Τοπικά

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη στη «Θ»: Στην κρίση δεν παίξαμε άμυνα, επιλέξαμε την επίθεση

«Αθόρυβα αλλάξαμε το πρόσωπο της Μαγνησίας από τη στασιμότητα και την κρίση. Πράξαμε όσα δεσμευτήκαμε», δηλώνει σε συνέντευξή της στη «Θ» η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη που και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα είναι η «επικεφαλής» του ψηφοδελτίου του Κώστα Αγοραστού στη Μαγνησία με τη διαφορά ότι θα διεκδικήσει «σταυρό».
Τονίζει ότι με τη δράση της η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας απέδειξε πως και τα πιο δύσκολα πράγματα μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και να δοθούν λύσεις με συνεργασίες χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενώ για τους αντιπάλους στις περιφερειακές εκλογές σημειώνει πως δεν την απασχολεί η… βουλευτική καριέρα κανενός από εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές σε πρόβα τζενεράλε για μια έδρα στο κοινοβούλιο.

Ένας κύκλος τελειώνει και ένας νέος ανοίγει με νέα δεδομένα που δημιουργεί στην αυτοδιοίκηση ο Κλεισθένης. Γιατί θελήσατε να είστε ξανά υποψήφια για την Περιφέρεια;
Όταν αναλάβαμε, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα παρελθόν που δεν μας επέτρεπε να ξεκινήσουμε εύκολα τη θητεία μας και ένα απροετοίμαστο μέλλον. Ανατρέψαμε τα δεδομένα και αυτό μας το αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Πιστεύω πως αυτό συνέβη γιατί ενώσαμε το Νομό, χωρίς αντιπαλότητες. Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά προσωπικά δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι δέχομαι αντιπολιτευτικό πόλεμο γιατί και εγώ από την πλευρά μου δεν πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι μπορεί κανείς να διοικήσει και να λύσει προβλήματα που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων με την κομματική ταυτότητα στο χέρι. Όλοι μας έχουμε και ιδεολογικές και κομματικές αναφορές και οι διαφωνίες ήταν πολλές και με πολλούς, αλλά οι συζητήσεις για λύσεις ήταν αδιάλειπτες και πάντα βρίσκαμε την χρυσή τομή με όλους.
Ειλικρινά πιστεύω πως θα μπορούσαν να γίνουν εκατοντάδες ακόμη παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς εάν υπήρχε ουσιαστική θεσμική μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των πολλών και αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων των φορέων, που έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας. Επιμείναμε αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα εστιασθεί ο προεκλογικός αγώνας, που μπαίνει στην τελική ευθεία. Τι φοβάστε σε αυτή την αναμέτρηση;
Δεν φοβάμαι τίποτα. Εκτιμώ όλους όσοι μετέχουν στις εκλογές αλλά εμείς έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα έργου και μια σωστή διοίκηση. Δεν έχουμε στον Νομό και σε όλη τη Θεσσαλία την πολυτέλεια για πειραματισμούς και επιτρέψτε μου να σας πω ότι και οι πολίτες δεν θα ήθελαν πειράματα σύμφωνα με όσα εισπράττω από τις καθημερινές επαφές μαζί τους σε κάθε γωνιά του Νομού. Έχω λοιπόν αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προεκλογική περίοδος είναι ένα κατοστάρι μπροστά στον μαραθώνιο που διανύουμε και με απασχολεί η δική μας ομάδα και η δική μας δραστηριότητα. Δεν με απασχολεί η βουλευτική καριέρα κανενός από εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές σε πρόβα τζενεράλε για μια έδρα στο κοινοβούλιο. Υπάρχει από την πλευρά μας σχέδιο και βούληση και δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να χαθεί, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δημιουργήσαμε έργα που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και έρχονται να ικανοποιήσουν χρόνια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών μας, δίνοντας λύση σε χρονίζοντα προβλήματα. Με την παραγωγή των έργων διαχέεται χρήμα στην τοπική οικονομία και συμβάλλουμε στη διατήρηση ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε εμείς ως Περιφέρεια την ισορροπία της κοινωνίας. Δεν θα κουράσω απαριθμώντας έργα, αλλά το ΚΕΘΕΑ στο Βόλο, τα υποβρύχια Μουσεία, οι επενδύσεις στο Νοσοκομείο του Βόλου, το νέο Κέντρο Υγείας στη Σκιάθο, η διοχέτευση 50 εκατομμυρίων ευρώ στον Αλμυρό για έργα ποιότητας ζωής είναι μεγάλες επενδύσεις και ένα μεγάλο έργο ζωής είναι η Κάρλα. Με τα έργα που υλοποιούμε δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για τους ανθρώπους. Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στην Περιφέρεια σας διαβεβαιώνω πως τίποτα δεν ήταν αυτονόητο. Δεκάδες έργα ξεκίνησαν από το μηδέν.

