Οικονομία

Οι αλλαγές στη φορολογία για το 2016 -Τι φέρνει το «πλαστικό» χρήμα

tameiaki.21.12.708

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ οι «λογαριασμός» από τις αλλαγές που φέρνει το 2016 στη φορολογία των μισθωτών, συνταξιούχων, επιχειρήσεων, αγροτών και ιδιοκτητών ακινήτων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος, με νέα κλίμακα εισοδήματος, περιουσιολόγιο και νέο φόρο ακινήτων. Παράλληλα, η χρήση των καρτών γίνεται υποχρεωτική για όσους θέλουν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο, καθώς αυτό θα συνδέεται με τις δαπάνες που γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή», οι βασικές αλλαγές για τα εισοδήματα του 2016 είναι οι εξής:

«Πλαστικό» χρήμα
Από το 2016 η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση φόρου μόνο τις δαπάνες μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ή τραπεζικής συναλλαγής. Οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα». Παράλληλα εξετάζεται για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ.

Αφορολόγητο όριο
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μπορούν να δηλώσουν περισσότερους από έναν. Η τράπεζα θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με κάρτα. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στο ΥΠΟΙΚ, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον φορολογούμενο. Ετσι το ποσό θα εμφανίζεται στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση και θα προκύπτει άμεσα αν καλύφθηκε το αφορολόγητο όριο.

Από την υποχρέωση για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και κάτοικοι ακριτικών περιοχών.

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis
Στα πλάνα του ΥΠΟΙΚ είναι από την 1η Ιανουαρίου 2016 να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το Taxis. Πληροφορίες της εφημερίδες αναφέρουν ότι η σύνδεση των ταμειακών θα ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εστίαση και η διαμονή σε ξενοδοχεία, αλλά και σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί και υδραυλικοί, που θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές μέσω POS.

Μέσα στο 2016 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΥΠΟΙΚ, ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων και τιμολογίων που εκδίδονται.

Φορολογική κλίμακα
Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα θα έχει περισσότερα κλιμάκια. Το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος. Το βάρος θα πέσει στους έχοντες εισοδήματα 25.000-35.000 ευρώ.

Εισοδήματα από ενοίκια
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός για έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% (από 11%) και ο υψηλός σε 35% (από 33%). Ακόμη, το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σχέδιο μ το οποίο η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια θα είναι περισσότερο προοδευτική, με περισσότερα κλιμάκια, μεταφέροντας την επιβάρυνση σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το