Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική πορεία της παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ένα μεγαλύτερο νούμερο στη ζυγαριά του παιδιού, αλλά και άλλα προβλήματα υγείας, όπως τονίζει η υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου κ. Σοφία Κανταράκη, με αφορμή την έρευνα και την καταγραφή των απόψεων των μαθητών για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων.
Εξηγούν πόσο απέχει η διατροφή τους από τα πρότυπα της μεσογειακής και πόσο προσπαθούν, για να την επαναφέρουν σε ισορροπία. «Οι μαθητές ιχνηλατώντας τη σχολική μας κοινότητα, αλλά και την κοινωνία, αφουγκράζονται τους παλμούς και φέρνουν στο προσκήνιο θέματα επικαιρότητας, και όχι μόνο, σημαντικά για τη ζωή μας. Το νέο θέμα που διερευνήσαμε αυτή τη φορά, αφορά στη διατροφή των μαθητών. Υγιές σώμα σημαίνει υγιές μυαλό. Ένα ζήτημα που δεν τους αφήνει αδιάφορους, για αυτό και οι ίδιοι δίνουν απεικονιστικά το προσωπικό τους στίγμα στο θέμα της διατροφής. Το διατροφικό τους μοτίβο εξαρτάται από την οικογένεια. Γνωρίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα, που ενισχύουν τη γνωστική τους λειτουργία», επισημαίνεται σχετικά.
Οι νέοι τρώνε υγιεινά, διότι αθλούνται
Πρόδρομος Νατσικόπουλος: «Είναι γεγονός ότι η διατροφή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την καθημερινότητα κάθε ατόμου. Άραγε, όμως, πόσο υγιεινά τρώνε οι νέοι της Ελλάδος και ποιες οι διατροφικές τους συνήθειες; Σαν αθλητής σε ποδοσφαιρική ομάδα, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή, καταναλώνω κρέας, είτε ψάρι είτε κόκκινο, λόγω το ότι είναι πηγή πρωτείνης. Τις υπόλοιπες ημέρες, τις οποίες τηρώ τη νηστεία, οπότε τρώω ή ζυμαρικά ή όσπρια χωρίς καμία εξαίρεση. Όσον αναφορά τα ταχυφαγεία, καταναλώνω μια φορά την εβδομάδα αν είναι ανάγκη ή όταν βγαίνω με τους φίλους μου τα σαββατοκύριακα. Η διατροφή είναι σίγουρα κάτι αναγκαίο στη ζωή μας, και δε πρέπει να λείπει από κανέναν. Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι της εποχής μας τρώνε υγιεινά, διότι αθλούνται και επίσης, η γεωγραφική θέση της Ελλάδος και τα ελληνικά προϊόντα βοηθούν στην σωματική ανάπτυξη καθενός».
Βασιλική Ζαλώνη: «Ως αθλήτρια κωπηλασίας, οι τροφές που καταναλώνω είναι περιορισμένες. Η διατροφή μου όπως και κάθε άλλου αθλητή δεν θα έπρεπε να είναι πνιγμένη στις πρωτεΐνες και τους ηλεκτρολύτες, αλλά να εμπλουτίζεται και από άλλες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας και πολλά ακόμα. Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος, που προσπαθεί να τρώει όλες τις σωστές τροφές, άσχετα αν κάποιες φορές δυσκολεύομαι να κρατήσω μια ισορροπημένη διατροφή. Στη ζωή μου υπάρχουν και πολλές μέρες, τις οποίες θέλω να τρώω και ανθυγιεινά, τα οποία αν και γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν κάνουν καλό στον οργανισμό μου, συνεχίζω να τα καταναλώνω».
Μαρκέλλα Καμήτα: «Σήμερα, η σωστή διατροφή είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους. Εγώ ως αθλήτρια και συγκεκριμένα χορεύτρια μπαλέτου, προσέχω την διατροφή μου. Το κρέας είναι το φαγητό που συνηθίζω να έχω στα γεύματά μου, το προτιμώ και πιστεύω ότι είναι αρκετά θρεπτικό. Ωστόσο, αρκετά κινήματα κατά αυτού του φαγητού γίνονται στις μέρες μας από vegan, vegeterian, όμως, αυτό είναι κάτι που δεν με επηρεάζει. Εκτός από το κρέας, το ψάρι, ζυμαρικά και λαχανικά είναι κάτι που δεν λείπουν μέσα στα γεύματα της εβδομάδας».
Ελένη Καραγιάννη: «Ο καθένας έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες προσαρμοσμένες στο πρόγραμμά του και στα λεφτά που είναι πρόθυμος να διαθέσει, για να έχει ποιοτική πρώτη ύλη. Εγώ μπορώ να πω ότι τρώω λίγο από όλα: ζυμαρικά, όσπρια, σαλάτες, κρέας, γλυκά κτλ. Όμως, κάποια φαγητά λείπουν από την καθημερινότητά μου, όπως τα ψάρια και τα αυγά. Σαν αθλήτρια θα έπρεπε να τρώω περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, κάτι που σίγουρα δεν κάνω όσο θα έπρεπε. Το φαγητό είναι κάτι καταπληκτικό, γιατί σου δίνει την ευχαρίστηση της γεύσης και σε χορταίνει. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλούς τρόπους, όπως για να φέρει δυο άτομα πιο κοντά, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες γεύσεις και μέσα από αυτές μπορείς να γνωρίσεις τον κάθε πολιτισμό».
