Πολιτισμός

Η αληθινή ιστορία του καραβιού της “Ευαγγελίστριας” σε εκδήλωση, στη Νέα Ιωνία

unnamed (2)

Μια ακόμη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας , στις 18.30 το βράδυ , είναι αυτή που οργανώνει ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,

στα πλαίσια του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2015» , με τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας»,

με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι».

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 θα παρουσιαστεί η ιστορία ενός καραβιού, της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, όπου μέσα από αυτή διαφαίνεται η ιστορία των Μικρασιατών ναυτικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη ναυτοσύνη, στο γαλάζιο της θάλασσας, που επένδυσαν κοντά της τα όνειρά τους. Η ενασχόληση μαζί της αποτελούσε όχι μόνο βιοποριστικό επάγγελμα, αλλά και έκφραση της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρα του Μικρασιάτη. Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ήταν το μέσο να πραγματοποιήσουν την αγάπη τους για τη θάλασσα και τα όνειρά τους, ήταν ο τόπος διαμονής και καταφυγή της ψυχής τους.

Η ιστορία της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ είναι αληθινή, πραγματική, γεμάτη δράση, περιπέτεια και τόλμη γραμμένη από την ίδια τη ζωή, είναι η ιστορία δύο Μικρασιατών καπεταναίων αδελφών που οργώνουν τις Ελληνικές θάλασσες, παλεύουν με τα κύματα, αντιμετωπίζουν κινδύνους, είναι ερωτευμένοι με τη θάλασσα και την οικογένεια.

Ταξίδεψε για χρόνια στις Ελληνικές θάλασσες, με φουρτούνες και με μπουνάτσα, γνώρισε πολλά λιμάνια, μετέφερε κάθε είδους προϊόντα, επισκευάστηκε, άγνωστο αν άλλαξε αφεντικά και το 1932 πέρασε στα χέρια των αδελφών Ιωάννη και Θεοχάρη Θεραπιώτη, άξιων ναυτικών, που έφυγαν το 1922 από τα Χουχλιά του Μαρμαρά και κατέληξαν στο λιμάνι του Βόλου, αναζητώντας με τα χρήματα που μάζευαν ένα μεγάλο και δυνατό καραβόσκαρο.

Στηριγμένη στο υλικό των λέξεων του ημερολογίου, των εικόνων και της συναισθηματικής φόρτισης , η εμπνεύστρια της εκδήλωσης, η γνωστή συγγραφέας Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση , θα προσπαθήσει υποταγμένη στην πραγματικότητα, να δώσει οράματα, γεύσεις τρικυμίας, θύελλες της φύσης, αδυναμίες, κινδύνους, ιστορικά γεγονότα, με σκοπό να μας ταξιδέψει στις Ελληνικές θάλασσες, και να μας συμπαρασύρει, προκειμένου  να φανταστούμε την κάθε λεπτομέρεια των ταξιδιών της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ και να πάρουμε μια γεύση της σκληρής ζωής των ανθρώπων της Μικρασίας και της θάλασσας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Ομιλίες από την φιλόλογο – συγγραφέα  Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση με θέμα: Ταξίδι στο χρόνο με το Π/Κ «Ευαγγελίστρια» των αδελφών Ιωάννη και Θεοχάρη Θεραπιώτη.  Από την δημοσιογράφο Ροσσάνα Πώποτα με θέμα: Η συμβολή των Μικρασιατών ναυτικών στο λιμάνι του Βόλου και αφήγηση με θαλασσινές εμπειρίες και αναμνήσεις , από τον απόγονο των αναφερομένων ναυτικών , Νίκο Θεραπιώτη.

Θα παρουσιαστεί δε έκθεση φωτογραφικού Υλικού από το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι».

Η ενδιαφέρουσα αυτή Εκδήλωση μνήμης με θέμα: «Ταξίδι στο χρόνο με το Π/Κ Ευαγγελίστρια» , θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας το

Σάββατο 7 Ιουλίου 2015 , ώρα 18.30

«Αλεξάνδρεια μια πόλη – μια Ιστορία. Η σχέση με τον Βόλο»,

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός , για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Μουσικό Σχολείο Βόλου ,  διοργανώνουν για δεύτερη φορά εφέτος , στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015» με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» , την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 , πολιτιστικό  πρόγραμμα με θέμα:

«Αλεξάνδρεια μια πόλη – μια Ιστορία. Η σχέση με τον Βόλο»,

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου , για συνεργασία όλων των φορέων πολιτισμού και εκπαίδευσης της περιοχής μας , παρουσιάζει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 το βράδυ στο χώρο του Δημοτικού Κινηματοθέατρου «Αχίλλειον» , ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αλεξάνδρεια , με τίτλο «Αλεξάνδρεια, μια πόλη – μια ιστορία».

