Άρθρα

Η «αναθέρμανση» της κτηματαγοράς και οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή

Μετά από αρκετά χρόνια καθίζησης της κτηματαγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης, εδώ και δύο χρόνια η τάση είναι ξανά ανοδική, κάτι που πιστοποιείται από την κινητικότητα, η οποία καταγράφεται στις κατασκευές και ανακαινίσεις ακινήτων.
Μια εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για τη γενικότερη τόνωση της ανάπτυξης δεδομένης της ευρύτερης συμβολής που έχει η κτηματαγορά σε έναν μεγάλο κλάδο επαγγελμάτων.
Μάλιστα ούτε η πανδημία φαίνεται να ανακόπτει αυτή την πορεία, πόσο περισσότερο που ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις από την Πολιτεία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της ενεργοποίησης κεφαλαίων, ώστε να μην ανακοπεί αυτός ο αέρας που δημιουργήθηκε.

Οι λόγοι που η κτηματαγορά οδηγείται σε μια μικρή «έκρηξη» ποικίλλουν.
– Υπάρχει ήδη η αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν και πουληθούν μέχρι τις 31/12/2022.
– Δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες για στέγαση σε νεόδμητα ακίνητα κατά την περίοδο της κρίσης, έτσι τώρα που τα οικονομικά δεδομένα και η ψυχολογία έχουν μεταβληθεί, οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να καλύψουν τις συσσωρευμένες ανάγκες τους.
– Επίσης έχουμε αφορολόγητες δωρεές για την αγορά κατοικίας. Μέχρι πρότινος ο φόρος ανερχόταν στο 10% και η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, καθώς ο γονιός για μια χρηματική δωρεά έως 150.000 ευρώ προς το παιδί του για αγορά πρώτης κατοικίας δεν θα πληρώσει φόρο.
– Αυξήθηκε το όριο επιφάνειας ενός ακινήτου για απαλλαγή από τον φόρο.
– Έχει «παγώσει» για τρία χρόνια ο φόρος υπεραξίας για μεταβιβάσεις ακινήτων.
– Για την ανακαίνιση ενός υφιστάμενου ακινήτου προβλέπονται εκπτώσεις φόρου που είναι σημαντικές για τους ιδιοκτήτες. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
– Οι τράπεζες στρέφονται σταδιακά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, με αυστηρότερους μεν όρους, αλλά η διάθεση για στήριξη στα όνειρα ενός αγοραστή υπάρχει.
– Αλλοδαποί που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσουν σε επένδυση αξίας 500.000 ευρώ. Και το πεδίο των περισσότερων επενδύσεων είναι τα ακίνητα.
– Ακόμη συνταξιούχοι από το εξωτερικό που είναι λάτρεις της Ελλάδας, αγοράζουν κατοικίες για να περνούν ένα σημαντικό μέρος του χρόνου στη χώρα μας.
– Για το 2022 αναμένεται από την κυβέρνηση νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα δώσει ακόμη περισσότερες «ανάσες» στους ιδιοκτήτες.

Είναι σαφές από τα προαναφερθέντα πως νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για τους Έλληνες και ξένους που θέλουν να ενεργοποιήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους και να στραφούν στην αγορά ή ανακαίνιση του ακινήτου τους.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι χαμηλότερες τιμές της χώρας μας σε σχέση με το εξωτερικό, η αξιόπιστη επένδυση που αποτελεί πάντα το ακίνητο, είναι λόγοι, οι οποίοι συνηγορούν στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς, η οποία επέστρεψε σε δυναμικούς ρυθμούς με πολλά ακόμη περιθώρια ανόδου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το