Θ Plus

Η αναγέννηση της Μίλαν: Όταν ο Arrigo Sacchi ανέλαβε προπονητής

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν πραγματικά ένα σημείο καμπής για τη Μίλαν, έναν από τους πιο ιστορικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ιταλίας. Αν και είχε γνωρίσει κάποιες επιτυχίες τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν υπό την τεχνική ηγεσία του Arrigo Sacchi που ο σύλλογος πήρε πραγματικά τα «πάνω» του. Το όραμα, η τακτική ιδιοφυία και μοναδική φιλοσοφία του Sacchi άλλαξαν για πάντα το τοπίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτή η αναγέννηση, που είχε ως γνώμονα την τακτική καινοτομία των συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τους παίκτες που λειτουργούσαν σαν σύνολο, μετέτρεψε τη Μίλαν σε μια υπερδύναμη και έθεσε τα θεμέλια για τη συνεχόμενη κυριαρχία της στη δεκαετία του 1990.

Η άφιξη του Arrigo Sacchi

Όταν η Μίλαν επέλεξε τον Arrigo Sacchi ως προπονητή το 1987, η απόφαση αντιμετωπίστηκε με κάποιον σκεπτικισμό. Ο Sacchi δεν είχε παίξει ποτέ επαγγελματικά ποδόσφαιρο και ήταν ένα άγνωστο όνομα στα κλιμάκια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, ο πρόεδρος του συλλόγου Σίλβιο Μπερλουσκόνι είδε προοπτικές στις τακτικές ιδέες του Σάκι και στην έμφαση που έδινε στην προσέγγιση της ομάδας σαν σύνολο.

Το όραμα του Sacchi ήταν απλό αλλά και πρωτοποριακό παράλληλα: το ποδόσφαιρο δεν είχε να κάνει μόνο με την ατομική ευφυΐα αλλά με την ομαδική προσπάθεια, την πειθαρχία και τη συλλογική ευθύνη. Η φιλοσοφία του ερχόταν σε σύγκρουση με το τυπικό ιταλικό σύστημα «catenaccio», το οποίο επικεντρωνόταν σε μια άκρως αμυντική προσέγγιση. Αντ’ αυτού, ο Sacchi έδωσε έμφαση σε ένα επιθετικό, πιεστικό παιχνίδι που προσπαθούσε να ελέγχει την κατοχή και να αναγκάζει τους αντιπάλους σε λάθη. Αγορές και ειδικά για τη Serie A μπορείτε να βρείτε στο NetBet stoixima όπως και προγνωστικά. 

Η τακτική επανάσταση: Πίεση ψηλά και ομαδική άμυνα

Το σήμα κατατεθέν του Sacchi ήταν η τακτική του πρέσινγκ ψηλά και της ζώνης μαρκαρίσματος. Παραδοσιακά, οι ιταλικές ομάδες στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα σύστημα μαρκαρίσματος, αλλά ο Sacchi ξέφυγε από αυτή τη σύμβαση. Εφάρμοσε ένα σύστημα όπου όλοι οι παίκτες συνέβαλαν εξίσου τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, δημιουργώντας μια συνεκτική και συμπαγή μονάδα που κινούνταν μαζί σε όλο το γήπεδο.

Το κλειδί της φιλοσοφίας του Sacchi ήταν η πίεση των αντιπάλων ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να ανακτούν γρήγορα την κατοχή της μπάλας. Εκπαίδευσε τους παίκτες του να διατηρούν μια αμυντική γραμμή ψηλά, με ανελέητο πρέσινγκ, για να κόβουν τους διαδρόμους της πάσας και να χαλάνε τον ρυθμό του αντιπάλου. Η ομάδα του Sacchi έπαιζε με έναν δυναμικό σχηματισμό 4-4-2, με κάθε παίκτη να έχει σαφή ρόλο τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα.

Ο Sacchi πίστευε στον έλεγχο του χώρου μέσα στο γήπεδο και δεν έκανε μόνο focus μόνο στην μπάλα ή στους παίκτες του αντιπάλου. Αυτή η προσέγγιση δημιουργούσε μια  ασφυκτική πίεση στους αντιπάλους, καθιστώντας τους δύσκολο να δημιουργήσουν ουσιαστικές επιθέσεις. Ήταν ένα σύστημα που απαιτούσε τεράστια τακτική πειθαρχία, φυσική κατάσταση και βαθιά κατανόηση της ατομικής τοποθέτησης του κάθε παίχτη.

Η χρυσή γενιά

Καμία τακτική δεν είναι πλήρης χωρίς τους παίκτες που την υλοποιούν, και ο Sacchi ήταν ευλογημένος, αφού είχε στη διάθεσή του μια ομάδα ταλέντων παγκόσμιας κλάσης. Η ομάδα της Μίλαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε στις τάξεις της θρυλικές μορφές όπως οι Ολλανδοί αστέρες Marco van Basten, Ruud Gullit και Frank Rijkaard, καθώς και Ιταλούς σταρ όπως ο Franco Baresi, ο Paolo Maldini και ο Roberto Donadoni.

Τα τελειώματα του van Basten, η δύναμη και η ευελιξία του Gullit και ο δυναμισμός του Rijkaard στη μεσαία γραμμή έδωσαν στη Μίλαν το επιθετικό πλεονέκτημα που χρειαζόταν για να πετύχει. Εν τω μεταξύ, ο Μπαρέζι και ο Μαλντίνι ήταν ένα αχτύπητο δίδυμο στα στόπερ. Η ικανότητα του Sacchi να συνδυάζει αυτή την ατομική ευφυΐα σε μια συλλογική προσπάθεια ήταν το σήμα κατατεθέν της θητείας του.

Ο θρίαμβος του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1989

Το αποκορύφωμα της δουλειάς του Sacchi ήρθε το 1989, όταν η Μίλαν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο (τώρα UEFA Champions League). Μετά από κάποια πέτρινα χρόνια στην Ευρώπη, η Μίλαν κυριάρχησε, αναδεικνύοντας την πλήρη ισχύ της τακτικής προσέγγισης του Sacchi. Στον τελικό, διέλυσε τη Steaua Βουκουρεστίου με 4-0, με δύο γκολ από τον Γκούλιτ και τον Βαν Μπάστεν.

Ο αγώνας ήταν ένα αριστούργημα τακτικής, με το ανελέητο πρέσινγκ και το επιθετικό στυλ της Μίλαν να καταβάλλει τη Στεάουα. Αυτή η νίκη σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για τη Μίλαν και την καθιέρωσε ως την κυρίαρχη δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η κληρονομιά του Sacchi: Αλλάζοντας το ποδόσφαιρο για πάντα

Η θητεία του Arrigo Sacchi στη Μίλαν ήταν σχετικά σύντομη αλλά απίστευτα σημαντική. Έφυγε από τον σύλλογο το 1991, αλλά η κληρονομιά του διήρκεσε πολύ πέρα από τη θητεία του. Ο Sacchi όχι μόνο έφερε επανάσταση στη Μίλαν, αλλά αναδιαμόρφωσε και το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η έμφαση που έδωσε στην ομαδική δουλειά, το πρέσινγκ και την τακτική πειθαρχία επηρέασε αμέτρητους προπονητές μετέπειτα, από τον Πεπ Γκουαρντιόλα μέχρι τον Γιούργκεν Κλοπ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το