Παραπολιτικά

Η άλλη οπτική

Το έγκλημα έχει διαβάθμιση και η ποινή που επιβλήθηκε στην 54χρονη πρώην καθαρίστρια για απάτη, επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο της έκτης δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί στους τότε κρατικούς παιδικούς σταθμούς ήταν εξοντωτική. Η κοινωνία έδειξε την αλληλεγγύη της εμπράκτως και πολυεπίπεδα αλλά η πράξη της δεν παύει να είναι παράνομη. Με τη δική της πλαστογραφία έχασε την εργασία του κάποιος άνθρωπος που είχε επίσης οικογένεια να ζήσει και το όνομά του εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες. Είχε τις ίδιες ή και περισσότερες ίσως ανάγκες από την ίδια. Μετά την καθολική αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε η πρώην καθαρίστρια αποφυλακίστηκε. Η σωστή αυτή απόφαση της δικαιοσύνης δεν μπορεί ωστόσο να αποτελεί το άλλοθι για την υποτίμηση της πράξης της, πολύ περισσότερο για τον αναγόρευσή της σε ηρωίδα. Δεν μπορούμε, εξάλλου, να γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλες πτυχές, όπως για παράδειγμα εάν τυχόν η ίδια είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τη δικαιοσύνη για πράξεις άσχετες με την εργασιακή σχέση της με το δημόσιο και τον Δήμο.
Είδαμε πολλά πολιτικά πρόσωπα να ζητούν από τους δικαστές να υπολογίσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ανάμεσά τους και βουλευτές που πριν εκδώσουν ανακοινώσεις όφειλαν να γνωρίζουν οτιδήποτε αφορούσε στην υπόθεση. Οι βουλευτές είναι εκείνοι που νομοθετούν και οι δικαστές εφαρμόζουν τους νόμους που εκείνοι ψηφίζουν. Δεν μπορούν λοιπόν να τους ζητούν να κάνουν από έδρας τους ακτιβιστές. Τα περί επιείκειας έπρεπε οι ίδιοι οι βουλευτές να τα προβλέψουν και να μην τσουβαλιάζονται στον ίδιο ντορβά οι «φτωχοδιάβολοι» με τους μεγαλοαπατεώνες του λευκού κολάρου, που «ρημάζουν» το δημόσιο χρήμα για προσωπικό πλουτισμό.
Ο νόμος με τον οποίο κρίθηκε η συγκεκριμένη περίπτωση της καθαρίστριας είναι σκληρός και προϊόν άλλης εποχής και άλλων συνθηκών. Γιατί, σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, τόσο οι «φτωχοδιάβολοι» όσο και οι μεγαλοαπατεώνες του λευκού κολάρου χαρακτηρίζονται καταχραστές του δημοσίου χρήματος και η ποινή που προβλέπεται είναι η ισόβια κάθειρξη. Και αν αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, τότε η ποινή που προβλέπεται είναι από 10 μέχρι 20 χρόνια. Δηλαδή στην περίπτωση της πρώην καθαρίστριας επιβλήθηκε η μικρότερη δυνατή ποινή, από τη στιγμή που το δικαστήριο την έκρινε ένοχη με βάση τον νόμο αυτόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το