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα αφιερωμένο σε μια πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο έλαμψε και άκμασε από την αρχαιότητα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα , ενώ σήμερα υπάρχουν ακόμη θύλακες ζωντανοί του ελληνισμού που συνεχίζουν την μακραίωνη αυτή ιστορία και παράδοση.

Ειδικότερα το Πήλιο και η Αλεξάνδρεια συνδέθηκαν άμεσα αφού πολλοί Πηλιορείτες μετανάστευσαν εκεί και διέπρεψαν χωρίς να ξεχάσουν ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Τα Αιγυπτιώτικα αρχοντικά στέκουν ακόμη και σήμερα αγέρωχα υπενθυμίζοντας σε όλους την ακμή ενός πολιτισμού η γοητεία του οποίου είναι ακόμη ζωντανή.

Οι καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Βόλου που εργάστηκαν για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος είναι: Κατερίνα Κολοβού, υπεύθυνη οργάνωσης προγράμματος και επιλογής των κειμένων και των εικόνων, Βέρα Αγγελούση, επιμέλεια ιστορικών κειμένων και εικόνων της Αλεξάνδρειας, Μαρία-Ιλεάνα Μάδα, καθηγήτρια κλασικής κιθάρας και υπεύθυνη του κιθαριστικού συνόλου που συμμετέχει στην παρουσίαση, Ελίνα Παπαγεωργίου, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας η οποία συνοδεύει στο πιάνο με μικρό μουσικό σύνολο, ενώ συνεργάζεται η Πόλυ Τσούκα, μουσικός στη διεύθυνση του φωνητικού συνόλου.

Το πρόγραμμα διανθίζεται με μουσική και τραγούδια που άμεσα ή έμμεσα παραπέμπουν στην πόλη της Αλεξάνδρειας ή σε καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή τους από κει.

Μια ιστορική, λογοτεχνική όσο και μουσική βραδιά με είσοδο ελεύθερη για όλους.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, ανταποκρινόμενο στον θεσμικό του ρόλο, συμμετέχει ενεργά σε κάθε σημαντική προσπάθεια και δίνει πάντα το παρόν στην πολιτιστική ζωή της πόλης αλλά και της χώρας. Εκδηλώσεις σαν κι αυτή αναδεικνύονται σε πρώτης τάξεως ευκαιρίες για τους μαθητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και σπουδαία μαθήματα Τέχνης και Πολιτισμού για τα παιδιά που έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό, την Τέχνη και την ιστορία της πατρίδας τους ενώ συγχρόνως  συμβάλλουν δυναμικά στο έργο της διαφύλαξης και διάσωσης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΛΟΓΟΣ:

Οι μαθητές διαβάζουν: Ιστορικά – Λογοτεχνικά  κείμενα με αναφορά  στην Αλεξάνδρεια.

Κάτοικοι του Πηλίου ταξιδεύουν και δραστηριοποιούνται στην Αλεξάνδρεια.

Προφορικές αφηγήσεις απογόνων των Αιγυπτιωτών.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κιθαριστικό μαθητικό σύνολο

Διεύθυνση: Μαρία Ιλεάνα Μάρδα – καθηγήτρια κλασικής κιθάρας,

Μικρό μουσικό σύνολο

Συνοδεύει στο πιάνο: Ελίνα Παπαγεωργίου – καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Φωνητικό σύνολο

Διεύθυνση: Πόλυ Τσούκα – μουσικός,

Προβολή εικόνων Αλεξάνδρειας και Πηλίου

Υπεύθυνη οργάνωσης προγράμματος, επιλογή , επιμέλεια κειμένων και εικόνων: Κατερίνα Κολοβού – φιλόλογος

Υπεύθυνη επιμέλειας ιστορικών κειμένων και εικόνων της Αλεξάνδρειας: Αγγελούση Βέρα, φιλόλογος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το