Τοπικά

Η Αργώ της Μυθολογίας και της Αστρονομίας σε ομιλία στον Βόλο

Η Αργώ της Μυθολογίας και της Αστρονομίας θα είναι το αντικείμενο της εναρκτήριας σημερινής ομιλίας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών Αστρονομίας για όλους, που γίνονται εδώ και 28 συνεχή χρόνια. Είναι από τις σπουδαιότερες ομιλίες των θετικών επιστημών που γίνονται στην πόλη μας και δίκαια τις παρακολουθούν όλοι οι επιστήμονες της περιοχής μας, που θέλουν να είναι ενήμεροι στα τεκταινόμενα των σύγχρονων επιστημονικών προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας.

Πρώτος φετινός ομιλητής θα είναι ο κ. Χαρίτων Τομπουλίδης, αστροφυσικός και πρόεδρος του Παραρτήματος Νάουσας, ο οποίος έλαβε φέτος το πανελλήνιο βραβείο του «Ερασιτέχνη Αστρονόμου του 2017». Το θέμα του είναι σχετικό με την πολυθρύλητη Αργώ του τόπου μας: «Ένα ταξίδι με την Αργώ στον ουράνιο θόλο και στις ιστορίες των λαών».
Η ομιλία θα γίνει αύριο, 7 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

«Τι ήταν η Αργώ; Μύθος ή πραγματικότητα; Ποια ήταν η Αργώ και τι ρόλο έπαιξε στην ιστορία του ανθρώπου πάνω στη Γη; Ήταν ένα μυθικό καράβι ή μια πρωταγωνίστρια του ουρανού που μας δίδασκε τις εποχές, τον χρόνο;

Ο άνθρωπος ήταν πάντα κοντά στον ουρανό και στα άστρα του. Τον αγαπούσε τον ουρανό και τον άκουγε. Όπως τα παιδιά άκουγαν τις γιαγιάδες να τους λένε παραμύθια. Και ο ουρανός με τη σειρά του, σαν μια πολύχρονη γιαγιά που αγαπάει τα παιδιά της, κάθε βράδυ μας διηγούνταν και παραμύθια διαφορετικά. Παραμύθια που δε μας νανούριζαν μόνο, αλλά και μας μάγευαν και μας διέγειραν συγχρόνως. Και μας βοηθούσαν. Μας βοηθήσαν για να επιζήσουμε πάνω στην Υδρόγειο. Μας βοηθούσαν να προσανατολιστούμε και στο χώρο και στο χρόνο.
Πολλά από τα παραμύθια αυτά ζουν ακόμη μέχρι σήμερα. Εμείς όμως δεν τα ακούμε. Η τεχνολογία μας έχει αποκόψει από τις ρίζες μας. Από την νηπιακή μας κούνια. Από την ομορφιά του έναστρου ουρανού. Ακούμε τώρα τα μέντιουμ. Τα προγράμματα των υπολογιστών. Τους αστρολόγους των Μ.Μ.Ε., είτε αυτά λέγονται τηλεοράσεις, είτε οθόνες Smartphones (τι γελοίο όνομα: smart phone= έξυπνη φωνή). Και έτσι ξεκοπήκαμε από τις ρίζες μας. Πλέουμε ανερμάτιστοι στον αιθέρα. Και τα άστρα έφυγαν μακριά. Πολύ μακριά. Σε αποστάσεις ετών φωτός.

Και αυτοί ακόμη οι ζωδιακοί αστερισμοί που μας καθόριζαν τον χρόνο στη ζωή μας, σήμερα καθορίζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων με τα παραμύθια των αστρολόγων. Γιατί, τα σημερινά παραμύθια των αστρολόγων, μόνο την τσέπη των αστρολόγων γεμίζουν με χρήματα και τίποτε άλλο. Κι έτσι, ενώ παλιά τα παραμύθια της γιαγιάς του έναστρου ουρανού, μας κρατούσαν ξύπνιους και επιζήσαμε, τα σημερινά παραμύθια των αστρολόγων μας κοιμίζουν και μας καταστρέφουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το