Τοπικά

Η απάντηση του Κ. Αγοραστού στους επιστημονικούς φορείς για την αέρια ρύπανση

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με σημερινές του δηλώσεις υποβάθμισε  την ημερίδα που διοργάνωσαν οι επιστημονικοί φορείς της πόλης για την αέρια ρύπανση αλλά και το ίδιο το πρόβλημα, ενώ δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (μέσω της ομάδας Γουργουλιάνη) που πραγματοποιεί μετρήσεις στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, δεν έχει καμία πιστοποίηση. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε ο Περιφερειάρχης σχολιάστηκε με σκίτσα του Αρκά από τον καθηγητή πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, για τις απόψεις του περί μη ύπαρξης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.

Ο Κώστας Αγοραστός σήμερα σχολίασε τις αρνητικές κριτικές για την απουσία της Περιφέρειας από την ημερίδα για τη ρύπανση στο Βόλο , υποβαθμίζοντας την επιστημονική εκδήλωση:
“Καλό θα είναι να μιλούν για τη δημόσια υγεία εκείνοι που έχουν στοιχεία από πιστοποιημένες πηγές, εκείνοι που έχουν την ευθύνη του λόγου τους. Δεν παίζει κανείς με τη δημόσια υγεία και με τη φήμη του Βόλου. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε να διασύρουν τον Βόλο, ούτε να τρομοκρατούν τον κόσμο. Δεν περιμέναμε να μας δώσει λεφτά το Υπουργείο ή να εντάξουμε με ΕΣΠΑ τους σταθμούς μέτρησης. Φέραμε έναν πιο σύγχρονο σταθμό μέτρησης. Είναι μετακινούμενος και μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί σε άλλες περιοχές.
Τον εγκαταστήσαμε στην περιφερειακή ενότητα γιατί μας είπαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέρος να εγκατασταθεί. Η κ.Κολυνδρίνη προσπαθεί να ενταχθεί στο δίκτυο μέτρησης.
Ευελπιστώ το Υπουργείο να έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Eμείς στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας κάναμε τροποποίηση για να εντάξουμε οχτώ νέους σταθμούς μέτρησης (δύο σε κάθε νομό) και όπου χρειαστεί θα έχουμε ως εναλλακτική λύση τον σταθμό που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα.

Προχωράμε και στη μελέτη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είναι το μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο για να δούμε την προέλευση της μυρωδιάς και την ποιότητα του αέρα. Προχωράμε και στην ολφακτομετρία. “Χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό εργαλείο. Έχουμε κάνει έρευνα με τον Δημόκριτο για φουράνια και διοξίνες, κάνουμε για το έδαφος και περιμένουμε τα αποτελέσματα για την υγεία στην περιοχή, μετράμε τον νερό και τον αέρα. Εμείς μιλάμε υπεύθυνα και έχουμε την ευθύνη του λόγου μας. Ό,τι λένε οι μετρήσεις και λένε οι ειδικοί, αυτό μεταφέρουμε και στον κόσμο. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο. Να είστε σίγουροι ότι κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρχει πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Υπάρχουν κέντρα που φέρνουν ψευδές ειδήσεις για να πουλήσουν την είδηση. Η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου.
Δεν αποκλείσαμε και δεν λογοκρίναμε κανέναν αλλά δεν δημιουργούμε τοξικότητα στην κοινωνία και είμαστε οι μοναδικοί που συνεργαζόμαστε. Αυτό φαίνεται από τις ενέργειές μας.

“Μας λένε γιατί δεν δώσαμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τη μελέτη. Δεν έχουν ούτε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο και ο πρύτανης θέλει και πιέζει για την πιστοποίησή τους. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο, βάζουμε 1,5 εκ. για ερευνητικά προγράμματα, αναβαθμίζουμε όλα τα κτήρια και έχουμε δώσει πάνω από 70 εκ. ευρώ. Και κάποιοι βγαίνουν και έχουν το θράσος να λένε διάφορα. Είναι υπόλογοι όμως. Οφείλουν σεβασμό στον κόσμο και στους καθηγητές που έκαναν αγώνες για να έρθει εδώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αν υπάρχει πρόβλημα να έρθουν να μας το πουν και να μας πουν και τις λύσεις. Άλλοι περιχαρακώνονται για λόγους που εκείνη γνωρίζουν και εξυπηρετούν.

“Όταν οι ημερίδες είναι σοβαρές, η σοβαρότητα φαίνεται από την απήχηση που έχει, από τους ανθρώπους που μιλούν, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μετρήσεις, βεβαίως. Και όταν συνεργάζονται μαζί μας και με το Υπουργείο. Όταν δεν υπάρχει συνεργασία και γίνεται μία ημερίδα απλώς για να υπάρχει ημερίδα, αυτό δε συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών.

Σχολιάστηκε η απουσία μου από την ημερίδα γιατί το μόνο που είχε να παρουσιάσει ήταν η απουσία μας. Εγώ ήμουν στην Αθήνα και έπρεπε να μιλήσω σε μια συνέντευξη για την Ευρώπη. Η συμμετοχή στις ημερίδες μιας Περιφέρειας που είναι το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων είναι συμμετοχική, συνεργατική και όχι προσχηματική. Εμείς είμαστε επί της ουσίας και όχι στην ταμπέλα. Το μόνο που έπαιξε δεν ήταν τα αποτελέσματα, αλλά ότι δεν είμαστε εμείς εκεί. Αν είναι τόσο σημαντική η παρουσία μας θα έπρεπε να είναι διαφορετική και η διάρθρωση της ημερίδας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το