Δίνετε την εικόνα ότι δεν κάνατε κανένα λάθος, ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις και ότι βαθμολογείται τον εαυτό σας με άριστα…
Δεν είμαι από την ιδιοσυγκρασία μου υπερβολική και θα ήταν άδικο να μου χρεωθεί υπερβολή. Σήμερα, η Περιφέρεια έχει γίνει γνωστή, έχει καταγράψει σημαντικές πρωτιές σε επίπεδο κοινωνικών παρεμβάσεων, υποδομών, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, αθλητικών γεγονότων. Θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να θεωρείται η Περιφέρεια υπεύθυνη για όλα, και να υποκαθιστά την κυβέρνηση. Πάρτε παράδειγμα το αεροδρόμιο της Αγχιάλου. Εάν ήταν στο χέρι μας θα λειτουργούσε μέσα από ένα σχέδιο, ένα σωστό μάνατζμεντ. Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν λειτουργεί σωστά και ζητάνε ευθύνες. Ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις και καλά κάνει γιατί σωστά τον εκπαιδεύσαμε να έχει απαιτήσεις από εμάς. Δεν μπορούμε όμως να υπερβούμε το κράτος. Δεν μπορούμε να υπερβούμε το κράτος στο θέμα του περιφερειακού δρόμου του Βόλου, αν και προσπαθούμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό χρόνιων προβλημάτων γραφειοκρατίας και αδιαφορίας. Εμείς κινηθήκαμε από την πλευρά μας σε δυο βασικά επίπεδα στόχευσης. Δράσεις και άμεσες παρεμβάσεις όπου καθημερινά απαιτείται και σε όποιον τομέα απαιτείται και έργα υποδομής.

Ποιο, νομίζετε, ότι ήταν το δυνατό σημείο της διοίκησης που ασκήσατε στην Περιφερειακή Ενότητα;
Η διαρκής λογοδοσία και η στήριξη της καθημερινής αγωνίας των πολιτών. Κάθε μέρα είμαι έξω και φροντίζω όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμα να βρίσκομαι στα έργα και όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπήρξε κρίση στο Νομό, όπως οι μεγάλες κακοκαιρίες, οι πλημμύρες και τα χιόνια που να μην ήμουν 24ωρα στο δρόμο. Δεν διοικήθηκε ο Νομός από το γραφείο.
Καθημερινά βλέπω στο δρόμο και στο γραφείο δεκάδες ανθρώπους. Συζητάμε, με κρίνουν για όσα υποστηρίζω ή προτείνω, τους κρίνω και εγώ και μέσα από διάλογο βρίσκουμε λύσεις. Δεν επέλεξα όλα αυτά τα χρόνια να στήνομαι σε τηλεπαράθυρα για να προβάλλομαι. Νομίζω ότι τα νούμερα των κονδυλίων που διατέθηκαν και το έργο μιλούν από μόνα τους. Το 2018 διοχετεύθηκαν στη Μαγνησία μέσω έργων 153 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας. Εμείς στην κρίση δεν παίξαμε άμυνα, αλλά επιλέξαμε την επίθεση. Επειδή σε κάθε έργο ήμουν και είμαι παρούσα σας βεβαιώνω ότι ολοκληρώνουμε μια θητεία με ανανεωμένες υποδομές στην ηπειρωτική και νησιωτική Μαγνησία και με οικονομικούς πόρους έτοιμους για νέες επενδύσεις. Παλέψαμε με την υποστελέχωση, το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά αφήσαμε το σημάδι μας ανεξίτηλο. Κανείς δεν διανοήθηκε ούτε στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης να μας κατηγορήσει για κακοδιοίκηση, πελατειασμό και τα έργα βιτρίνας. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε μια πορεία δημιουργική που φέρνει αποτελέσματα.

Δηλώνετε πως δεν υποστηρίξατε την προσωπική σας προβολή, αλλά είστε όμως υπερδραστήρια στα κοινωνικά δίκτυα
Έχω επιλέξει συνειδητά αυτή τη μορφή επικοινωνίας με τους πολίτες. Πραγματικά χρησιμοποιώ τα κοινωνικά δίκτυα ως ένα καθημερινό ημερολόγιο. Κατέκτησα όμως κάτι πολύ θετικό. Με φωνάζουν γνωστοί και άγνωστοι με το μικρό μου όνομα.
Μπορεί να ακούγεται σε εσάς «κάπως» αλλά για μένα η παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα είναι λογοδοσία.
Φαίνεται ότι δίνουμε αγώνα διαρκείας και αλλάζουμε το πρότυπο άσκησης διοίκησης, με αλλαγή κουλτούρας, νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Δεν είμαι έξω από τον κόσμο αλλά ένα με τον κόσμο. Στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και των social media, τα γραπτά, οι εικόνες, οι ιδέες, οι συμπεριφορές μένουν και εγώ θέλω να κρίνομαι κάθε μέρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το