναν πελάτη με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που έπασχε από διαβήτη τελικού σταδίου. Προσπάθησα πολλές φορές να τον πείσω για έναν προγραμματισμό των ακινήτων του, αλλά δεν υπέγραφε τα έγγραφα».

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Όκλαντ του Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα, από τον Ντέιβιντ Μπένετ, τον δικηγόρο που συνεργάστηκε στενά με την Φράνκλιν, παρουσιάζουν τα λίγα γνωστά:
Δεν ήταν παντρεμένη και άφησε πίσω της 4 παιδιά ηλικίας από 48 έως 63 ετών.

Ο γιος της Αρίθα Φράνκλιν, Έντουαρντ

Σύμφωνα με τον νόμο του Μίσιγκαν, όπως και στα περισσότερα κράτη, οι γιοι της θα μοιράσουν ισάξια τα περιουσιακά στοιχεία της μητέρας του, απουσία διαθήκης και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγκρουσης μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Ο φίλος της Αρίθα Φράνκλιν, Ρόν Μότεν, επιχειρηματίας του Μίσιγκαν, έδωσε στους τέσσερις γιους της μια κάποια καθοδήγηση στην ομιλία του στην κηδεία της την Παρασκευή.
«Να θυμάστε την οικογένεια και τους φίλους σας που ήταν μαζί σας εδώ και χρόνια» είπε ο Μότεν στους γιους της. «Επειδή πρόκειται να γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους που θα θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι σας φίλοι τώρα. Θα γνωρίσετε επίσης άτομα που θα έχουν τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο για εσάς. Η συμβουλή μου; Να προχωράτε αργά, να είστε προσεκτικοί και έξυπνοι».

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν την αξίας της περιουσίας της Φράνκλιν. Ο αριθμός σίγουρα φτάνει τα δεκάδες εκατομμύρια, αλλά πιθανότατα θα υπάρχουν ευρέως διαφορετικές εκτιμήσεις καθώς οι δικηγόροι θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τον πλούτο της για φορολογικούς λόγους και η εφορεία θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει το ποσό για τους δικούς της λόγους.
Η Φράνκλιν διατήρησε την κυριότητα των τραγουδιών που έγραψε. Παρόλο που οι δίσκοι της έπαιξαν εκατομμύρια φορές, κέρδισε ελάχιστα από τα ραδιοφωνικά δικαιώματα από τραγούδια όπως το «Respect» επειδή αυτές οι πληρωμές πηγαίνουν στον συγγραφέα του τραγουδιού και όχι στον καλλιτέχνη. Στην περίπτωση του «Respect» τα δικαιώματα πηγαίνουν στην περιουσία του Ότις Ρέντινγκ, παρόλο που το τραγούδι οφείλει την δημοτικότητά του στην Φράνκλιν.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της βασίλισσας της σόουλ υπάρχουν αρκετά ακίνητα στην περιοχή του Ντιτρόιτ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις φορολογικών εκτιμητών αξίζουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια, με μια αγοραία αξία που θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι διπλάσια.

Μόλις καθοριστεί η αξία – μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια – η εφορεία θα λάβει τυχόν φόρους που όφειλε η Φράνκλιν, και μετά θα φορολογήσει την περιουσία της στο 40% για οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία πέραν των 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφίες: AP

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το