Λυδία Παυλή: «Συνηθίζω στην καθημερινότητά μου ως αθλήτρια να τρώω υγιεινά, διότι γυμνάζομαι αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα. Σε καθημερινή βάση καταναλώνω φρούτα και λαχανικά. Δυο φορές την εβδομάδα τρέφομαι με κρέας και μια φορά με ζυμαρικά. Επίσης, υποχρεωτικά στην ζωή μου είναι και τα όσπρια, με τα οποία τρέφομαι δυο φορές την εβδομάδα, όπως και το ψάρι. Κάθε μέρα οπωσδήποτε καταναλώνω πρωτεΐνες και βιταμίνες, για να έχω ένα καλό ανοσοποιητικό και να έχω ενέργεια για την προπόνησή μου. Τέλος, μια φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητο στην ζωή μου να τρώω ένα φαγητό ή γλυκό της επιθυμίας μου».
Η διατροφή των εφήβων απέχει από τα πρότυπα της μεσογειακής
Μαρίνα Γλούμπου: «Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων Ελλήνων απέχουν από τα πρότυπα της μεσογειακής πυραμίδας, σύμφωνα με έρευνα. Πολλοί έφηβοι και όχι μόνο καταναλώνουν αρκετά συχνά κρέας, αφού όπως λένε, είναι το Α και το Ω στη ζωή τους. Δηλαδή είναι κάτι δεδομένο για τις διατροφικές τους συνήθειες. Ως αθλήτρια στίβου θεωρώ πως θα πρέπει να καταναλώνουμε όλες τις τροφές, ανεξαρτήτως τρόπου ζωής και κουλτούρας, με αποτέλεσμα να είμαστε υγιείς ψυχικά και σωματικά».
Γεωργία Νικολαΐδη: «Στις μέρες μας οι διατροφικές συνήθειες των νέων απέχουν πολύ από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Κύριο αίτιο είναι η καταφυγή των νέων στα ταχυφαγεία και στο έτοιμο φαγητό, το οποίο περιέχει μόνο λίπη, δίχως θρεπτικές ουσίες. Δυστυχώς, οι επιλογές τους αυτές θα έχουν άσχημες συνέπειες στο μέλλον τους (παχυσαρκία, ζάχαρο κτλ.)».
Γιώργος Τάσιος: «Πλέον, οι άνθρωποι έχουν πολλές επιλογές για τη διατροφή τους. Αυτό οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων. Βέβαια, περισσότερες επιλογές δεν σημαίνουν και καλύτερες. Προσωπικά, προσπαθώ να ακολουθώ μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνω έμφαση στις πρωτεΐνες, καθώς είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του οργανισμού».
Κωνσταντίνα Ελευθερούλη: «Το δικό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετό κρέας. Αυτό συμβαίνει, διότι με βοηθάει πολύ στην έλλειψη σιδήρου και στην τόνωση του οργανισμού μου. Το έχω εντάξει τρεις φορές την εβδομάδα στη διατροφή μου και το συνδυάζω με τροφές, όπως λαχανικά, ζυμαρικά και ρύζι. Από την άλλη υπάρχουν και πολλά γλυκά στην διατροφή μου, αν και γνωρίζω πως δεν κάνουν καλό. Υπάρχουν, όμως, στιγμές, που πραγματικά τα χρειάζομαι μετά από κύρια γεύματα. Γενικά όλοι θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, αν και κάποιες φορές χρειάζεται να ξεφεύγουμε σε λογικά πλαίσια».
Σεβαστιανή Κωνσταντινίδη: «Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά και διαφορετικά διατροφικά ήθη, από την χορτοφαγία μέχρι την υπερκατανάλωση έτοιμου φαγητού. Κατά τη γνώμη μου, η «διατροφική μας πυραμίδα» πρέπει να αποτελείται από μια πλούσια ποικιλία τροφών, έτσι ώστε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη, πόσο σημαντική είναι μια ισορροπημένη διατροφή για την υγεία μας».
Αλέξανδρος Σκαρλάτος: «Στην οικογένειά μου όταν φτιάχνουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού, προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία, για παράδειγμα θα τρώμε την Τετάρτη και την Παρασκευή κάποιο όσπριο ή ζυμαρικό και τις υπόλοιπες μέρες κρέας ή όσπρια και ψάρια. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φανατικό του κρέατος, μιας και δεν τα τρώω, όλα αλλά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το θέλω».
«Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από την συνεχή κατανάλωση ανθυγιεινής διατροφής»
Βλάσης Παχιός και Μάρθα Παυλίδη: «Συνήθως οι έφηβοι παραλείπουν τα περισσότερα γεύματα της ημέρας, λόγω του φορτωμένου προγράμματος που έχουν. Τα ενδιάμεσα σνακ που καταναλώνουν, περιλαμβάνουν ανθυγιεινή διατροφή, η οποία είναι αρκετά επιβλαβής για τον οργανισμό τους και για να αντεπεξέλθουν στην απαιτητική καθημερινότητα. Συχνά παραβλέπουν τα υγιεινά τρόφιμα και καταναλώνουν πολλές περιττές θερμίδες. Προσωπικά προτιμώ να καταναλώνω τροφές, που θα μου προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζομαι μέχρι το τέλος της ημέρας. Τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μας δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, που κρύβεται πίσω από την συνεχή κατανάλωση ανθυγιεινής διατροφής και έτσι συνεχίζουν ανεπηρέαστοι. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό παιδιών πάσχουν από παχυσαρκία και άλλες νόσους και παθήσεις. Ειδικά στην εφηβεία δεν έχουν ως πρότυπα ανθρώπους με μία σωστή καθημερινή διατροφή, αλλά εκείνους που δεν τρώνε σωστά. Τέλος, για να συντηρήσουμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση, εκτός από την υγιεινή διατροφή, πρέπει να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας και τον αθλητισμό!»
Αναστασία Σκολαρίκη: «Η εφηβεία, είναι μία δύσκολη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου, κατά την οποία συμβαίνουν πολλές σωματικές και πνευματικές αλλαγές. Μία από τις αλλαγές αυτές είναι και οι διατροφικές προτιμήσεις, καθώς άλλες τροφές προτιμάει να τρώει ένα παιδί, για παράδειγμα, και άλλες ένας έφηβος. Όμως, ποιες είναι αυτές οι τροφές, που καταναλώνονται περισσότερο από έναν έφηβο; Ένας μέσος έφηβος, καταναλώνει 4-5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Πολλές φορές, όμως, κάποιο από αυτά τα γεύματα, το οποίο ο έφηβος θεωρεί περιττό, μπορεί να το προσπεράσει. Προσωπικά, προτιμώ να ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τα πέντε αυτά γεύματα. Στο πρωινό καταναλώνω τροφές όπως γάλα με δημητριακά και μέλι ή κάποιες φορές φυσικό χυμό πορτοκάλι μαζί με ψωμί, με βούτυρο και μέλι. Όσον αφορά το δεκατιανό, συνήθως παίρνω στο σχολείο κριτσίνια ή κουλούρι ή ψωμί με ταχίνι ή κάποιο φρούτο. Περνώντας στο μεσημεριανό, δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο φαγητών, αλλά μία από τις αγαπημένες μου τροφές είναι τα ζυμαρικά. Μετά από περίπου δύο ώρες ακολουθεί το απογευματινό, κατά το οποίο καταναλώνω κυρίως ένα φρούτο. Τέλος, κατά το βραδινό γεύμα τρώω συνήθως ένα τοστ και πίνω τσάι ή χαμομήλι. Καταλήγοντας, δεν επηρεάζομαι από διατροφικά πρότυπα, όπως οι vegan ή από τις διατροφικές συνήθειες των φίλων μου, καθώς πιστεύω πως ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε».
«Επηρεάστηκα από ό,τι έβλεπα στο διαδίκτυο και ανέπτυξα διατροφικές διαταραχές…»
Μαρία Γώγου: «Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος με πολλές ιδιαιτερότητες, όσον αφορά στο φαγητό. Επηρεάστηκα πολύ από ό,τι έβλεπα στο διαδίκτυο και έτσι ανέπτυξα κάποιες διατροφικές διαταραχές. Πλέον στην καθημερινότητά μου δεν τρώω πιο πολύ αυτά που χρειάζονται στον οργανισμό μου, αλλά μόνο αυτά που μου αρέσουν, και αυτό δεν είναι σωστό. Συνήθως αυτά που μου αρέσουν, είναι ανθυγιεινά και δεν τρώω τα σωστά τρόφιμα. Προσπαθώ να βελτιωθώ σε αυτό το θέμα και να τρώω σωστά και όχι να τρώω απ’ έξω, ούτε να μην τρώω για 1-2 μέρες, έτσι όπως κάνω. Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορώ να εφαρμόσω στην καθημερινότητά μου και στην διατροφή μου, είναι το γάλα και το κρέας. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι vegan ή vegetarian, γιατί δεν είμαι, απλά έχω και εγώ τις δικές μου προτιμήσεις και το κρέας είναι κάτι, το οποίο προσωπικά απεχθάνομαι από πολύ μικρή. Ξέρω ότι θα έπρεπε να το προσθέσω στη διατροφή μου, αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, για να το καταφέρω και χρειάζεται προσπάθεια».