Πολιτισμός

Η άλλη θέα

 

Της
Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc,
αρθρογράφου,
ποιήτριας

Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάστηκε στις 21/3, θα σας παρουσιάσω την εξαιρετική, τελευταία ποιητική συλλογή της αγαπημένης μου φίλης, σε πολλά συνοδοιπόρου και αξιόλογης συναδέλφου Έλενας Ψαραλίδου με τον τίτλο «Η άλλη θέα» που εκδόθηκε το 2022, από τις εκδόσεις «Δρόμων». Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ όμορφη δουλειά, όπως θα αναλύσω και πιο κάτω που αξίζει να πάρετε στα χέρια σας και να μελετήσετε γιατί πραγματικά η ποίηση χρειάζεται μελέτη και εμβάθυνση, αλλά μας προσφέρει τόση μα τόση έμπνευση και χαρά!
Ποια είναι όμως η ποιήτρια Έλενα Ψαραλίδου;
Η Έλενα Ψαραλίδου – Φιλιππιτζή γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1961 και ζει από το 1987 στον Βόλο. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Διεθνών Σπουδών και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως δικηγόρος και διαπιστεύθηκε ως διαμεσολαβήτρια. Γράφει ποίηση, ταξιδιωτικά και δοκίμια. Συνεργάσθηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και τον τοπικό τύπο. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε διεθνείς ποιητικούς διαγωνισμούς και συνέδρια. Το 2010 δημιούργησε την ομάδα προφορικής ποίησης Volos Poetry Slam, με την οποία κάνουν θεματικές ποιητικές δράσεις με ποιήματα που γράφουν πάνω στη θετική άποψη και πράξη για τη ζωή. Είναι σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.
Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: Το ρίγος των φύλλων, εκδόσεις Πλέθρον, 1997. Της αθέατης σελήνης / face invisible, δίγλωσση έκδοση στα Ελληνικά και Γαλλικά, εκδόσεις Νησίδες, 2005. Αφή σκιών, εκδόσεις Νησίδες, 2007. Touche d΄ ombres, στα γαλλικά, Βόλος 2007. Σώματα λόγια, εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2008. Corpes et paroles, στα γαλλικά, Βόλος, 2008. Θυμητάρι ενός ερημοναύτη, Βόλος, 2014.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανακηρύχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, το 1999, «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση». Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και τη διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO, «να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».
Σε τι αναφέρεται το όμορφο αυτό, μικρό βιβλίο της φίλης Έλενας; Είναι πράγματι μια άλλη θέα;
Κι όμως είναι μια άλλη θέα, όπως ακριβώς αναφέρει ο τίτλος. Είναι μια άλλη ματιά σε πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα, στιγμές, μικρές στιγμές, μεγάλες στιγμές, ψυχοθεραπευτές, ποιητές, ποιήματα, στην ίδια ακόμη-ακόμη την ποίηση, στο τώρα και σε πολλά άλλα. Είναι μια κλεφτή ματιά σε όλα αυτά που αγαπάμε, που αγαπήσαμε και πάντα θα υπάρχουν με ποικίλους τρόπους στη ζωή μας και στην καρδιά μας. Είναι τα καθημερινά μας, τα πολύ καθημερινά μας όπως το πάπλωμα του ύπνου, αλλά και τα πιο μακρινά μας όπως ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούντα και οι κήποι του ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ. Είναι τα ποιήματα που η ίδια η Έλενα και η ομάδα της Volos Poetry Slam έχουν απαγγείλει σε κάποιες εκδηλώσεις τους ή για να ακριβολογώ κάποια ποιήματα επιλεγμένα με προσοχή από την ίδια. Είναι μια ψυχή και μια καρδιά που ξεχειλίζει από βάθος, ουσία νόημα, έρωτα και αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Και φαίνεται και από τα ποιήματά της, αλλά και από τη δουλειά που παρουσιάζει με την ομάδα της στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Γιατί πραγματικά η Έλενα αγαπά την ποίηση κι αυτό φαίνεται.
Γνώμη μου είναι ότι είναι μακράν το καλύτερο, το πιο ώριμο και το πιο μεστό βιβλίο της. Και από το «Θυμητάρι ενός ερημοναύτη» που κι αυτό ήταν εξαιρετικό και το είχε παρουσιάσει σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης το 2014 όπου είχα παρευρεθεί, αλλά και από τα άλλα της βιβλία. Γιατί η Έλενα ερωτοτροπεί πραγματικά με την ποίηση. Την χαϊδεύει, την αγκαλιάζει, της μιλάει τρυφερά στο αυτί, της σιγοψιθυρίζει γλυκόλογα. Είναι σαφές σ’ αυτό το βιβλίο ότι η Έλενα λατρεύει την ποίηση. Σου το λένε όλες σου οι αισθήσεις, καθώς διαβάζεις το βιβλίο. Γιατί στην ποίηση είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σου καθώς τη διαβάζεις. Και με το βιβλίο της Έλενας συμβαίνει αυτό.
Και για το τέλος σας αφήνω με μερικούς όμορφους στίχους από το βιβλίο που είναι από το ποίημα «Στους κήπους του Jalom» που είναι και το αγαπημένο μου:
Θανάσιμος κόσμος όμως, στους κήπους του Jalom, παρήγορα θροϊζει· ανέμελος ποδηλάτης διασχίζει θαλάσσιους κήπους, φορώντας καπέλο από κοράλλια.
Έλενά μου να κάνει όμορφα ταξίδια το βιβλίο σου!
Ώς την επόμενη φορά έχετε την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το